356

Apusul demografic al Rusiei

O linie demografică descendentă se înregistrează în Federaţia Rusă încă din 1992, însă premise pentru această situaţie au existat chiar cu două decenii înainte, notează cotidianul britanic Financial Times, într-un reportaj dedicat Rusiei.
 
În 2006, preşedintele de atunci al Rusiei, Vladimir Putin, a alocat cea mai mare parte din discursul său adresat Adunării Federale problemelor demografice ale ţării, după care guvernul rus a luat o serie de măsuri menite să rezolve aceste probleme. În consecinţă, în 2009 s-a înregistrat o “uşoară creştere” a populaţiei.
 
Cu toate acestea, directorul Institutului de studii demografice de la Moscova, Igor Beloborodov, este de părere că respectiva “creştere” constituie rezultatul unui “tertip statistic”.
 
“Au fost îmblânzite o serie de criterii şi, iată, a rezultat creşterea. Nu era posibil /din punct de vedere politic/ să fie anunţate atâtea măsuri fără niciun rezultat. Prin urmare, ei au făcut astfel ca rezultate să existe”, subliniază Beloborodov.
 
Oricare ar fi adevărul în cazul statisticilor mai vechi, cele mai noi relevă că în primele opt luni ale acestui an populaţia Rusiei a început din nou să se reducă. Cel mai mult a crescut mortalitatea în rândul bărbaţilor cu vârste între 22 şi 45 de ani: în prezent aceasta depăşeşte de 3-5 ori indicele analog la nivel mondial.
 
O bună parte din cazurile letale sunt cauzate de accidentele şi bolile provocate de consumul de alcool, însă preşedintele Institutului pentru demografie, migraţie şi dezvoltare regională, Iuri Krupnov, pune accentul pe cauze mai adânci.
 
“Cauza tuturor acestor morţi nu o constituie alcoolul, care este doar un simptom. Pur şi simplu în Rusia sunt mai puţine posibilităţi pentru dezvoltarea profesională, mai puţine căi de autorealizare pentru bărbaţi, mai puţine şanse să devii profesionist, să dobândeşti respect şi recunoaştere”, afirmă Krupnov.
 
Un alt factor important îl constituie avorturile – 53 de cazuri la 1.000 de femei, cel mai mare indice din întreaga lume. Anul trecut, în Rusia au fost efectuate circa 2 milioane de avorturi. “Dacă numărul acestora ar fi înjumătăţit, în Rusia s-ar înregistra un boom al natalităţii”, subliniază Beloborodov.
 
Beloborodov aminteşte că Rusia s-a aflat timp de 70 de ani în comunism, când cei doi duşmani principali ai partidului erau familia şi Biserica. “Acest lucru a dus la o degradare morală /a societăţii/. Acum, în Rusia există o societate de consum, în care totul este dictat de preţ, iar oamenii pun mai presus de toate propria fericire.
 
Egoismul a ajuns la un nivel catastrofal. Nimeni nu mai vrea să aibă copii, pentru că acest lucru presupune sacrificii, iar oamenii nu vor să se sacrifice”, subliniază specialistul.
 
Majoritatea experţilor consideră că obiectivul trasat de guvernul rus, privind sporirea populaţiei la 145 de milioane de oameni până în 2025 /în prezent, populaţia Rusiei se cifrează la 142,8 milioane/, nu este unul realist.
 
Mulţi sunt de părere că majorarea populaţiei poate fi obţinută doar prin intermediul atragerii de imigranţi, care şi la această oră sunt în Rusia “în cantităţi fără precedent”.
 
Acest lucru creează “probleme în ceea ce priveşte stabilitatea, alimentează tensiuni care în urmă cu 20 de ani au dus la destrămarea Uniunii Sovietice”.
 
Continuarea acestui proces “ar putea duce la schimbări radicale în structura etnică a ţării”. Potrivit lui Beloborodov, în 2080 până la 70 la sută din populaţia Rusiei ar putea fi formată din imigranţi şi copii de imigranţi.
 
În opinia lui Krupnov, “colapsul sistemului economic” al Rusiei este responsabil pentru 10-20 de milioane de decese premature, cifră comparabilă cu numărul de victime provocate de cel de-Al Doilea Război Mondial, care a curmat viaţa a 22 de milioane de persoane, potrivit Financial Times.
 
În cazul în care populaţia Rusiei va scădea sub 80 de milioane, ţara va deveni “instabilă politic” şi ar putea să se “destrame în 5 sau 6 state regionale”, prognozează Beloborodov.
0