490

18 noiembrie - data alegerii şefului statului

(UPDATE 13:40) Deputatul PCRM, Artur Reşetnicov:"Salutăm iniţiativa lui Valeriu Streleţ privind data alegerii şefului statului. Data de 18 noiembrie va fi una de compromis".

(UPDATE 13:38) PLDM a propus ca pe data de 18 noiembrie să aibă loc alegerea şefului statului.

(UPDATE 12:44) Deputatul PCRM Sergiu Sîrbu, pentru Publika TV: "Avem o perioadă îndelungată de când se tergiversează această procedură. Sunt sigur că data pe care am propus-o va fi aprobată, va fi constituită comisia specială şi vor fi organizate alegeri prezidenţiale. Cred că vom găsi un compromis până la acea dată. Faptul că va fi stabilită data îi va mobiliza pe deputaţi. Dacă nu va fi 8 noiembrie, atunci cu o săptămână mai târziu".

(UPDATE 12:31) Deputaţii au luat o pauză până la orele 13:30.

(UPDATE 12:29) PCRM a propus ca pe data de 8 noiembrie să fie organizate alegeri prezidenţiale.

(UPDATE 11:50) Deputaţii au decis să includă pe ordinea de zi chestiunea privind declanşarea procedurii de alegere a preşedintelui ţării. Pentru includerea proiectului pe ordinea de zi au votat parlamentarii din PCRM, PD şi PLDM. PL şi deputatul Mihai Godea au votat împotrivă.

(UPDATE 11:46) Liderul PL, Mihai Ghimpu: "Propun să amânăm această chestiune. Dacă dialogul cu PCRM nu a dat niciun rezultat, propun să amânăm această propunere. Să ne adunăm din nou în Alinaţă şi să vedem care este poziţia noastră. Mă tem că asta şi urmăreşte PCRM, să ne facă să declanşăm procedura şi să nu fie ales preşedintele, astfel să ajungem în alegeri anticipate. Să amânăm pe săptămâna viitoare. Poate colegii au tras concluzii, poate văd că merg cu tancul prin Parlament şi Alianţă. Eu cred că ei au înţeles că nu se pot juca cu comuniştii. PCRM nu vrea să se joace azi cu ei", a spus deputaul PL Mihai Ghimpu.

(UPDATE 11:45) Liderul fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ: "Fractiunea PLDM a menţionat că procedura trebuie tratată cu maximă seriozitate şi responsabilitate, pentru că, în cazul unui eşec ne pomenim instant în alegeri anticipate".

(11:44) Preşedintele parlamentului, Marian  Lupu: "Un asemenea exerciţiu ar trebuie să ducă la mobilizarea şi responsabilizarea întregului corp de deputaţi. Sunt gata să fac un pas la o parte pentru a debloca situaţia. Nu vreau ca Marian  Lupu să fie piatra de discordie şi să ducă la alegeri anticipate. Trebuie să depunem toate eforturile pentru a alege o persoană agreată în societate".

Deputaţii discută despre proiectul propus de PCRM, prin care se declanşează procedura de alegere a şefului statului, care ar urma să fie inclus pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi a Parlamentului. Potrivit iniţiativei comuniştilor, ar urma să fie creată comisia specială pentru alegerea şefului statului, cât şi stabilirea datei alegerilor prezidenţiale.

 

publika.md

0