474

Alianța a murit! Trăiască Alianța!

 
”Regele a murit! Trăiască regele!”  – acestea erau cuvintele cu care francezii marcau sfîrșitul domniei unui rege (în momentul înmormîntării acestuia) și începutul domniei noului rege. Se pare că cetățenii Republicii Moldova sînt acum în situația în care să exclame și ei: Alianța a murit! Traiască Alianța!
 
Iar această expresie ar putea avea o dublă semnificație: 1) a murit Alianța vicioasă, mafiotizată și putredă din interior și a apărut noua Alianța – în aceeași componență, dar fără personaje la putere care urmăresc alte scopuri decît ale țării, fără interese străine intereselor cetățenilor etc.; 2) a murit AIE, iar în locul ei ar putea apare oricare altă alianță de guvernare: PCRM-PLDM, PCRM-PD, PCRM-PLDM-PD, PCRM-PLDM-PD-PL. Iar care va fi configurația puterii în continuare va fi clar în urmatoarele zile.
 
Raportul prezentat de Premierul Vlad Filat în Parlament acum cîteva zile a avut efectul unei tornade. Or, a urmat demiterea Directorului Serviciului de Informații și Securitate, precum și solicitarea de inițiere a procedurii de demitere a Procurorului General și a Președintelui Comisiei Naționale a Pieței Financiare. Toți trei oficialii sunt suspectați de ineficiență în apărarea intereselor statului în timpul recentelor atacuri de raider. Dezbaterile la această temă au împărțit Alianța de guvernare în două: pe de o parte este Partidul Liberal Democrat din Moldova, care are 31 de mandate din totalul de 58 din cîte dispune Alianța în Parlament, iar pe de altă parte sînt Partidul Democrat (15 mandate) și Partidul Liberal (12 mandate).
 
Liberal-democrații sînt convinși că vinovații în cazul atacurilor de raider trebuie demiși, numai astfel Alianța putînd să fie eficientă în continuare, pe cînd democrații și liberalii cred că PLDM a folosit atacurile de raider pentru a se răfui cu oponenții politici. Deocamdată, balanța inclină spre PLDM – comuniștii, din postura de opoziție parlamentară, au considerat întemeiate cererile de demisie a celor trei oficiali, formulate de Premierul Vlad Filat, lider al PLDM. Cel puțin, ei au susținut demiterea Directorului SIS și inițierea procedurii de demitere a Procurorului General și a Directorului CNPF. Speakerul Marian Lupu, de care depinde acum dacă va fi sau nu inițiată demiterea celorlalți doi demnitari, a avut o reacție care-i pune în pericol funcția și ridică mari semne de întrebare privind viitorul Alianței. El a declarat că nu va iniția demisiile PG și Președintelui CNPF și aceasta readuce în actualitate o altă declarație a Premierului Vlad Filat care a spus că, în cazul împotrivirii lui Marian Lupu, nu este exclusă inițierea procedurii de demitere a acestuia. Vlad Filat nu are ce pierde – atacurile raider i-au demonstrat fragilitatea guvernării și el înțelege destul de bine că, dacă nu elimina persoanele care, în opinia sa, nu-și fac bine meseria, asupra Guvernului pe care-l conduce va plana tot timpul un mare pericol, el nu va putea face față administrării stării de lucruri în țară și, în final, demisia/demiterea va fi doar o chestiune de timp. Prin urmare, el nu are nici un interes în păstrarea Alianței în actuala formulă.
 
Nu este greu să ne dăm seama că Partidul Comuniștilor va susține demiterea lui Marian Lupu cu mare bucurie. Or, aceasta va însemna de facto începutul sfîrșitului pentru Alianță. Va urma demiterea Procurorului General și a Președintelui CNPF. Prin urmare, prin împotrivirea sa, Marian Lupu nu-i va salva pe cei doi conducători de instituții, ci doar se va alătura lor, accentuînd și mai mult suspiciunile privind complicitatea sa și a unor colegi de-ai săi de partid cu aceste două persoane bănuite de ineficiență și reavoință.
 
A demite pe cineva din funcție nu este un lucru chiar atît de greu. Partea cea mai grea va începe odată cu numirea în funcție a noilor conducători. Or, cel care va vota pentru noii conducători, își va asuma o parte din responsabilitate pentru guvernare. Aici este marea necunoscută. Votul pentru demiterea unor persoane, cu atît mai mult dacă ai argumente serioase, nu înseamnă distrugerea unei alianțe și crearea alteia. Votul pentru numirea în funcție a cuiva nu mai poate fi trecut în contul situațiilor conjuncturale – aici e clar că trebuie să existe și înțelegeri, la care se ajunge în urma unor discuții, negocieri. Acesta va fi momentul adevărului cînd se va da răspuns la intrebarea: Ce fel de alianța vom avea în continuare? Or, Vlad Filat le poate lesne propune colegilor din AIE renegocierea Acordului de constituire al acesteia. Premierul a declarat deja că a comis o greșeală cînd a acceptat concentrarea practic a tuturor instituțiilor responsabile de anumite domenii în mîinile unui singur partid, mai bine zis a unui singur om. Aceasta înseamnă că pe Premier nu partenerii de Alianță îl deranjează, ci pîrghiile de influență excesivă pe care le au unii dintre ei și care subminează eficiența guvernării în general. Din acest punct de vedere, mesajul Premierului este unul clar: Am greșit la constituirea AIE-II, haideți să revenim la unele aspecte, punem punctele pe ”i” și guvernăm în continuare. Acest mesaj însă se pare că nu prea convine partenerilor săi de alianță, care preferă să vadă distrugerea AIE și o alianță PLDM-PCRM ca pe un fapt implinit. Ei însă mai au o șansă să regîndească lucrurile și să ia alte decizii decît cele pe care le-au anunțat deja și care vor duce inevitabil la destramarea AIE.
 
La moment un lucru e clar: Alianța, în formula în care a existat pînă acum, a murit. Rămîne să vedem ce Alianță vom avea în continuare: o AIE relansată, reformată, modernizată sau….
 
Dumitru Spătaru
 
tribuna.md
0