461

Mihai Ghimpu vrea capul lui Veaceslav Ioniță

 
Comisia de anchetă privind elucidarea circumstanţelor în care a fost prejudiciat statul cu 6 milioane de lei, în urma amendamentelor la Legea privind activitatea cazinourilor, recomandă destituirea deputatului liberal-democrat, Veaceslav Ioniţă din funcţia de preşedinte al Comisiei economie, buget şi finanţe.
 
Raportul a fost prezentat în ședința Parlamentului de joi, 13 octombrie, de către președintele Comisiei de anchetă, Raisa Apolschi, deputat PDM. Potrivit raportului comisiei, Veaceslav Ioniţă şi-a depăşit atribuţiile atunci a transmis o scrisoare primului ministru prin care confirmă că amendamentul respectiv a fost aprobat legal.
 
Președintele Comisiei Economie, Buget și Finanțe, Veceaslav Ioniță, s-a arătat nemulțumit de concluziile raportului. ,,Mi-ați proununțat de 100 de ori numele meu, se vede ce dragoste aveți față de mine”, s-a adresat deputatul PLDM către președintele Comisiei de anchetă, Raisa Apolschi, deputat PDM.  Veceaslav Ioniță a spus că nu înțelege motivul pentru care a fost găsit vinovat.
 
Președintele PL, Mihai Ghimpu a ținut să remarce că și el se face vinovat de promulgarea respectivei legi. ,,Vina mea este că am avut încredere în președintele Comisiei economie, buget şi finanţe și în secretarul general, care au fost obligați să verifice semnăturile”. În context, Mihai Ghimpu a cerut demisia preşedintelui Comisiei economie, buget şi finanţe. ,,Domnul Ioniţă nu poate fi preşedintele Comisiei și cer să fie demis din funcţie. A pus la bătaie onoarea Parlamentului. Ca deputat nu-i putem lua mandatul, dar să fie eliberat din funcţie. Ne vedem la Procuratură, toți cei care se fac vinovați de promulgarea unei legi false, trebuie trași la răspundere”, i-a spus Mihai Ghimpu.
 
Deputații liberal-democrați Tudor Deliu și Ion Butmalai au sărit în apărarea colegului lor, acuzând președintele Comisiei de anchetă că ar ascunde unele fragmente ale raportului în scopuri politice. ,,Ministrul Economiei se face și el vinovat, pentru că a contrasemnat textul final al legii, care conţinea abateri, astfel manifestând iresponsabilitate în îndeplinirea obligaţiilor de serviciu”, a spus deputatul PLDM.
 
La rândul său, președintele Comisiei de anchetă, Raisa Apolschi a spus că ,,ceea ce a prezentat în plenul Parlamentului reprezintă o sinteză, dar nu un secret”.
 
ARENA reamintește că amendamentul privind taxa pentru o masă de joc a fost semnat de fostul președinte interimar, Mihai Ghimpu. Greşeala a fost sesizată de Guvern, care a contestat actul la Curtea Constituţională. Raportul  Comisiei de anchetă va fi transmis Procuraturii Generale, care va stabili dacă este componentă de infracţiune sau nu.
0