818

Mii de oameni, adunaţi astăzi în centrul capitalei, au cerut salarii decente

Mii de oameni, adunaţi astăzi în centrul capitalei, au cerut salarii decente, indexarea pensiilor şi compensaţii pentru păturile vulnerabile. Mitingul a fost prilejuit de „Ziua Mondială a Muncii Decente". 
În cadrul manifestaţiei, sindicaliştii au îndemnat societatea, dar şi autorităţile centrale să participe activ la promovarea muncii decente în RM. Cei mai mulţi dintre oamenii adunaţi la protest susţin că salariile pe care le primesc nu le acoperă nici minimul de existenţă.

„Cu ce scop aţi venit aici? Din partea la salariu, care e foarte mic. Plata pentru gaz e mare, energia s-a ridicat, serviciile comunale trebuie de plătit, dar sunt mari, dar salariile mici. Ce slariu aveţi? 1.200 de lei. Cît ar fi bine să fie? Macar la 2.500."

„Văd că ţineţi un placat în mâină Protecţie socială în caz de boală. Păi în legătură cu ultimele legi în ceea ce priveşte protecţia socială a omului. Concediile medicale vedeţi ce se face o zi nu se plăteşte, în general, 90 cota de la 100 a coborît la 90. În viaţa mea nu am crezut aşa ceva, pentru 38 de ani de staj de muncă să se plătească ca şi la acelaşi care are 8 ani. Cel care are 8 ani are 90 şi eu 38 tot 90. "

Prezent la eveniment, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Oleg Budza a anunţat că guvernul a ignorat până acum revendicările sindicatelor privind asigurarea cetăţenilor cu un trai decent.

„Avem nevoie să sensibilizăm că nivelul de trai în RM nu este acel pe care ni-l dorim. Noi am înaintat propuneri la Guvern contumul la salariu minim de 1.500 de lei, pentru că se apropie sezonul rece şi cu tarifele acestea trebuie să acopere tarifele, sau compensaţii pentru persoanele socialmente vulnerabile. Trebuie să fie negociate salariile, căci şi cei care primesc 300 de lei vor ajunge şi ei sub pragul săraciei."

Pe de altă parte, viceprim-ministru Mihai Moldoveanu spune că săptămîna viitoare va fi convocată o şedinţă unde se va discuta şi despre revendicările pe care le-a înaintat Confederţia Naţională a Sindicatelor.

CNSM numără peste 500 de mii de membri în toată republica. Scopul acestora este de a asigura remunerarea decentă şi echitabilă a muncii, locuri calitative de muncă, protecţie socială şi respectarea drepturilor şi libertăţilor angajaţilor. Ziua Mondială a Muncii Decente se marchează anual sub patronajul Confederaţiei Internaţionale a sindicatelor şi se desfăşoară în peste 130 de ţări.

voceabasarabiei
0