Sub zodia tizicului
30 Sep 2011.
MAJORĂRI // Creşterea preţului la gaz se va răsfrânge în primul rând asupra consumatorilor casnici şi ar putea duce la o revizuire a tarifelor la energia electrică şi termică
Consiliul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a adoptat proiectul de scumpire a gazului cu 23,2%. Decizia a fost luată în cadrul unei şedinţe publice, după ce au fost analizate tarifele propuse de Moldovagaz care a solicitat o scumpire de 28,76%. Noul tarif va fi aplicat începând cu 1 octombrie curent.
Directorul ANRE Victor Parlicov a declarat că agenţia a exclus din tariful solicitat de Moldovagaz cheltuieli de peste 100 de milioane de lei, care se referă în mare parte la consumul tehnologic şi pierderile de gaze din reţelele de distribuţie. Directorul Moldovagaz Alexandru Gusev a declarat că nu este de acord cu tariful propus de ANRE. „Ne vom consulta cu acţionarii. Cel mai probabil vom ataca decizia în instanţa de judecată”, a spus Gusev. Scumpirea gazului, potrivit furnizorului, este condiţionată de creşterea preţului gazului livrat Republicii Moldova de Gazprom, dar şi de fluctuaţia valutei naţionale în raport cu dolarul SUA.
Turtele de baligă, mai întrebate decât gazul.
Vestea că gazul se scumpeşte se pare că nu-i va prinde pe toţi nepregătiţi. Satul Cajba din raionul Glodeni este una din localităţile în care conducta de gaz a fost adusă până la marginea satului, dar, din cauza sărăciei, oamenii refuză să se conecteze. „Au existat vreo 50–60 de cereri, dar din cauza că preţurile la gaz sunt în continuă creştere, oamenii au renunţat. A fost conectat la gaz doar centrul de sănătate”, ne spune primarul localităţii Constantin Pascaru. Racordarea locuinţelor la conducta de gaz i-ar costa pe oameni încă vreo 15–20 de mii de lei, sume enorme în comparaţie cu veniturile acestora. Până şi Primăria trece pe timp de iarnă la încălzirea cu lemne şi cărbuni.
O bună parte din locuitorii satului, deoarece nu au bani să-şi cumpere cărbuni, se încălzesc iarna cu tizic. E mai ieftin şi îl fabrică singuri încă din timpul verii. Sărăcia i-a împins şi de această dată să frământe baligă de vacă cu apă şi paie. Turtele de baligă le usucă pe malul pârâului din preajma satului. Pe vremuri, nu era gospodar fără munte de tizic în curte. „De unde să luăm sumele acestea enorme pentru gaz? Aprindem câteva lemne, mai punem şi nişte tizic, astfel căldura ţine toată noaptea. Nu emană miros. Când e ger, soba trage bine”, ne spune nea Vasile, pensionar, din această localitate.
Şi dacă la Cajba se fac chirpici din baligă de vacă, în satul vecin, Balatina, se preţuieşte mai mult turtele din baligă de oi pentru că emană mai multă căldură. Nici aici lumea nu se grăbeşte să se conecteze la conducta de gaz, chiar dacă aceasta e la o aruncătură de băţ de localitate. „Acesta e lemnul nostru. Îl uscăm bine şi iarna îl punem pe foc. Lemnele sunt scumpe, între 350 şi 500 de lei pentru un metru cub, o tonă de cărbuni costă 3000 de lei. De unde să luăm aceşti bani? Tizicul e o soluţie pe potriva posibilităţilor noastre”, spune nea Victor, un locuitor din acest sat care are câteva oi.
Vor renunţa la încălzirea cu gaz.
Ana Verdeş din s. Cruglic, raionul Criuleni, ne spune că a făcut faţă cu greu până acum preţurilor la gaz, dar odată cu majorarea acestora se pare că vor renunţa definitiv să se încălzească cu acesta. „Iarna făcem focul cu gaz, dar şi cu lemne. Acum cred că vom trece doar la lemne, deşi am plătit scump ca să ne conectăm la gaz. Mai facem focul cu beţe de răsărită şi strujeni. Am un salariu de poştaş de 700 de lei. Niciodată nu am experimentat cât m-ar costa să mă încălzesc o lună întreagă doar cu gaz, mi-ar fi fost necesare vreo trei salarii ca ale mele”, ne spune femeia.
Aceeaşi părere o împărtăşesc mai mulţi locuitori ai satului care, deşi au plătit preţuri enorme pentru a-şi racorda locuinţele la conducta de gaz, au renunţat la acest fel de încălzire în favoarea lemnelor şi strujenilor.
Alexandru Oprunenco, expert economic, consideră că creşterea preţului la gaz se va răsfrânge în primul rând asupra consumatorilor casnici şi ar putea genera o revizuire a tarifelor la energia electrică şi termică. „Cert este că efectele asupra populatiei, mai ales în conditiile unei economii precare, vor fi majore. În timpul apropiat, trebuie să ne aşteptăm şi la o majorare a preţurilor la energia termică. Asupra companiilor impactul majorării preţului la gaz va fi mai mic, deoarece acestea folosesc mai mult energia electrică”, susţine expertul.
http://www.jurnal.md/ro/news/sub-zodia-tizicului-211017/