425

O nouă demonstrație de forță a lui Plahotniuc

 
Demiterea lui Dumitru Pulbere din funcția de Președinte al Curții Constituționale a reprezentat o dovadă că atunci când se vrea, se și poate. Singura problemă e să vrea cel ce poate. Cel ce poate face orice în țara asta.
 
Capcana întinsă de Plahotniuc lui Pulbere
 
Incredibila rapiditate cu care a fost demis Pulbere ne demonstrează că în această țară e foarte simplu să demiți orice funcționar sau demnitar înalt în stat, dar doar dacă se dorește. Iar dacă mai ai și niscaiva motive pentru a obține această demitere, atunci toată treaba chiar devine o chestiune de ore.
 
Totul a început la 23 septembrie, odată cu declarațiile Președintelui Curții Constituționale date pentru compania de televiziune "MIR". Atunci Pulbere a declarat că alegerile anticipate sunt iminente și că actualul Parlament trebuie dizolvat. La prima vedere parcă n-a spus nimic nou Pulbere, doar că imediat după această declarație au început isteriile, iar de aici și până demitere a fost doar o chestiune de ore. Cu o solidaritate demnă de invidiat au acționat PL-iștii și PD-iștii, care au susținut la unison că Pulbere nu mai trebuie să stea în fruntea Curții Constituționale, susținuți mai apoi și de judecătorii celor două partide la CC, Victor Pușcaș respectiv Alexandru Tănase.
 
De fapt, Pulbere a căzut într-o capcană foarte inteligent întinsă de Plahotniuc, iar faptul că declarațiile buclucașe au apărut la "MIR" și nu în altă parte e un alt semn că totul a fost foarte bine regizat din timp. Pentru că, până la urmă, mare diferență între declarațiile lui Pulbere de după ședința CC, de la 20 septembrie, și cele de la "MIR ", făcute trei zile mai târziu, nu există, apărând doar acea dată de 28 septembrie, ca limită a legitimității actualului Parlament. Însă imediat după declarațiile lui Pulbere, de la 23 septembrie, au apărut reacții virulente din partea deputaților PD și PL, care au culminat cu demiterea de astăzi.
 
De ce a devenit incomod Pulbere
 

Eu pentru Dumitru Pulbere n-am avut simpatii niciodată și nu am nici astăzi. Iar dacă acesta merita demis, atunci acest lucru putea fi făcut cu multă vreme în urmă și nu astăzi.
 
Toată lumea știe, în special judecătorii de la CC, că legea supremă în stat este încălcată în mod grav și că "partenerii externi", cum îi place lui Filat să spună, nu vor mai tolera mult dezmățul constituțional din Moldova. Iar Pulbere, în calitate de Președinte al instituției ce are un singur obiectiv – să aibă grijă ca Constituția să nu fie călcată-n picioare de politicieni, a venit cu o declarație perfect de înțeles.
 
Numai că decizia CC din 20 septembrie și ultimatumul lui Pulbere dat către Parlament pentru alegerea Președintelui se pare că l-au alarmat pe Plahotniuc, cel ce încearcă să facă tot posibilul și imposibilul ca Lupu să alungă Președinte. Sau măcar ca-n acea funcție să fie pus o marionetă la fel de ușor manevrabilă de către el precum este Lupu. Cum însă acest lucru este acum aproape imposibil, nici PLDM și nici PCRM neavând de gând să voteze candidatul lui Plahotniuc, aflat sub presiunea CC și a timpului, acesta a acționat rapid, îndepărtându-l din fruntea Curții pe omul din partea căruia venea cea mai mare presiune. Și, ce este și mai important, Pulbere, prin funcția pe care a ocupat-o până astăzi, era omul cel mai în drept pentru a pune presiune, deci el trebuia îndepărtat și înlocuit cu un om "de-al casei".
 
Cu siguranță, după demiterea lui Pulbere CC se va calma brusc, iar Parlamentului i se va da din nou spațiu de manevră.
 
E mai rău Pulbere decât alții?
 
Demiterea lui Pulbere m-a făcut să mă întreb câți alți înalți funcționari sau demnitari din Republica Moldova ar trebuie demiși, și pentru fapte mult mai grave decât a lui Pulbere.
 
Procurorul General Zubco, spre exemplu, despre care au fost aduse atâtea argumente în favoarea demiterii sale. Ministrul de Interne, șeful CCCEC, guvernatorul Băncii Naționale, o multitudine de alți funcționari mai mici care călcat pe bec de foarte multe ori, iar acest lucru a fost demonstrat inclusiv în presă. Niciodată însă nu s-a lăsat cu demiteri, pentru că acest lucru nu a fost dorit prea mult niciodată de omul care poate demite pe cine vrea.
 
Iată însă că a apărut cineva care să-l deranjeze pe Plahotniuc, iar de aici și până la demiterea acestuia a fost doar o chestiune de timp. 
 
Sursa: alexcozer.com
 
vocea basarabiei

 

0