1290

Guvernul Filat e mai bun la PR decît la realizarea reformelor democratice

29.09.2011
Guvernul Filat e mai bun la PR decît la realizarea reformelor democratice, consideră expertul Institutului de Afaceri Internaţionale din Polonia, Lukasz Adamski.

Întrebat de corespondentul INFOTAG în ce măsură R. Moldova este o poveste de succes a Parteneriatului Estic, precum spun unii oficiali europeni, Adamski a opinat că „vorbele despre succesele RM sînt exagerate”.

„Am fost în Moldova un an în urmă şi m-am convins că Guvernul Filat e mai bun la făcut PR, decît la implementat reforme democratice. Nu vreau să condamn acest lucru, pentru că este bine ca un Guvern să-ş poată promova interesele prin PR. Totodată, eu înţeleg complexitatea procesului de reforme din Moldova. În Polonia sînt îngrijorări privind direcţia şi ritmul încet al reformelor din R. Moldova. Lobbyiştii marilor oameni de afaceri pun piedici premierului Vladimir Filat, iar partidele Alianţei de guvernare sînt în permanent conflict. Totuşi, UE vrea să demonstreze că i-a reuşit să creeze o istorie de succes, mai ales după eşecul revoluţiei oranj din Ucraina”, a motivat el.

Expertul a menţionat că a mers în afara Chişinăului şi a văzut „starea reală a nivelului de trai şi sărăcia din ţară”.

„Am fost la Comrat, unde m-am întîlnit cu başcanul Mihail Formuzal. A fost o întrevedere frumoasă, cu excepţia faptului că el m-a folosit în interese de PR. Pe site-ul oficial al administraţiei de la Comrat a fost scris că eu sînt oficial polonez, trimis special de Ministerul de Externe pentru a mă întîlni cu başcanul. A fost neplăcut, pentru că eu nu am nici o treabă cu ministerul şi pot fi tras la răspundere pentru aşa ceva”, a spus Adamski.

Potrivit lui, „Polonia are mari speranţe cu privire la R. Moldova şi viitorul ei european”.

„Perspectivele R. Moldova sînt cu mult mai optimiste decît pe vremea guvernării comuniste, inclusiv în Parteneriatul Estic. Eu cred că programul „Parteneriatul Estic va continua, pentru că foarte puţine iniţiative UE îşi încheie viaţa, chiar dacă programul nu se va dezvolta aşa de repede precum dorim noi”, a concluzionat analistul.
http://www.infotag.md/noutati/591239/
0