1062

Scrisoarea lui Grîzlov


 
6 Septembrie 2011.

Cu prilejul împlinirii a 21 de ani de la formarea autoproclamatei Republici Moldoveneşti Nistrene, marcată în fiecare an la 2 septembrie, preşedintele Dumei de Stat a Federaţiei Ruse, Boris Grîzlov, a adresat o scrisoare de felicitare preşedintelui parlamentului transnistrean, Anatoli Kaminski. Acest mesaj de felicitare a fost postat pe site-ul www.tiras.ru. Cităm din respectivul mesaj: „Republica moldovenească nistreană a trecut printr-un şir de încercări dure şi şi-a demonstrat dreptul de a exista în lumea modernă. În toţi aceşti ani, alături de transnistreni a fost Federaţia Rusă, care şi în viitor va continua să sprijine dezvoltarea republicii. Astăzi, când republica moldovenească nistreană intră într-o nouă fază de dezvoltare, este important ca iniţiativele Consiliului Superior al RMN şi ale partidului „Obnovlenie” (condus de Anatoli Kaminski - n.n.) să fie axate pe modernizarea vieţii social-economice a Transnistriei”.


Credeţi că scrisoarea lui Grîzlov a pus pe jar conducerea de la Chişinău!? Pe naiba! Preşedintele interimar M. Lupu, ca de obicei, a făcut-o de oaie. Filat a „regretat faptul” şi a aruncat piatra în curtea MAEIE. MAEIE a pus la îndoială autenticitatea scrisorii lui Grîzlov şi a promis că va „investiga” dacă scrisoarea semnată a fost trimisă cu adevărat sau e un fals propagandistic. Vineri, 2 septembrie, în cadrul unei conferinţe de presă, Iurie Leancă, ministrul de Externe, a declarat că ,,va adopta o atitudine corespunzătoare după clarificarea situaţiei”. Presa de la Chişinău a trecut peste acest caz fără să-l comenteze. Au existat doar câteva reacţii din partea unor reprezentanţi ai societăţii civile, potrivit cărora Rusia continuă să scuipe Guvernul de la Chişinău, iar acesta „se şterge şi râde, spunând că plouă”.



Nu e pentru prima dată când politicienii noştri adoptă un astfel de comportament faţă de acţiunile vădit provocatoare ale Moscovei. Nicio guvernare de la Chişinău, de la guvernul Sangheli până la guvernul Filat, nu a avut curajul să abordeze relaţiile cu Rusia de pe poziţiile interesului naţional al R. Moldova. Când Putin încruntă sprânceana, politicienii de la Chişinău iau poziţie de drepţi. Scrisoarea lui Grîzlov este o ofensă adusă statului R. Moldova şi, în mod normal, trebuia să urmeze o reacţie clară şi univocă a Chişinăului. Ceea ce a urmat însă e o ofensă adusă opiniei publice din R. Moldova - o promisiune că MAEIE „va investiga” cazul. Ce să „investighezi”, când lucrurile se pot clarifica foarte simplu, într-o discuţie de două minute la telefon cu Grîzlov? Nu pretindem de la guvernare ca, după fiecare provocare a Moscovei, R. Moldova să declare război Rusiei, înţelegem dimensiunile problemei, complexitatea şi nuanţele, dar suntem în drept să cerem de la conducerea R. Moldova să aibă mai multă demnitate şi caracter. Şi să nu se mai căciulească atât de umilitor în faţa Moscovei, încât mai că îi ia apărarea lui Grîzlov.

Oricum, aşteptăm rezultatele „investigaţiei” promise de domnul ministru Leancă.  


Un articol de: Constantin Tănase

 


http://www.timpul.md/articol/scrisoarea-lui-grizlov-un-fals-propagandistic--26841.html

0