422

Şi totuşi vom avea PREȘEDINTE? Vezi ce zic liderii politici

Chiar dacă preşedintele intermar, Marian Lupu, a cerut colegilor de alianţă să facă un moratoriu în ceea ce priveşte alegerea şefului statului pînă la pronunţarea Curţii Constituţionale din 20 septembrie, politicienii moldavi s-au avîntat şi azi în declaraţii pe marginea acestui subiect.

Astfel, pemierul Vlad Filat a venit cu replica „Avem moratoriu de doi ani de zile. În rezultat nu avem preşedine.” Filat de asemenea a mai reiterat că Partidul Liberal Democrat este împotriva modificării Constituţiei printr-o lege organică.

Acesta, a mai adăugat că nu este de competenţa CC de a propune soluţii pentre alegerea şefului statului. „Pentru alegerea preşedintelui în Republica Moldova nu este destul să înaintăm candidaţi sau să menţinem candidaţi veşnici. Este nevoie să discutăm cu toate partidele parlamentare şi să găsim soluţii” a precizat liberal democratul.

Cu o părere la subiectul alegerii preşedintelui a venit azi şi democratul Vlad Plahotniuc. Acesta s-a arătat optimist dînd asigurări că în toamna aceasta, Republica Moldova la sigur va avea preşedinte. Plahotniuc însă a refuzat să declare mecanismul, sau modul în care va fi ales preşedintele, spunînd că toate detaliile le vom afla după data de 20 septembrie.

În ce-l priveşte pe liberalul Mihai Ghimpu, acesta a declarat că formaţiunea pe care o conduce rămîne ferm pe poziţiile sale, şi îl doreşte pe Marian Lupu la funcţia de preşedinte.

Bine poziţionat a rămas şi liderul comuniştilor, Vladimir Voronin. Acesta a declarat azi pentru presă, că partidul Comunist va promova în continuare candidatura Zinaidei Greceanîi la funcţia de preşedinte al Moldovei. Voronin de asemenea a dat asigurări că fracţiunea PCRM nu va vota nici de cum un candidat din partea AIE la funcţia de şef al statului. „Dacă ei doreau să rezolve criza politică trebuiau să voteze în 2009 candidatura doamnei Greceanîi, cînd trebuia doar un vot..... noi am avut o propunere referitor la un candidat din afara Parlamentului. Încă astăzi se mai poate de revenit la această propunere.” a specificat Voronin.

Referitor la „toamna fierbinte” ce se aşteaptă, Voronin a declarat că „eu nu merg după „sezonuri”. Eu mă conduc după situaţia existentă”. „Noi mergem metodic, lent spre ceea ce e numeşte în mod serios uzurparea puterii în stat” a menţionat comunistul Vladimir Voronin.
 
Пресс-служба POINT.MD
0