699

Isterie rusească în Transnistria: "La Chişinău au defilat ofiţeri români"


 

  Mai multe publicaţii locale transnistrene suţin că, la parda militară de la Chişinău, au defilat ofiţeri români.
 


 
 
Rusii sustin ca la Chisinau au defilat ofiteri romani

 


 
Abordând subiectul festivităţilor prilejuite de împlinirea a 20 de ani de la proclamarea independenţei Republicii Moldova faţă de URSS, presa rusă, din teritoriile separtatiste de peste Nistru, susţine că parada militară de la Chişinău a fost una de factura sovietică.
 
Astfel, sunt date ca exemple cele două maşini Volga, în care s-au deplasat ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, şi comandantul paradei, generalul Stoian, dar şi uralele militarilor.
 
În schimb, pe lângă declaraţiile liderului PL, Mihai Ghimpu, care a afirmat că locuitorii dintre Prut şi Nistru sunt români şi vorbesc limba română, cel mai mult i-a deranjat pe ruşi că, la paradă, au defilat “ofiţeri români”, transmite, pe siteul său, postul de televiziune transnistrean Pervîi Respublikanskîi.
 
Deşi, la prima vedere, s-ar putea crede că este vorba de o confuzie, creată de noul pas de defilare şi schimbarea uniformelor, în special a celor de gală, o altă publicaţie transnistreană aduce detalii.
 
Potrivit Ria Dnestr, “România îşi continuă doctrina sângeroasă de ocupare a Moldovei”. Pe lângă cele 5.000 de burse de studii acordate pentru cetăţenii R. Moldova, scrie publicaţia amintită, statul român pregăteşte anual zeci de militari din stânga Prutului.
 
Ria Dnestr susţine că , în proporţie de 100%, tinerii locotenenţi din Armata Naţională, din stânga Prutului, au cetăţenie română. De asemenea, 80% dintre aceştia ar fi absolvenţi ai academiilor militare din România.
 
Publicaţia de limbă rusă continuă şi afirmă că inclusiv conducerea armatei Republicii Moldova are cetăţenie română sau a făcut studii în România, amintindu-i pe şeful Statului Major General şi adjunctul acestuia, dar şi pe şefii statelor majore ale forţeor terestre şi forţelor aeriene, precum şi pe şeful logisticii.
0