486

În cei 20 de ani de la proclamarea independenţei, R.Moldova a avut mai mult de pierdut decît de cîştigat

În cei 20 de ani de la proclamarea independenţei, R.Moldova a avut mai mult de pierdut decît de cîştigat, consideră fostul ministru al Securităţii Naţionale (1991-1992), Anatol Plugaru.

El a relatat corespondentului Infotag că, în linii generale, marea majoritate a populaţiei a pierdut din avere, sănătate, siguranţa în ziua de mîine, libertatea de circulaţie.

„A avut de cîştigat doar o parte neînsemnată de oameni energici, mulţi dintre ei fără scrupule, care „au prihvatizat” tot ce a fost posibil. Anume aceşti oameni pe parcursul celor 20 de ani domină societatea din toate punctele de vedere – politic, economic, social, preluînd toate pîrgiiile de comandă ale societăţii. Cu alte cuvinte, a avut de cîştigat această minoritate, iar majoritatea a pierdut”, a spus Plugaru.

În aceste condiţii, fostul ministru al Securităţii Naţionale consideră că şi realizările obţinute în aceşti ani sînt formale, fragile şi neesenţiale.

„De exemplu, ne lăudăm că am obţinut libertatea cuvîntului, dar şi această aşa-numită realizare este una formală, pentru că este lipsită de obligaţia autorităţilor de a te auzi şi a reacţiona la ceea ce spui. Poţi vorbi mult şi degeaba, că nimeni nu te ascultă. Avem libertatea cuvîntului neauzit sau ceva de genul libertatea strigătului în deşert. De asemenea, cînd nu ai ce mînca, noţiuni ca drepturi, valori, democraţie, conştiinţă naţională nu valorează nimic”, a spus el.

În opinia lui Anatol Plugaru, de vină pentru situaţia deplorabilă în care a ajuns R.Moldova la 20 de ani de la proclamarea independenţei sînt inclusiv cetăţenii acestei ţări.

„Nu cred că ar fi corect să dăm întreaga vină pe politicieni. Este adevărat că ei sînt cei mai şmecheri şi cei mai mari escroci, dar politicienii vin la putere nu în urma unei lovituri de stat, ci în urma unui exerciţiu democratic. Prin urmare, trebuie să ne dăm seama pe cine alegem”, a spus Plugaru, precizînd că „dacă vrei să vezi cum este poporul, uite-te la autorităţi”.

El consideră că pentru a avea un stat puternic este necesar ca poporul să aleagă în funcţii de conducere oameni cinstiţi.

„Astfel de oameni sînt puţini nu doar în Moldova, dar şi în alte ţări. Deosebirea este că acolo elitele au înţeles că trebuie să promoveze oameni cu verticalitate. Noi însă îi promovăm pe cei care încalcă legea şi nu doar o singură dată”, a spus el.

În opinia lui, pentru ca R.Moldova să revină la normalitate trebuie ca preşedintele să fie ales de popor, iar deputaţii pe circumscripţii uninominale.

„Unicul Parlament cu adevărat reprezentativ a fost primul Parlament, ai căror deputaţi au fost aleşi pe circumscripţii uninominale. Actualul sistem electoral permite ca oricine care are bani să ajungă la putere. Astfel, ne conduc cei care nu au învăţat şcoala administrării statului, dar care pretind că sînt şcoliţi. Unii dintre ei se ocupă de cîinii vagabonzi, în loc să soluţioneze problemele cetăţenilor, nevoiţi să plece peste hotare în căutarea unui loc de muncă”, a spus Anatol Plugaru.
 
HotNews.md
0