566

Vlad Filat, satisfăcut şi optimist

Într-un interviu acordat Agenţiei Infotag, prim-ministrul Vlad Filat se arată oarecum satisfăcut de starea de lucruri din economia Republicii Moldova. 
Referindu-se la raportul dintre creşterea economică şi nivelul trai al cetăţenilor ţării, Filat a spus că „treptat revenim pe o pistă de dezvoltare normală şi aceasta ne permite să fim optimişti şi vizavi de creşterea nivelului de calitate al vieţii în Moldova”.
Filat a spus că salariul mediu lunar în economia naţională în iunie a.c. a constituit 3556 lei, cu 20% mai mult decât acum un an. Creşterea respectivă se regăseşte atât în sectorul privat, cât şi în cel public. Premierul dă asigurări că vor fi depuse eforturi maxime pentru „păstrarea şi accelerarea ritmurile de creştere”. 
Potrivit premierului, sporirea PIB-ului este peste aşteptări al doilea an consecutiv, în primele trei luni ale anului fiind vorba de o creştere de 8,4%
Vlad Filat se arată satisfăcut şi de creşterea volumului exportului, acesta cunoscând „o evoluţie spectaculoasă de + 64,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2010, cu peste 23% mai mult decât importurile”. 
„Problema de ani de zile a Moldovei era faptul că importurile creşteau an de an mai mult decât exporturile, generând efecte economice nefaste sau chiar periculoase. Acest proces a fost cu succes inversat şi avem motive să credem că tendinţa se va menţine”, a menţionat Filat.
http://hotnews.md/articles/view.hot?id=12369
 
"Referindu-se la raportul dintre creşterea economică şi nivelul trai al cetăţenilor ţării, Filat a spus că „treptat revenim pe o pistă de dezvoltare normală"
În RM ”pista normală” evident înseamnă creșterea sumelor trimise de moldovenii din diasporă și creșterea consumului domestic. Aceasta ce se numește formulă pentru o dezvoltare economică durabilă?

Cel puțin referitor la creșterea mai rapidă a exporturilor are dreptate, dar oricum raportul importurilor la exporturi rămâne de aproape 2.5!

0