696

OSCE: amenzile pentru presa din Moldova sunt excesive!

 
Reprezentanta Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) pentru Libertatea Presei, Dunja Mijatović, a adresat ministrului moldovean de Externe, Iurie Leancă, o scrisoare prin care se arată îngrijorată în legătură cu sancţionarea „Ziarului de Gardă” (ZdG) cu jumătate de milion de lei, transmite Agenţia Monitor Media. 
 
În scrisoarea citată de „ZdG”, Mijatović îşi exprimă „îngrijorarea în legătură cu suma foarte mare pentru prejudicii stabilită”.
 
„Dacă decizia judiciară va fi executată, ziarul ar putea fi închis”, iar „sumele excesive pentru prejudicii pot avea grave consecinţe asupra libertăţii presei în Moldova”, îi scrie Mijatović lui Leancă. 
 
Dunja Mijatović recomandă magistraţilor care vor examina cazul „Ziarului de Gardă” în Curtea Supremă de Justiţie să ţină cont de standardele Consiliului Europei şi ale OSCE. 
 
„Suma despăgubirilor solicitate nu trebuie să ducă la închiderea unei instituţii de presă”, iar „persoanele publice trebuie să tolereze un grad mai înalt de criticism din partea presei”, menţionează Dunja Mijatović.
 
Scrisoarea i-a fost adresată lui Iurie Leancă la sfârşitul săptămânii trecute.
 
Agenţia Monitor Media aminteşte că Judecătoria sectorului Centru din Chişinău (prima instanţă) a dispus, la 1 august, aplicarea unei sancţiuni financiare în sumă totală de 500 mii de lei pentru „Ziarul de Gardă” – câte 250 mii de lei în beneficiul a doi procurori din Glodeni (Constantin Cojocaru şi Ion Crişciuc). Aceştia au fost vizaţi în articolul „Mită pentru procurori”, care relatează despre sistemul de procuratură din Glodeni, afectat de corupţie. În articol figurează numele celor doi procurori, care la 9 martie 2010 au fost reţinuţi sub acuzaţia de luare de mită. Ulterior, la 30 noiembrie 2010, dosarul pe numele celor doi procurori a fost încetat, „din lipsa componentelor infracţiunii”. 
 
hotnews
0