617

Vama moldovenească se MODERNIZEAZĂ! Control NOU vamal

Agenții economici nu vor mai fi nevoiți să prezinte marfa și documentele de însoțire colaboratorilor vamali, dar vor avea posibilitatea s-o transporteze direct la locul destinat. Marfa va fi declarată electronic și va fi pusă în circulație liberă după achitarea dreptului de import. Despre aceasta au anuțat reprezentanții Serviciului Vamal astăzi, 15 august, în cadrul unei conferințe de presă.

Astfel, începînd cu luna curentă, agenții economici care realizează anual peste 100 de operațiuni de import/export vor putea solicita noua procedură electronică de control vamal.

Dorel Fronea, consilier european din cadrul Misiunii Uniunii Europene de Consiliere în Politici Publice (EUHLPAM) pentru Republica Moldova a specificat că procedura reprezintă o mînă întinsă atît agenților economici de încredere, cît și colaboratorilor vamali. «Măsura va duce la diminuarea fenomenului de contrabandă și implicit, la creșterea încasărilor la bugetul de stat. De asemenea, acest pas va facilita comerțul în RM». Potrivit lui, acest protocol este o premieră, deoarece UE nu a cooperat pînă acum cu o țară care nu îi este membră.

După depunerea on-line a declarației, Serviciul Vamal va decide timp de trei ore dacă este nevoie de un control documentar sau fizic suplimentar. În cazul în care declarația va fi acceptată, agentul economic își va putea descărca fără probleme mărfurile de transport, fără a se prezenta la vamă. Vladislav Șveț, şef-adjunct al Direcţiei control şi destinaţii vamale, a menționat că condițiile vamale rămîn a fi destul de riguroase, iar încălcările vor fi cu ușurință depistate.

De asemenea, Vladislav Șveț a ținut să precizeze că Serviciul Vamal are dreptul de a interveni ori de cîte ori va fi nevoie pentru a controla periodic companiile sau inopinat atunci cînd vor exista anumite suspiciuni.

Acest sistem vamal este practicat în mai multe țări europene. Astfel, companiile acceptate vor putea economisi timp și bani, dar în același timp își vor asuma și responsabilitatea față de marfa importată/exportată.

Totodată, în 2012 se planifică ca peste 20% din tranzacții să fie efectuate la domiciliu.

Portalul de știri POINT.md menționează că prin cooperarea transfrontalieră a Serviciului Vamal al R.Moldova și Autoritatea Națională a Vămilor din România, autoritățile moldave și-au asumat rolul de partener de încredere al UE în ce privește combaterea traficului ilicit de mărfuri la frontieră cu aceasta.

Video: http://play.md/video/9fea9ec6-0642-42fb-a02e-95be574ba14d
 
Пресс-служба POINT.MD
0