1169

Istoria Românilor, alungată din nou de la Chişinău


Istoria Românilor nu se va mai studia la Chişinău. În condiţiile în care, recent, guvernul Românie a anunţat retipărirea a peste 400.000 de manuale.
 
 
Istoria Romanilor alungata de la Chisinau (colaj ziuaveche.ro)

 
 
 
Potrivit agenţiei de presă Moldpres, care îl citează pe Mihail Şleahtiţchi, ministrul Educaţiei din Republica Moldova, începând cu anul şscolar 2011-2012, elevii vor studia în baza unui manual de istorie unic.
 
Noul manual comasează 50% din materialul de la istoria universală, 45% din cel al istoriei naţionale şi 5% din istoria localităţii de reşedinţă a elevului.
 
La sfârşitul lunii iunie, Guvernul României a anunţat că va finanţa retipărirea a peste 400.000 de manuale şcolare de Istoria Românilor şi Istorie Universală, pentru elevii din Republica Moldova. Finanţarea românească urma să acopere retipărirea tuturor manualelor de istorie necesare în învăţământul preuniversitar, iar cărţile ar fi trebuit să fie gata la 1 septembrie, când începe anul şcolar.
 
“Aceste manuale au fost şi sunt manuale care corespund curriculului din Republica Moldova. Sunt manuale care au funcţionat în sistemul de învăţământ din Republica Moldova. Din păcate, în timpul regimului comunist au fost scoase din uz, iar astăzi Guvernul României nu face decât să răspundă unui apel, pentru ca aceste manuale să fie reeditate şi reintroduse în sistemul de învăţământ din Republica Moldova”, a declarat Eugen Tomac, secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, în cadrul primului congres al învăţătorilor din Republica Moldova.
 
Aceste manuale, scrise de istoricii din Republica Moldova şi România, ar fi trebuit să corespundă curriculului şi adevărului istoric, falsificat în aşa-numita “Istorie integrată”, care s-a studiat în Republica Moldova în perioada guvernării comuniste, transmitea în iunie, RRA.
 
Potrivit declaraţiilor de miercuri ale ministrul Educaţiei din R. Moldova, în prima perioadă elevii vor studia în baza manualelor vechi, timp în care istoricii urmează să elaboreze, în bază de concurs, trei manuale la disciplina “Istoria“: pentru clasa a V-a, pentru clasa a X-a si pentru clasa a XII-a.
 
Actualele, manuale de istorie, cum ar fi cel de “Istoria românilor“, vor fi oferite opţional şi vor fi recomandate de către profesori drept sursă complementară de studiu, pentru anumite teme, a precizat Sleahtiţchi.
 
Până în prezent, în şcolile din Republiica Moldova, disciplina se studia în baza a două manuale: “Istoria românilor” şi “Istoria universală“.



 

 
0