470

Dumitru Braghiş despre compromisul dintre Filat şi Formuzal: Este doar o declaraţie politică

Pe cât de sensibilă, pe atât de politizată. Aşa au caracterizat invitaţii emisiunii Fabrika problema diplomelor emise de autorităţile găgăuze elevilor care nu au promovat examenul de Bacalaureat la limba şi literatura română.

Analistul Igor Boţan consideră că subiectul diplomelor a fost utilizat în scopuri politice. Asta pentru că soluţia de compromis pe care au anunţat-o luni prim-ministrul Vlad Filat şi başcanul Mihail Formuzal a fost de fapt publicată pe site-ul Mnisterului Educaţiei, încă pe 26 iulie.

"Adică problema limgvistică se transformă uşor, intr-o problemă politică. Întrebarea mea este de ce a fost nevoie de două săptămâni ca problema pe care ei au rezolvat-o să aştepte atât ca să se întâlnească başcanul şi cu prim-ministrul şi să anunţe societatea", a precizat Boţan.

Ministrul Educaţiei afirmă, însă, că guvernul s-a pus serios pe treabă.

"S-a vorbit şi despre necesitatea creării unui plan naţional de amplificare a predării limbii de stat. Din acest punct de vedere apare şi necesitatea rezovării problemei legate de insuficienţa cadrelor", a puncata Mihail Şleahtiţchi, ministrul Educaţiei.

Dumitru Braghiş pune la îndoială viabilitatea soluţiei de compromis, adoptată de autorităţi. "Spuneţi-mi vă rog ce se va întâmpla cu acest compromis dacă peste 10-11 luni de zile vom avea de exepmplu un alt Guvern, un alt ministru, un alt Parlament. Nu am văzut o hotărâre de Guvern care nu poate fi abrogată, nu am văzut o lege a Paralemntului care a modificat ceva. Este o declaraţie politică până ce", a confirmat Dumitru Braghiş, fost prim-ministru.

Luni, după întâlnirea premierului Filat cu başcanul Formuzal, Ministerul Educaţiei a anunţat că va permite admiterea absolvenţilor în colegii în baza unei adeverinţe de studii, cu condiţia ca după un an, aceştia să susţină repetat proba la disciplina la care au picat.
 
Publika
0