400

Ghimpu: Conflictul transnistrean poate fi soluționat într-o lună

Președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, este de părere că problema transnistreană nu trebuie discutată cu cei de la Tiraspol și că acest conflict poate fi soluționat doar în cadrul unui dialog între Chișinău și Moscova. Potrivit lui, acest conflict înghețat se poate de rezolvat în decurs de o lună, doar voință să fie.

Despre această liderul liberalilor a vorbit în cadrul unui interviu pentru Timpul.

„Nu pot să spun chiar tot ce am discutat cu Medvedev. Am vorbit despre independenţa şi libertatea noastră şi i-am spus că trebuie să-şi retragă armata din RM. El mi-a recomandat să mă înţeleg cu Smirnov, deşi ştie că Smirnov nu hotărăşte nimic. Rusia spune că e pentru independenţa noastră, dar se înţelege cu Smirnov contra noastră.

Nu Transnistria trebuie să fie parte a dialogului privind soluţionarea diferendului, ci Rusia. Numai ea trebuie să răspundă la întrebări. Cu Smirnov nu poţi să discuţi, că pe el nu-l recunoaşte nimeni. La o întâlnire cu ambasadorii, am spus că, de-aş fi preşedintele Rusiei, aş rezolva într-o lună problema Transnistriei!”, a declarat acesta.

Mihai Ghimpu mai consideră că anume influența Rusiei asupra statului nostru împiedică aderarea țării noastre la Uniunea Europeană. „Cea mai mare influenţă Rusia o are în toate fostele republici sovietice după venirea lui Putin, dar pe atunci era o ţară slabă. Şi de la noi se cerea un pic de curaj”, a mai spus Ghimpu.
 
unimedia
0