2624

Moldoveni in Portugalia


DIASPORA MOLDOVENEASCĂ ÎN PORTUGALIА
    •  

 

Conform datelor statistice ale Serviciului portughez pentru Străini şi Frontiere, în 2008, pe teritoriul Portugaliei erau înregistraţi peste 21 mii de cetăţeni ai R. Moldova, majoritatea având titlul de reşedinţă. Guvernul Portugaliei a oferit asistenţă financiară asociaţiilor de imigranţi, inclusiv şi celor din RM: Centrul Cultural Moldav (or. Cascais) şi Centrul de Ajutorare a Emigranţilor din Europa de Est  şi a Prietenilor – CAPELA (or. Portimão), precum  şi Asociaţia Imigranţilor Români  şi Moldoveni “Doina” (or. Loulé) şi Asociaţiei Imigranţilor din Ţările din Est “Edinstvo” (or. Setubal)
   
Una dintre asemenea organizme este Centrul Cultural Moldav (CCM), condus de Dnul Oleg Boghenco. CCM a fost fondată la 19 aprilie 2003 în São Domingos de Rana. Scopul creării este protejarea drepturilor şi intereselor cetăţenilor moldoveni aflaţi și promovarea tradiţiilor culturale moldoveneşti. De menționate este faptul că la formarea și fondarea centrului au participat activ elevii ce își fac studiile atît în Portugalia, cît și în Republica Moldova, aport important a fost adus și de cetățenii portughezi. Între fondatorii centrului se numără Constantin Panfil, Raisa şi Alexandru Machidonschi, Oleg şi Nadejda Boghenco, Nichita şi Teodor Lisnic, Iulia Stoler, Ion Bouroş, Olga Munteanu, Oxana Bordos, Vitalie şi Vladimir Onica, Ala Zavadschi, Jose Monteito etc. În present, CCM numără aproximativ 600 de membri. Cel mai remarcabil eveniment al anului este desfășurarea festivalului „Mărțișor”, care déjà a parcurs V ediții, „Sărbătorile de iarnă” ș.a.  La festival au participat artişti moldoveni, brazilieni, ucraineni, portughezi şi români, iar numărul spectatorilor a depăşit 500 de persoane. De asemenea sunt organizate diverse expoziții și petreceri, vizionări de filme, precum este filmul „Arrivederci”, eveniment organizat în comun cu Ambasada Republicii Moldova în Portugalia. Pelicula a obţinut Marele Premiu în cadrul ediţiei a XI-a Teleforumului Eurasiatic, organizat la Moscova.
   
Cea mai mare după numărul membrilor și colaboratorilor este Asociaţia Imigranţilor din Est „Kalina” (KALINA – Associação dos Imigrantres Leste), în care sunt înscriși 973 de membri. Președintele acestei asociații este Dna Dudco Alina, cu care puteți face contact direct via e-mail: associacao.kalina@gmail.com sau alina.dudco@gmail.com. „Kalina” participă în viața socială și cultural a comunității portugheze, concepe și organizează multiple excursii, expoziții, sărbătorirea zilelor naționale moldovenești, acordă asistență și consultanță etc. Adresa juridică este Rua Antonio Cardoso, 235, 1 Esquerdo, Porto, 4150-081, Freguesia Lordelo do Ouro, Portugalia.
   
Centrul de Ajutorare a Emigranţilor din Europa de Est şi a Prietenilor – CAPELA,  denumit în portugheză  Centro de Apoio à População Emigrante de Leste Europeu e Amigos, își are reședința pe adresa Urbanização de Pimentão, Lote 6, Cave Direita. 8500-776, Portimão. Directorul centrului este Ludmila Moghilevscaia, sub conducerea ei, organizația a crescut enorm din punctul de vedere a numărului membrilor. Conform datelor publicate pe site-ul ambasadei moldovenești în Portugalia, Centrul de Ajutorare a Emigranţilor din Europa de Est şi a Prietenilor – CAPELA are 915 membri și este în creștere. Principalele activităţi desfăşurate sunt protejarea drepturilor şi intereselor emigranţilor din Estul Europei aflaţi în Portugalia, promovarea integrării sociale, culturale şi economice a moldovenilor, promovarea tradiţiilor și valorilor cultural. Centrul dispune de o adresă electronică: gip.capela@gmail.com;
   
Un alt reprezentant al diasporei moldovenești este Liga Femeilor din Moldova în Portugalia, care se află sub conducerea Dnei Natalia Saculteanu. Denumirea oficială a acesteia este „Liga das Mulheres Moldavas em Portugal”. În componența ei intră aproximativ 140 de membri.  Liga Femeilor din Moldova luptă pentru respectarea drepturilor femeilor aflate departe de casă, prin diverse întruniri și seminare încearcă să le susțină. Oficiul se află pe strada Rua Cidade de Aveiro nr. 1, 1Frt., 2855-117, Corroios, Portugal. Adresa electronică: natalia_liga_mold@sapo.pt.
 
De asemenea puteți contacta:
1. Asociaţia Culturală a Imigranţilor Moldoveni „Mioriţa”, preşedintele căreia este Dna Valentina Romanciuc, vicepreşedinte Rodica Gherasim. E-mail: meorita@mail.ro și rodialmad@gmail.com 
2. Asociaţia Internaţională „Mihai Eminescu”, condusă de Dorina Tintiuc. Contact via adresă electronică: ten-dorina@hotmail.com.
3. Asociaţia Emigranţilor Români şi Moldoveni „Frăţia”. Președintele acesteia este Dna Maria Iancu, vicepreședinte Dnul Ivan Lencaunţan. Pentru a face legătura cu asociație, puteți trimite o scrisoare electronic la maria.iancu@mail.pt.  
 
 
 





1