286

Păpuşarul luat la cârlig

Vlad Plahotniuc ar putea să se retragă din viaţa politică? Dacă Marian Lupu s-a întâlnit cu ambasadorii occidentali de la Chişinău pentru a li se plânge pe umăr din cauza lui Vlad Filat, nici Vlad Plahotniuc nu s-a dus în Germania degeaba. La finele lunii iunie, precum se ştie, el a efectuat o vizită de lucru la Berlin.
În afară de întrevederile pe care le-a avut cu o serie de oficiali ai Bundestagului, prim-vicepreşedintele Parlamentului Republicii Moldova a avut şi alte preocupări. Zice-se că Vlad Plahotniuc, în cadrul unor întâlniri discrete, a căutat să se dumereacă cât este de real ca una din ţările UE să emită un madat de arestare pe numele său. Îngrijorarea sa este lesne de înţeles.
De la un timp încoace pe culoarele politice de la Chişinău circulă nişte zvonuri, potrivit cărora în România ar exista un dosar în care fruntaşul Partidului Democrat ar fi inculpat pentru savârsirea infracţiunilor de abuz in serviciu. Plahotniuc ar fi anchetat de DNA pentru activitatea sa anterioră în calitate de preşedinte al Companiei Petrom Moldova.
Deocamdată procurorii investigează cazul în condiţii de maximă confidenţialitate. Şi nici nu-i de mirare. Bucureştiul nu doreşte să şifoneze imaginea AIE. Totuşi, dacă dosarul va fi pus pe rol, iar Plahotniuc ar refuza să coopereze cu justiţia, el ar putea fi dat în urmărire internaţională, mandatul european de reţinere fiind preluat în aceste împrejurări de Interpol.
De altfel, un caz asemănător a avut loc recent în România. La sfârşitul lunii aprilie, bunăoară, în Ungaria, Interpolul l-a arestat pe cunoscutul om de afaceri Dinel Staicu, fostul patron al clubului de fotbal Universitatea Craiova. Acuzat de săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, acesta a fost dat în urmărire internaţională, mandatul european de arestare fiind pus în executare în toate ţările UE.
Chiar dacă toate acestea informaţii se confirmă, este puţin probabil ca justiţia română să întreprindă vreo acţiune împotriva înaltului demnitar de la Chişinău. Interesele politice, pesemne, vor tempera zelul justiţiarilor. Nu-i exclus, totuşi, să se exercite presiuni pentru a-l determina pe Vlad Plahotniuc să se retragă din viaţa politică. Rămâne de văzut însă dacă se va ajunge atât de departe.
Un amănut curios. Omul de afaceri român, condamnat pentru abuz de serviciu, despre care vă vorbeam mai sus, are două identităţi. În momentul reţinerii, poliţiştii au avut surpriza sa afle ca Dinel Staicu si-a schimbat numele in Dinel Nuţu. O surpriză similară, dacă vă amintiţi, ne-a furnizat şi Vlad Plahotniuc care are şi el cel de-a doilea paşaport în care se numeşte Vlad Ulinici.

0