703

La cererea comuniștilor, Curtea de Apel din Bender a anulat alegerile din Căușeni

 
Rezultatele turului II al alegerilor locale pentru funcția de primar al orașului Căușeni au fost anulate. Decizia a fost luată astăzi de Curtea de Apel Bender, la solicitarea PCRM. Unul din argumentele invocate a fost lipsa draperiilor la cabinele de vot. Informația a fost confirmată pentru UNIMEDIA de președintele Consiliul Electoral de circumscripție Căușeni, Irina Ciobanu, care spune că i s-a adus la cunoștință doar partea dispozitivă a deciziei instanței. 
Potrivit ei, rezultatele alegerilor au fost validate la 27 iunie de către Judecătoria Căușeni. Ulterior, comuniștii au depus un recus la Curtea de Apel, prin care au cerut anularea alegerilor doar în orașul Căușeni, nu și în întreg raionul. Ei au invocat lipsa draperiilor de vot, dar și alte încălcări în procesul votării.

Irina Ciobanu spune că în secțiile de votare din Căușeni, ca și în toată țara, draperiile erau prezente la cabinele de vot. Acestea erau ridicate, dar la solicitarea alegătorilor, draperiile puteau fi coborâte. „PCRM nu a cerut anularea alegerilor în localitățile unde au cîștigat candidații comuniști, ci doar în orașul Căușeni, unde a câștigat un candidat independent, deși draperiile erau ridicate peste tot”, spune ea. 

Nicolae Nogai, Leonid Chirică și Grigore Duguș sunt cei trei judecători care au adoptat decizia. Potrivit sursei, nu este pentru prima dată când Curtea de Apel Bender adoptă hotărâri care ridică semne de întrebare. 

Președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, spune că decizia poate fi contestată în termen de trei zile la Curtea Supremă de Justiție de către părțile implicate în proces sau candidații electorali vizați.

UNIMEDIA amintește că PCRM a depus o cerere la CSJ prin care cere strămutarea dosarului privind validarea alegerilor din Chișinău la o altă instanță de același grad. CSJ urmează să se pronunțe în acest sens. În cazul în care cererea comuniștilor va fi acceptată, cauza privind anularea mandatului lui Dorin Chirtoacă ar putea fi examinată de oricare Curte de Apel din țară, inclusiv cea din Bender.

Sursa: UNIMEDIA
 

0