397

AIE nu mai există


…și nici nu mai poate exista vreodată în formula de până acum
 
Știu că titlul acestui articol poate este un pic prea dur și va nemulțumi pe multă lume, dar doar naivii sau cei rău intenționați pot să mai creadă în existența acestei Alianțe.

Evenimentele din ultimele zile sunt mult, mult prea grave pentru ca Filat și Plahotniuc să mai poată drege busuiocul și să se împace din nou. Cu atât mai grav ar fi dacă ar exista această împăcare, pentru că într-un asemenea caz ar însemna că situația din țară va merge pe același făgaș ca până acum, sferele de influență vor fi reîmpărțite, iar dezmățul va continua.

Filat nu are dreptul moral de a se mai afla în alianță cu Plahotniuc

Filat nu trebuie să uite că este Premierul acestei țări și că este singurul politician de vârf din Moldova luat în seamă de Bruxelles. Dacă va ține cont de aceste lucruri, Filat nu se mai poate afla în alianță cu Plahotniuc, pentru că într-un asemenea caz ar însemna că se face părtaș la lucrurile pe care tot el le-a condamnat. Nu că nu s-ar fi făcut părtaș în cei doi ani de guvernare AIE, dar în momentul în care ieși în fața presei și spui clar că Plahotniuc este capul corupției în această țară și că lucrurile nu mai pot continua așa, atunci ești obligat să intervii. Ori, această intervenție nu se poate produce în cazul existenței pe mai departe a AIE în această formulă.

Plahotniuc – cel mai interesat de rămânerea la guvernare a AIE

Aseară, la talk-show-ul ”În Profunzime”, Adrian Candu, cel care mai este numit și Plahotniuc jr, a pronunțat ”AIE” și ”Alianță pentru Integrare Europeană” de cel puțin 50 de ori. Iar acest lucru e foarte ușor de înțeles.

Încă în decembrie 2010 Plahotniuc era cel mai interesat de reeditarea AIE. Tot circul ăla cu Narâșkin a fost intermediat tot de Plahotniuc, care i-a tras pe sfoară pe toți. L-a tras pe sfoară pe Filat, șantajându-l de funcții sub pretextul că ar face o alianță cu PCRM. Iar de cealaltă parte și-a bătut joc de Voronin și Narâșkin (Moscova), după ce s-a folosit de aceștia doar pentru a-l putea șantaja pe Filat. Plahotniuc niciodată nu a avut interesul de a face o alianță cu PCRM, deoarece prea bine i-a mers lui și businessurilor sale pe vremea AIE 1, iar felul în care a prosperat și în cele 7 luni de guvernare a AIE 2, confirmă că tot acel joc din decembrie 2010 a meritat toți banii.

Plahotniuc probabil nu a crezut că se va ajunge la punctul în care suntem astăzi, deoarece toate schemele sale decurgeau conform planului. Pe partea economică, ”Moldova-Gaz”, ”Banca de Economii” și ”Moldtelecomul” aproape că și le-a adjudecat, ”Franzeluța” și ”Tutun CTC” sunt ale sale demult. Pe plan politic, PD-ul este în creștere, iar PLDM-ul se distruge încet dar sigur, lui Godea urmând să se mai alăture 2-3 deputați PLDM.

Păpușarul nu a anticipat însă prinderea la curaj a lui Filat. Curaj alimentat de presă și de Bruxelles. Iar acum a ajuns la un punct în care se agață cu disperare de deja defuncta AIE. Nu degeaba Plahotniuc, Lupu, Candu și alții, debitează ziua întreagă despre ”reforme care trebuiesc continuate”, ”Consiliul Alianței”, ”bunăstare, respect și progres” și alte cuvinte pompoase, dar deșarte. Pentru că toate aceste ”reforme” înseamnă pentru Plahotniuc adjudecarea pe plan economic a ce încă nu controlează pe deplin și distrugerea PLDM-ului.

Filat trebuie să meargă până la capăt

Filat, în acest moment, se află pe cai mari. Opinia publică îl susține în disputa sa cu Plahotniuc. Bruxelles-ul la fel. Dacă liderul PLDM își dorește cu adevărat să ajungă politicianul nr.1, așa cum îi place să fie supranumit, trebuie să demonstreze că merită acest loc. Este clar că în ritmul actual Moldova nu are nicio șansă de a ajunge undeva, iar alegerile anticipate nu sunt tocmai cele mai potrivite în acest moment.

Nici o alianță cu PCRM nu-i oferă lui Filat prea mult garanții, nici lui și nici căii de Integrare Europeană. Însă nici alegerile anticipate și nici alianța cu PCRM nu pot fi mai dezastruoase decât ajungerea lui Lupu în fotoliul de Președinte, care i-ar garanta lui Plahotniuc încă 3 ani de dezmăț. 3 ani, după care nu prea va mai exista ceva în această țară care să nu fie controlat de acest păpușar. Cine pune la îndoială acest lucru să vadă cum a mers ascensiunea lui Plahotniuc în ultimul timp și cum calcă aceste pe cadavre pentru a-și îndeplini obiectivele.

Alex Cozer

jurnal

0