923

Alianţa Moldova Noastră nu-şi află groparul


24 Iunie 2011  
Abandonaţi de PLDM la ultimele alegeri, importanţi lideri ai AMN din teritoriu au ajuns în drum, iar alţii au candidat din partea altor partide


Alianţa „Moldova Noastră”, cel mai mare partid de opoziţie pe timpul regimului Voronin, a fost pusă în sicriu... După fuziunea dintre PLDM şi AMN din ajunul ultimelor alegeri locale, lideri marcanţi ai Alianţei nu şi-au găsit locul nici la coada listelor electorale ale liberal-democraţilor. Unii dintre aceştia consideră că astfel Vlad Filat a distrus unul dintre cele mai importante partide din RM, ajutând comuniştii să obţină mai multe mandate în consiliile locale. Liberal-democraţii spun că e vorba de o confuzie, Mark Tkaciuk crede că s-a făcut „o mişcare prea complicată pe tabla de şah”, analiştii politici arată cu degetul spre Urecheanu, iar acesta le promite foştilor colegi din AMN fotolii călduţe.
 

Situaţia în AMN a început să se şubrezească în 2010, odată cu ieşirea din partid a lui Veaceslav Untilă, când formaţiunea a fost părăsită de alte nume importante: Ion Vacarciuc (Cimişlia), Mircea Martâniuc (Soroca), Boris Burcă (Teleneşti), Gheorghe Vasilache (Cahul), care s-au refugiat în alte partide. AMN rămăsese atunci cu şase dintre cei 14 preşedinţi de raioane, cu opt vicepreşedinţi, circa 180 de primari, 2300 de consilieri. Deşi, odată cu această sciziune, partidul începuse să scadă în sondaje şi în preferinţele electoratului, încă nu se prevedea un deces atât de rapid al AMN. A urmat însă cea mai neaşteptată mişcare a lui Urecheanu. După ce negociase cu premierul să-i păstreze miniştrii AMN în Guvernul Filat-2, dar s-a întâmplat altfel, după ce se arătase indignat de prestaţia lui Filat în actul guvernării, Urecheanu şi-a sacrificat partidul peste noapte. A anunţat fuziunea AMN-PLDM şi s-a grăbit să o facă cât mai iute, până la locale. El a devenit preşedinte la Curtea de Conturi, iar din marea Alianţă de altădată, au mai rămas în funcţii importante la nivel central doar Leonid Bujor, care este consilier al premierului, şi Anatol Onceanu - secretar general adjunct al guvernului.
 
„Conducerea AMN ne-a dat cu piciorul”  
Fuziunea a avut loc la Congresul al IV-lea al PLDM, când liderilor AMN din teritoriu li s-a promis că vor fi susţinuţi în continuare. Ulterior, a avut loc şi o întâlnire a acestora cu Filat, care şi-a reiterat promisiunea. Şi oamenii l-au crezut până în ultima clipă. Li s-a dat speranţa că vor nimeri în listele PLDM sau că vor fi înaintaţi la funcţiile de primari, dar, pe ultima sută de metri, au fost scoşi din joc. Ion Munteanu, preşedintele raionului Nisporeni, spune că „PLDM pur şi simplu ne-a şmecherit. Mie mi-au spus că nu am loc în listă în ultimul moment. Împreună cu alţi colegi, am reuşit să particip pe listele „Alianţei Verzi”, dar am trecut în consiliu numai eu”. Nemulţumit, Munteanu spune că va colabora pe viitor cu orice partide în afară de PCRM şi PLDM: „Mândria PLDM-ului o să ne ducă de râpă. Temându-se de concurenţă, ei m-au lăsat pe drumuri când mi-a fost cel mai greu. De eram împreună, câştigam mai mult”. Un alt preşedinte de raion din AMN, Ilie Rău de la Călăraşi, fusese unul dintre iniţiatorii fuzionării celor două partide, dar a ajuns în Consiliul raional pe listele Partidului Republican. „Cei de la PLDM nici în listă nu vroiau să mă înscrie”, precizează Rău. Fostul lider al AMN la Criuleni, Oleg Ogor, a devenit consilier PL, deoarece, spune el, PLDM a refuzat categoric să promoveze primarii şi consilierii AMN. „Spuneau că au indicaţii de sus. Când mi-au propus un loc la coada listei, i-am părăsit”. Ogor a încercat să vorbească cu Urecheanu, dar acesta nu-i mai răspunde la telefon… Vicepreşedintele aceluiaşi raion, Anatol Stăvilă, a acceptat să candideze pe locul 15 în lista PLDM. Nu a ajuns consilier, dar speră că va fi reales vicepreşedinte: „Ne-a dat cu piciorul conducerea AMN. Filat ne-a promis susţinere, dar ăştia din teritoriu nu l-au ascultat. Au acceptat să mă lase în funcţie, dar acum tac şi fug…”.
 
„Am aşteptat până când pleca trenul, până când se îneca corabia”  
Liderul AMN din Orhei, Sergiu Muravschi, care era şi vicepreşedinte al raionului, spune că a crezut promisiunilor lui Filat, dar s-a înşelat. „PLDM nu a acceptat o bună parte a consilierilor şi primarilor noştri, care s-au divizat în diferite partide şi au câştigat. Liberal-democraţii au făcut la Orhei un SRL, prin care îşi promovează interesele de grup”, crede Muravschi. Negăsind înţelegere, el a mers în alegeri cu PD şi astăzi e consilier democrat. La acelaşi partid au trecut patru primari de care PLDM nu avea nevoie şi toţi au câştigat alegerile. Alţi trei primari AMN au fost realeşi, aderând la PL. La PLDM au rămas nouă primari din Alianţă, fiind aleşi doar patru. În opinia lui Muravschi, situaţia se datorează grabei lui Urecheanu de a fuziona cu PLDM în ajunul alegerilor.
 
Unul dintre primarii AMN, care a câştigat alegerile cu PL, este Tudor Moraru din satul Trebujeni. El spune că nu a mai discutat cu liberal-democraţii, după ce aceştia ar fi înaintat pentru primărie o „persoană implicată în lucruri criminale”. Ion Voloşciuc, edilul de Chiperceni, care la fel a trecut la PL, susţine că şi-a dorit să candideze din partea PLDM, dar nu a fost primit: „Am aşteptat până nu mai era posibil, până când pleca trenul, până când se îneca corabia. N-am avut altă ieşire, decât să plec la PL”. Acelaşi lucru ni-l spune şi primara de Podgoreni, Alexandra Bernevec: „Până în ultima clipă mă asigurau că mă vor înainta din partea PLDM, dar nu m-au vrut. Ştiind că nici Urecheanu nu mai are nevoie de noi, am trecut la PD şi am câştigat”.
 
„Pe Urecheanu, Dumnezeu şi istoria să-l judece”  
Ion Harea, preşedintele de Ungheni, crede că nu a fost acceptat în lista PLDM pentru că nu se lasă manipulat. „Întotdeauna i-am pus la respect pe comunişti, n-am tolerat infracţiunile, la mulţi nu le-am dat voie să-şi facă de cap. Autoritatea mea le încurcă acestora, iar capriciile lor au sporit numărul consilierilor şi primarilor comunişti la Ungheni”. Harea consideră că nici Filat, nici Urecheanu nu sunt vinovaţi de cele întâmplate, ci liderii locali ai PLDM, unii dintre care îi poartă pică. „Pe Urecheanu, Dumnezeu şi istoria să-l judece. Important este ca toate lucrurile bune pe care le-am făcut la Ungheni să nu fie frânate”, ne-a mai spus Harea.
 
În capitală lucrurile stau la fel. Din lista PLDM pentru Consiliul municipal face parte doar un fost amenist, Andrei Cojocaru, plasat pe poziţia a 48-a, fără nicio şansă de a deveni consilier. Şi lui Alexandru Robu, fostul lider al AMN de la Buiucani, i s-a propus locul 36, însă el a refuzat. „Ne-au aruncat tot partidul în râpă. Premierul a promis, dar a ieşit invers. Am încercat să vorbesc cu Urecheanu, dar nu-mi răspunde la telefon. Fuziunea cu AMN nu s-a efectuat, fiind o şarlatanie din partea dlui Filat. Asistăm la începutul distrugerii partidelor de dreapta. PLDM vrea să monopolizeze aceste formaţiuni, ceea ce este o greşeală fatală”, consideră Robu.
 
„Ne-am înţeles cu liberal-democraţii”  
Nu peste tot situaţia este atât de critică. Vasile Doga, fostul preşedinte de Sângerei de la AMN, a devenit acum primar din partea PLDM. Preşedintele de Ialoveni, Mihai Silistraru, este consilier PLDM. Ce-i drept, spune el, „am rămas numai eu, ceilalţi practic au fost excluşi. Nu-i corect, dar, mă rog…”. Altfel s-au integrat în PLDM cei care au ieşit din AMN odată cu Untilă. Ion Parea, preşedintele de Râşcani, şi Boris Burcă, preşedintele de Teleneşti, sunt consilieri PLDM şi candidaţi la şefia raionului. „Ne-am încadrat cu bine în PLDM şi nu avem conflicte”, spune Parea. „Ne-am înţeles de la început cu liberal-democraţii. Printre consilierii PLDM din Teleneşti sunt şapte foşti membri ai AMN”, precizează Burcă. Mircea Martâniuc, preşedintele raionului Soroca, nici nu vrea să audă de AMN: „Eu am ieşit de acolo acum opt-zece luni - i-am lepădat. Sunt consilier PLDM”.
 
În ce măsură aceste disensiuni i-au ajutat pe comunişti la alegeri? La această întrebare, Mark Tkaciuk ne-a răspuns: „Aceste tehnici presupun o mişcare prea complicată pe tabla de şah. Însă noi în nici un caz nu participăm la formarea listelor regimului care guvernează”. La rândul său, vicepreşedintele PLDM, Valeriu Streleţ, infirmă categoric faptul că divergenţele au ajutat comuniştii: „Conform modificărilor în statut, operate la congresul IV al PLDM, organizaţiile teritoriale au deplină autonomie în procesul de înaintare a candidaturilor la funcţiile elective din administraţia publică locală. Cazurile pe care le-aţi invocat au apărut din cauza unor incompatibilităţi la nivel interpersonal, de atitudini, iar alţii n-au reuşit să se integreze, venind cu solicitări prea exagerate. Din partea conducerii PLDM n-au fost date niciun fel de indicaţii în privinţa aceasta. Dovadă e şi faptul că, în unele localităţi, s-a observat o situaţie inversă”.
 
„O să le oferim neapărat funcţii!”  
Analistul politic Anatol Ţăranu este de părere că motivul acestor neînţelegeri este lipsa unui acord scris dintre cele două părţi: „Când se fac fuziunile, de obicei, se negociază la sânge. Practica europeană este cea contractuală şi trebuie să existe o înţelegere scrisă, care să determine clar partajarea funcţiilor, mai ales dacă fuziunea AMN-PLDM s-a făcut în ajunul alegerilor. Aici responsabilitatea nu o poartă Filat, ci Urecheanu şi conducerea politică a AMN, care au permis ca fuziunea să se facă în aceste condiţii şi practic i-au lăsat în drum pe oameni”. La rândul său, Serafim Urecheanu consideră că responsabilitatea aparţine ambelor părţi, dar promite că foştii lideri ai AMN se vor alege cu unele funcţii. „Unii au condiţionat rău lucrurile, având prea multă încredere în sine. Dar nu numai lista apreciază situaţia. Aşa că voi continua dialogul cu dl Filat, ca să găsim un numitor comun. Şi neapărat le vom da unele funcţii!”, promite Urecheanu. Rămâne să vedem…
 
http://www.timpul.md/articol/alianta-moldova-noastra-nu-si-afla-groparul-24638.html

0