2051

Vinurile moldoveneşti au luat medalii de aur la expoziţia Vinexpo de la Bordeaux

11 producători de vinuri din Republica Moldova au participat la renumita expoziţie mondială din Franţa. Experţii din domeniul vinicol consideră un succes prezenţa unui număr atât de mare de companii moldoveneşti la acest prestigios eveniment.

A fost pentru prima dată când vinăriile din ţara noastră au participat cu un pavilion comun la expoziţia mondială Vinexpo, care se desfăşoară anual la Bordeaux, în Franţa, în perioada 19 - 23 iunie. Costurile doar pentru stand sunt estimate la peste 30.000 de euro.

Gheorghe Arpentin, preşedintele Uniunii Enologilor din Republica Moldova, spune că merită să participăm la acest eveniment foarte important, chiar dacă sunt mari costurile.

„Expoziţia este mai mult pentru imagine, decât pentru vânzare. La ea participă cei mai importanţi distribuitori de vin la nivel mondial, care fac cunoştinţă cu vinurile noi ce apar pe piaţă. Este un eveniment ce dictează moda la consumul de vin pentru viitorii ani", a declarat Gheorghe Arpentin. De exemplu, în ultimii ani, la Vinexpo din Bordeaux participă reprezentanţi ai companiilor de distribuţie din Asia, care este la moment cea mai în creştere piaţă de comercializare a vinurilor din lume.

Participanţii din ţara noastră au organizat degustări de vinuri pentru vizitatori şi specialişti direct la standul expoziţional. În cadrul expoziţiei s-a organizat şi un concurs de vinuri, la care Vinăria Bostavan a obţinut câteva premii. Astfel, vinurile „Negru de Purcari 2007" şi „Alb de Purcari 2009" au obţinut medalii de aur, iar „Roz de Purcari 2010", medalia de argint.

Victor Bostan, directorul Vinăriei Bostavan, a declarat că întreprinderea pe care o conduce participă la expoziţia mondială Vinexpo din Bordeaux deja de şapte ani şi aceasta este o importantă punte de lansare a unor vinuri pe pieţele externe. Or, aici se poate conveni semnarea unor contracte avantajoase.

La actuala ediţie, Vinăria Bostavan a participat cu şapte vinuri. Pe parcursul celor cinci zile ale expoziţiei au avut loc conferinţe şi prezentări de produse, precum şi un program special de degustări de produse „Tastings by Vinexpo".

La Vinexpo 2011 participă 2.400 de expozanţi din 47 de ţări, printre care Franţa, Italia, Spania, Germania, SUA, Chile, Argentina, Brazilia, Mexic, Uruguay, Africa de Sud, Serbia, Slovacia, Malta, Norvegia, Sri Lanka. Din Europa de Est sunt prezente 11 ţări, inclusiv Republica Moldova şi România.
 
adevarul.ro

0