EXCLUSIV „Ministerul moldovean al Crimei Organizate“ sau ce a precedat asasinarea afaceristului Igor Ţurcan, spulberat de exploz
13 iunie 2011
Moartea afaceristului moldovean Igor Țurcan, spulberat marți în explozia unei mașini-capcană, în centrul Chișinăului, dezvăluie o lume în care crima organizată şi instituţiile care ar trebui să lupte împotriva ei colaborează strâns în statul aflat la graniţa de est a Uniunii Europene. Asasinatul, investigat de Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), developează o realitate unde poliţişti şi criminali fac afaceri împreună şi unde politicul este doar o platforă pentru activităţi ilegale ce duc la crime violente.
Igor Turcan a fost unul dintre reprezentantii acestei lumi: pe scena publică, victima asasinatului era consultant politic, șef de federație sportivă și afacerist cu ochelari auriți și îmbrăcat la patru ace, în spatele cortinei însa, același Țurcan se mișca printre milioane de euro și afaceri subterane cu țigări, printre criminali condamnați, șefi din Poliție, interlopi periculoși și ofițeri de informații.
Bomba detonată la distanță, plasată într-un automobil Lada cu numere rusești furat din Ucraina, completează un puzzle de conexiuni pe care OCCRP le-a investigat în Moldova şi le-a pus cap la cap.
Conflictul. Plângeri penale de 40.000 de euro
Cu 50 de zile înainte de atentatul din Chișinău, pe 19 aprilie, soția lui Igor Țurcan deschide un dosar civil la Judecătoria raionului Criuleni. Aproape concomitent, femeia înregistrează și o plângere penală la Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC). Juridic, acțiunile Rodicăi Cobzari-Țurcan se contopesc pentru că ambele privesc aceeași faptă și sunt îndreptate împotriva aceleiași firme: Bulgartabac Group MB SRL.
Ca parte civilă, soția lui Țurcan revendică o datorie de 650.000 de lei moldovenești (40.000 de euro) de la această companie. În prima instanță, Țurcan are câștig de cauză, dar Bulgartabac Group MB a atacat decizia la Curtea de Apel. Asta se întâmpla în mai.
Turcan a făcut afaceri cu această firmă în care OCCRP a descoperit prezenţa unor oameni de afaceri cu trecut criminal sau cu legături cu serviciile de informaţii sau Poliţia din Republica Moldova.
Criuleni. Fabrica de fum
În marginea orașului Criuleni, cu 200 de metri înainte de granița militarizată dintre Moldova și republica separatistă Transnistria, funcționează o fabrică de țigări. O hală mare albastră, câteva containere de transport și ghereta unui portar care bea votcă e tot ce se vede prin plasa de oțel a gardului. Restul reiese din documente: fabrica aparține Bulgartabac Group MB SRL- companie înființată în aprilie 2009.
Oficial, acționarul majoritar (90%) al firmei este generalul (r) Igor Ștefan Ursachi din Serviciul de Informații și Securitate (SIS) - contraspionajul moldovenesc. Ursachi a activat în Subdiviziunea cu Destinație Specială Antiteroristă «Alfa» a SIS, de unde a ieșit în rezervă, retrăgându-se în afaceri și la conducerea unei organizații a veteranilor din Serviciu.
Acționarul minoritar (10%) al Bulgartabac Group MB este bulgar. Îl cheamă Manolov Chavdar Krastev și mai deține o companie în Sofia de intermedieri alimentare.
FOTO: Bulgartabac Group. Extras de la Camera Înregistrării de Stat
Director al firmei Bulgartabac Group MB este Iurie Ştefan Lungu - un fost ofițer de poliție care a lucrat în Departamentul pentru Combaterea Crimei Organizate și a Corupției. Asta până în octombrie 2002, când Lungu a fost condamnat la 20 de închisoare, fiind unul dintre cei care l-au asasinat pe Valeriu Rotari, zis „Zelionîi" - un așa numit „Vor v zakone" („hoț în lege"). Astfel se numesc șefii grupărilor criminale din fostul spatiu sovietic care urmează modelul de organizare piramidală al mafiei ruse. Împreună cu alți doi interlopi moldoveni, frații Vitalie și Pavel Levința, Iurie Lungu a comis crimele la comanda lui Popovici Gâlca Petru zis „Micu" - primul „hoț în lege" dovedit în Moldova care, la acea vreme, își lichida rivalii („Zelionîi", „Jeca") și care se află încă în pușcărie. Spre deosebire de Iurie Lungu și de frații Levința, eliberați în 2008, înainte de termen, pentru „comportament pozitiv".
Cu Lungu, Ursachi și Krastev a făcut afaceri Igor Țurcan, ucis marți în Chișinău. Ilustrativ e faptul că în momentul înființării, compania Bulgartabac Group MB SRL și-a declarat sediul social la aceeaşi adresă ca firma familiei Ţurcan, Seita Tobacco Co SRL (fosta East Consulting Company): Chişinău, str.Lazo Serghei, 21, o zonă centrală a capitalei moldovene. Ulterior, Bulgartabac și-a mutat cartierul general la Criuleni. În tot acest timp, Seita Tobacco Co, al cărei acționar principal (50%) este Rodica Cobzari-Țurcan, a rămas în afaceri de consultanță și furnizări cu fabrica de țigări de la Criuleni, administrată de Iurie Lungu. Tovărășia însă a celor trei din Bulgartabac cu familia Țurcan se termină brusc, în aprilie a.c., când certurile pe bani culminează în acuzații penale și un dosar civil aflat pe masa judecătorilor.
O lună și jumătate mai târziu, la nici 24 de ore de la decesul lui Igor Țurcan, Iurie Lungu urma să împartă o bancă într-un parc, alături de un vechi „coleg din Poliţie".
Chişinău. Întâlnirea din parcul Bucuriei
Parcul este situat chiar în fața sediului central al Direcției de Combatere a Crimei Organizate (DCCO), din strada Bucuriei, Chișinău.„Colegul" cel vechi al lui Iurie Lungu este locotenent-colonelul de Poliție, Alexandru Pînzari - actual șef adjunct al Secției de Contracarare a Grupărilor Criminale din cadrul DCCO și fost director-adjunct al DCCO.
Miercuri, în jurul orei 13, Pînzari și Lungu au petrecut aproximativ un sfert de oră împreună, pe o bancă, discutând pe un ton scăzut, într-o atmosferă relaxată. Scena a fost surprinsă de reporterii OCCRP aflați în proximitate. Contactat telefonic de catre OCCRP, după un scurt moment de ezitare, lt. col. Alexandru Pînzari a confirmat întâlnirea neoficială cu directorul fabricii de țigări din Criuleni: „Da,....ne-am întâlnit. Eu am fost coleg la Academia de Poliție cu Iurie Lungu, așa cum am fost și cu Igor Țurcan... Apoi, l-am predat colegilor de la Direcția de fraude care aveau misiunea să verifice activitatea economică a fabricii în cauză (de la Criuleni - n.r.). (...) Nu, nu vă pot spune dacă le-a furnizat vreo informație, nu sunt la curent cu ancheta. Da, eu l-am întâlnit pe Lungu în legătură cu acest caz, cu moartea lui Țurcan. Era angajat la decedat care avea ceva plângeri cu el și eu l-am chemat și i-am zis: <uite, mergem la colegii de la investigarea fraudelor ca ei să-ți pună întrebări>?..."
Acestea fiind zise de lt. col. Alexandru Pînzari, râmâne totuși neclar la ce „verificări economice" s-a referit acesta sau unde l-ar fi „predat pe Lungu", atât timp cât și unul și altul au plecat în direcții diferite: ofițerul spre sediul Poliției, iar interlopul spre o mașină înmatriculată în Chișinău.
Mai limpede e că în afacerile suspecte cu țigări din Moldova - un punct important pe harta internațională a contrabandei cu tutun, - sunt implicați foști polițiști specializați în crimă organizată care, la rândul lor, sunt conectați, prin cumetrii și afinătăți, la șefi actuali ai Poliției. În acest carusel, Igor Țurcan, și el fost absolvent al Academiei de Poliție, avea legături de afaceri cu mulți dintre colegii săi. O parte dintre ele s-au sudat în 2005, în orasul Orhei, în inima Republicii Moldova.
Orhei. Contrabanda Ţurcanilor
Pe 7 noiembrie 2005, Igor Țurcan se asociază cu ucraineanul Igor Martyniuk în firma International Tobaccco SRL. Compania opera fabrica de țigări din Orhei - apărută tot în acea perioadă. În schemă, a fost cooptat și maiorul Oleg Gheorghe Țurcan - fost șef adjunct al Direcției de Combatere a Crimei Organizate din Departamentul Serviciiilor Operative. Cu un an înainte, în 2004, Oleg Țurcan ieșise șifonat din aparatul Poliției prin ordinul ministrului de Interne, după ce fusese acuzat oficial de complicitate și protecție acordată unei puternice grupări de contrabandiști („Căciulă"), dar și de obstrucționarea anchetelor din acel caz.
Deși au același nume de familie, Igor și Oleg n-au fost rude, ci doar amici din aceeași promoție a Academiei de Poliție, împreună cu lt.col. Pînzari, interlopul Iurie Lungu și alți funcțioanari influenți care închid cercul investigat de OCCRP.
FOTO: Fabrica de tigari din Orhei
Din start, fabrica din Orhei intră puternic pe piață, iar producția devine a doua din Moldova, după cea a întreprinderii de stat. Diferența dintre cele două este ca la stat marfa e controlată mai riguros, în timp ce la Orhei contrabanda începe să înflorească. Asta o spune chiar un comunicat CCCEC (Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei) din iulie 2007: „Pe teritoriul fabricii de producere a ţigărilor din Orhei, ce aparţine Î.M. „Internaţional Tobacco" SRL, pe lângă ţigaretele produse de această fabrică în mod legal (Focus, Prefect, Wind - n.r.), (...) au fost depistate şi ridicate: 400.000 de ţigarete cu filtru fără inscripţia denumirii producătorului şi 850.000 ţigarete de marcă „Regal" şi „Super King's", produse conform inscripţiei pe pachete în Marea Britanie şi nemarcate cu timbre de accize. (...)".
Între timp, despre dosarul penal deschis de CCCEC nu s-a mai aflat nimic, iar fabrica din Orhei a funcționat bine-mersi cu cei doi Țurcani plus ucraineanul partener. Numai că, de-a lungul timpului, între cei doi moldoveni, au survenit tot felul de neînțelegeri financiare. Conflictul s-a acutizat, iar Oleg a reușit să-l scoată pe Igor încet din afacere. În prezent, compania International Tobacco SRL, pe care funcționează fabrica de țigări din Orhei, este controlată (92%) de Oleg Țurcan, iar asociat minoritar a rămas ucraineanul Martyniuk. (facsimil Internationa Tobacco)
Tot Oleg figurează oficial ca administrator al firmei. El este finul de cununie al altui Țurcan, și mai controversat: Ion Serghei Țurcan, actualul șef al Brigăzii de Poliţie cu Destinaţie Specială „Fulger" (trupele de intervenție, <mascații> moldoveni -n.r.), fost șef al Departamentului de Servicii Operative. Și acest din urmă Țurcan, polițist cu ștate vechi, ar fi fost implicat în activități de contrabandă, potrivit documentelor obținute de OCCRP din Minsterul de Interne moldovenesc.
Contrabandă şi asasinate la comandă
Conflictul dintre cei doi foști polițiști, Oleg și Igor, a avut consecințe cu efecte imediate pe piața țigărilor din Moldova. Scos din afacerea de la Orhei, Igor Țurcan își mută interesele la Criuleni, unde apare noua fabrică, în 2009 - cu ofițerul (r) SIS, interlopul și bulgarul în acte. Astfel, Bulgartabac Group (Criuleni) intră rapid în concurență cu International Tobbaco (Orhei), cele două fabrici de țigări devenind cele mai prolifice entități private în domeniu din republică.
Pentru mulți dintre ofițerii de Poliție moldoveni de la Crima Organizată, fabrica de la Criuleni e însă un fel de subiect tabu. Vorbesc în șoaptă despre asta, în locuri ferite de întâlnire la marginea Chișinăului sau pe Internet - acolo unde comunicațiile ar fi mai greu de monitorizat decât pe telefoanele lor mobile. Încet, un aparat tăcut se pune în mișcare cu polițiști, procurori, funcționari de la Fisc și din Ministerul Justiției, acționând discret, pe lângă funcție, dar încercând să denunțe public influența crimei organizate. Investigând afacerile cu țigări din Moldova, OCCRP a intrat în contact cu mulți dintre aceștia, chiar înaintea morți lui Igor Țurcan.
Triplul asasinat
Astfel, au apărut informațiile, încă nedovedite judiciar, care leagă apariția fabricii din Criuleni de un triplu asasinat comis la sfârșitul anului 2000 în raionul Ialoveni, Moldova. Victimele, Ilie Buruiană, Mihai Guzun şi Andrei Plămădeală, trei afaceriști moldoveni, au fost răpiți, torturați și executați cu automate Kalaşnikov. Cadavrele lor incinerate au fost îngropate într-o pădure. Acolo au zăcut aproape zece ani. Abia în 2009, cei trei au fost dezgropați și identificați de Poliție.
Poliţiştii au deshumat cadavrele a trei oameni de afaceri, asasinaţi în anul 2000
VIDEO (Continuare)
Ce s-a stabilit judiciar
Escadronul de asasini a fost condus de interlopul Robert Gîrleanu care a acționat împreună cu Serghei Banaru, Vitalie Vîrtos şi Dumitru Nicolae Catruc. Acesta din urmă a fost prins de ofițerii Secției de Servicii Operative din cadrul DCCO, condusă de lt.col. Alexandru Jizdan și de adjunctul Alexandru Pânzari - șeful Secției de Contracarare a Grupărilor Criminale. Catruc și-a recunoscut vina, a descris în detaliu tripla crimă și i-a turnat pe toți, inclusiv pe cel care ar fi comandat-o: Ion Anton Druță, zis „Pisateli" - un alt moldovean certat cu legea.
La scurt timp, filmul operativ în care Catruc face mărturisirea, adică proba-cheie, a dispărut chiar din dosarul poliției, ceea ce le-a permis lui „Pisateli" și Robert Gîrleanu să se plimbe nestingheriți prin România și Moldova. Filmul însă reapare brusc în 2010 la dosarul incomplet aflat pe masa procurorului Denis Rotaru din Ialoveni. Acesta îi pune pe toți, oficial, sub învinuire pentru tripla crimă printr-o ordonanță obținută de OCCRP. Acum, dosarul e pe rolul Judectoriei Ialoveni, dar Druță și Gîrleanu, principalii acuzați, se ascund în România, după ce, în prealabil, au reușit să obțină cetățenie. Primul e rezident la Iași, celalalt locuiește în București. Ambii sunt locotenenții lui Ion Gușan, zis „Patron" - un alt „hoț în lege" moldovean care, la rândul lui, face afaceri prin România.
Culmea este că Robert Gîrleanu, cel care i-a ciuruit efectiv pe cei trei afaceriști moldoveni, a fost reținut în noiembrie 2010, în România, de procurorii DIICOT. Anchetatorii au stabilit că Gîrleanu e liderul unei grupări de contrabandiști cu ţigări după ce depistaseră într-o hală a unei firme din Urziceni, judeţul Ialomiţa, 1339 de baxuri de ţigări de diferite mărci provenind din Moldova şi Ucraina. Taxele vamale aferente capturii depășeau suma de un milion de euro. În prezent, Robert Gîrleanu se află în libertate.
Ce nu s-a dovedit judiciar
Mai mulți ofițeri de poliție moldoveni din cadrul DCCO susțin că dispariția filmului cu interogatoriul lui Catruc a fost plătită cu 150.000 de euro. Cu o parte din acești bani s-a înființat fabrica de țigări din Criuleni care funcționează pe firma Bulgartabac Group MB - administrată de fostul polițist Iurie Lungu, condamnat pentru alte asasinate la comandă.
Alexandru Jizdan: „Jur pe epoleții mei, nu am nicio legătură"
Contactat de OCCRP, lt.col Alexandru Jizdan, șeful Direcţiei Servicii Operative din care a dipărut controversatul film, susține că nu are nicio legătură cu toate acestea. Îi redăm declarația integral: „De ce nu-l întrebați pe Igor Ursache (patronul din acte al fabricii de Criuleni). El este fost ofițer SIS. Nu sunt banii interlopilor. Eu cunos cine-i acest Ion Druță -«Pisateli». N-are treabă el cu fabrica. El trăiește în Iași acum. Ăștia, Druță și Gârleanu, au legături cu traficul de țigări în România. Eu jur pe epoleții mei că n-am legătură cu asta. Am fost acuzat de-a lungul timpului de trafic de heroină, de contrabandă, de câte și mai câte. Sunt multe zvonuri, dar nimic nu-i adevărat. Da, îi cunosc pe toți. Am fost colegi la Academie și în Poliție, cu Pînzari, Igor Țurcan (asasinat mați în Chișinău - n.r.), Oleg și Lungu. Eu vă spun așa: Oleg Țurcan (directorul fabricii din Orhei, fost polițist acuzat de contrabandă - n.r.) este în relații ostile cu Iurie Lungu (directorul fabricii din Criuleni, fost polițist condamnat pentru crimă-n.r.). Și Igor cu Oleg erau certați de la afacerea cu fabrica din Orhei. Eu sunt în relații bune cu Oleg, eram și cu Igor, dar nu vă lăsați manipulat. Cineva are interesul... Știu că cineva vorbește despre mine că am tangență cu lucrurile astea, cu alde «Patron», prostii....Da, Patron are clubul Bamboo în Constanţa, parcă. NU avem noi treabă. La câți ofițeri SIS și polițiști erau lângă Igor Țurcan, nu puteți să ne acuzați pe noi..."
Șefii Poliției, acuzați de contrabandă încă din 2004
Autobuzele aparținând firmei „A. Căciula", care asigurau transportul în comun pe ruta Odessa-Chișinău, încărcate cu marfuri de contrabandă au fost reținute de polițiști în 2004. Ulterior, Ministerul de Interne (MAI) a stabilit că, chiar sub protectia Directiei de Combatere a Crimei Organizate din Republica Moldova, au fost introduse, din Ucraina în Moldova, mărfuri de uz casnic, tehnică audio şi video, vestimentație, articole de parfumerie şi alimente prin Vama Hirbovăț și „protejate" pe teritoriul Republicii Moldova de escorte ale serviciului de patrulă şi santinelă al acestui punct vamal. Documentele semnate de ministru impun sancţionarea disciplinară a trei şefi din DCCO și Direcția Servicii Operative Alexandru Jizdan, Oleg Gheorghe Turcan şi Ion Serghei Țurcan.
De dirijarea întregii rețele de contrabandiști se ocupa un fost inspector de poliţie din Criuleni, Ion Știrbu, aflat în post până în 1994, exact perioada în care Ion Serghei Ţurcan era şeful Politiei criminale a acelui comisariat. De protecția „din umbră" a mărfurilor se ocupau doi înalti funcționari ai Poliției: adjunctul Direcţiei de Combatere a crimei organizate, maiorul de poliţie Oleg Gheorghe Ţurcan, și şeful Secției de Documentare şi Supraveghere a Organizaţiilor Criminale, maiorul de poliţie Alexandru Efim Jizdan.
În cazul în care vreunul dintre autobuzele de contrabandă ar fi fost reținut, cei doi solicitau, prin amenințări transmise de subalternii lor, eliberarea acestora. De altfel, în documentele obținute de OCCRP se precizează că, la momentul reținerii, șeful Directiei Operative, colonelul de politie Ion Turcan, a intervenit în ancheta organelor de control. Pentru încalcarea legilor privind combaterea corupției si protecționismului, Alexandru Efim Jizdan a fost propus pentru sancţiuni disciplinare, dar el a solicitat să fie eliberat din funcţie în octombrie 2004. Situaţia s-a repetat în cazul maiorului Oleg Gheorghe Ţurcan, în timp ce colonelul Ioan Sergiu Ţurcan a fost trecut în rezerva şi pus la dispoziţia MAI pentru cercetări.
Anterior, aceiași Alexandru Jizdan și Oleg Gheorghe Țurcanu, împreună cu Alexandru Pînzari, au fost sancționați disciplinar pentru obstrucționarea unui alt dosar grav de corupție: cazul „Gemenii-Maidan". Toți cei cei amintiți mai sus ocupă, în prezent, funcții înalte în Poliția moldoveană, conducând direcții de compbatere a crimei organizate. Singura excepție este Oleg Țurcan care atunci a ieșit din sistem ca să facă afaceri cu țigări la Orhei.
Alexandru Jizdan confirmă documentele, dar susține că în 2004 s-a făcut o greșeală: „Da, m-au băgat și pe mine acolo. Ion Știrbu (coordonatorul rețelei „Căciulă" - n.r.) era o persoană care se afla sub protecție oficială, sub protecția statului. Deci, îl apăram noi. Pretextul pentru care au vrut să mă elibereze pe mine din Ministerul de Interne a fost legat de faptul că Știrbu m-a sunat pentru că avea probleme cu niș"e persoane mascate. Așa, am fost eu acuzat că îl tutelez. Dar în instanța de judecată, eu i-am făcut praf. Am câștigat procesuț", a declarat lt.col. Alexandru Jizdan.
El răspunde simplu și atunci când e întrebat de ce, în situația în care nu se simțea vinovat, și-a dat atunci demisia, evitând astfel sancțiunile: „M-au rugat atunci colegii și prietenii mei să-mi dau demisia ca să nu aibă ei probleme, înțelegeți? Peste patru luni, m-am întors, după proces".
Lanţul cumetriilor cu epoleți
Lanțul cumetriilor din Poliția moldovenească e complicat. Alexandru Jizdan și Alexandruu Pînzari sunt cumetrii lui Vitalie Rotaru, alt fost polițist la Crima Organizată, care acum, politican fiind, e consilierul premierului Moldovei, Vlad Filat. Vitalie Rotaru este ginerele generalului Gh. Stratulat din Serviciul de Protecție și Pază de Stat din Moldova. Jizdan și Pînzari sunt prieteni buni și cu Damir Dorin, un afacerist fost polițist. La rândul său, Damir e finul de cununie al oligarhului moldovean Vladimir Plahotniuc.
Oleg Țurcan, fabricantul de țigări din Orhei dat afară din Poliție, este finul de cununie al lui Ion Țurcan (și el acuzat de contrabandă) - actualul șef al Brigăzii „Fulger" din Poliția moldovenească.
Investigația fost realizată de reporterii Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP)
http://www.adevarul.ro/moldova/actualitate/EXCLUSIV_-Ministerul_moldovean_al_Crimei_Organizate-_sau_ce_a_precedat_asasinarea_afaceristului_Igor_Turcan-spulberat_de_explozia_unei_masini-capcana_in_Chisinau_0_497950563.html