537

Vlad Filat şi John McCain au susţinut o conferinţă de presă comună

 
Chişinău, 13 iun. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Vlad Filat şi Senatorul american John McCain au susţinut ieri o conferinţă de presă comună, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare şi relaţii cu presa a Executivului.  
Premierul a menţionat că vizita Senatorului american în ţara noastră este o mare onoare, care ne obligă să fim la înălţimea idealurilor pe care John McCain le-a promovat întreaga sa viaţă şi pe care le promovează în continuare. "Aţi fost şi sînteţi un mare luptător pentru libertate, iar vizita Dvs. la Chişinău este o dovadă că Moldova este cu adevărat o ţară liberă, o ţară care s-a angajat deplin pe calea democraţiei", a menţionat Vlad Filat, adresîndu-se Senatorului.
 
Prim-ministrul a amintit că este pentru a doua oară în ultimele zile cînd are fericita ocazie de a se vedea cu John McCain. "Profit de ocazie pentru a spune că sînt onorat de faptul că, acum două zile, am primit Premiul pentru Libertate împreună cu dl McCain, care toată viaţa a luptat pentru democraţie, împotriva comunismului. A făcut acest lucru cu mari sacrificii, chiar personale, lucru pentru care este admirat şi apreciat în întreaga lume. De aceea, sînt sigur că vizita dlui Senator în Moldova va da un nou impuls dezvoltării democratice a ţării noastre", a spus Prim-ministrul.
 
Vlad Filat a menţionat că, din alt punct de vedere, vizita Senatorului se înscrie în contextul unui proces de dezvoltare favorabilă a dialogului moldo-american şi este încă un semnal clar de sprijin din partea Statelor Unite pentru cetăţenii moldoveni şi pentru transformările democratice şi economice pe care s-a angajat să le facă Guvernul Republicii Moldova.
 
"Statele Unite susţin eforturile Moldovei de a deveni un lider regional în procesul de implementare a reformelor democratice şi economice, demonstrînd un exemplu pentru statele din regiune", a precizat Premierul.
 
Vlad Filat a menţionat că vizita înaltului oaspete denotă existenţa unui interes sporit şi a unui angajament clar al Congresului american de a contribui la promovarea dialogului între statele noastre.
 
"Apreciem disponibilitatea Senatorului american de a susţine demersurile Republicii Moldova de a fi excluşi în viitorul apropiat de sub incidenţa Amendamentului Jackson-Vanick", a spus Premierul.
 
Vlad Filat a apreciat mult implicarea personală a Senatorului John McCain în promovarea la Washington şi în raport cu actorii internaţionali a subiectelor de interes strategic pentru ţara noastră, precum integrarea europeană şi reglementarea conflictului transnistrean.
 
"Aş dori să exprim mulţumiri dlui McCain, care este şi Preşedintele Institutului Republican Internaţional, pentru încurajarea şi sprijinirea proceselor democratice din Republica Moldova prin activitatea oficiului IRI la Chişinău. Şi nu în ultimul rînd, aş dori să exprim recunoştinţă pentru dorinţa sinceră, pe care am văzut-o astăzi din partea Senatorului McCain, de a ajuta Republica Moldova pe calea dezvoltării democratice durabile. Ne bucurăm pentru posibilitatea de a găzdui această vizită în Republica Moldova şi pentru faptul că avem astfel de prieteni la Washington", a declarat Prim-ministrul.
 
John McCain a mulţumit pentru cuvintele frumoase ce i-au fost adresate şi a felicitat Republica Moldova cu ocazia a două decenii de independenţă.
 
Senatorul american a spus că actualul Guvern al Republicii Moldova este dedicat drumului spre libertate şi dezvoltare economică, apreciind că acest drum este şi unul spre integrare euro-atlantică, dar şi spre relaţii mai bune cu SUA.
 
John McCain a precizat că ţara sa susţine actualul Guvern şi calea de dezvoltare democratică şi integrare europeană care a fost aleasă.
 
Senatorul a menţionat că, dat fiind progresele înregistrate de Republica Moldova, va lucra în Congresul SUA şi în continuare în vederea excluderii ţării noastre de sub incidenţa amendamentului Jackson-Vanick.
 
John McCain a declarat că este de acord în totalitate cu Vicepreşedintele SUA, Joseph Biden, care a vizitat Republica Moldova în acest an şi şi-a declarat susţinerea pentru ţara noastră.
 
Senatorul american a spus că Vlad Filat va fi binevenit în SUA, referindu-se la vizita pe care Premierul urmează să o întreprindă în această ţară.
 
Solicitat de jurnalişti să se refere la problema transnistreană, John McCain a spus că prezenţa militară rusă în regiunea transnistreană este o încălcare a normelor internaţionale şi şi-a exprimat speranţa în reuşita procesului de negocieri în vederea reglementării acestei probleme, care urmează să fie reluat în scurt timp.
 
După conferinţa de presă, Vlad Filat şi John McCain au vizitat expoziţia de fotografii "Teroarea roşie. Au rezistat, au luptat, au învins" şi au depus flori la Monumentul Domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfînt.

0