719

Мать коммуниста Петренко бежала в Россию с наворованными миллионами

„Mama deputatului comunist Grigore Petrenco a fost anunţată, în sfârşit, în căutare generală. Deşi Maria Petrenco a dispărut din RM demult, CCCEC şi-a amintit că ar trebui să o caute abia acum două săptămâni, după ce TIMPUL s-a arătat interesat de soarta acestei femei, care în anii 2001-2009 (pe tot parcursul guvernării comuniste), fiind directoare a Liceului „Petrenco” din capitală, a jefuit ca în codru atât statul, cât şi pe bieţii profesori şi părinţi. Debandada la care s-a dedat această femeie, care nu a ţinut deloc cont de lege, pare incredibilă. Maria Petrenco s-a îmbogăţit nelegitim cu cel puţin 2,5 milioane de lei, pentru ca în 2009, când comuniştii au pierdut Puterea, să fugă din ţară. Întrebaţi de ce au anunţat-o în căutare atât de târziu, nici procurorii, nici CCCEC nu au găsit un răspuns clar”, scrie Timpul.
„Faptul că Maria Petrenco lucra cu banii practic doar în numerar îl demonstrează şi revizia CCCEC. Liceul a activat patru ani (2004-2008) fără licenţă, nefiind sancţionat. Maria Petrenco nu plătea nici pentru chiria clădirii liceului, în baza contractului încheiat cu primăria în 2001, restanţele la acest capitol ridicându-se până la 1 mln. 38 mii lei. Ca şi alte instituţii protejate de PCRM, Liceul „Petrenco” avea cont la banca lui Oleg Voronin, „Fincombank”. Conform unui certificat al băncii, rulajul mijloacelor băneşti pe contul liceului a avut loc numai în anii 2005-2007, perioadă în care încasările şi cheltuielile au constituit câte 658,58 mii lei şi au reprezentat un sold de ZERO LEI. Însă printre cheltuieli se numără o operaţiune pe cât de stranie, pe atât de ilegală. În 2005, când liceul şi-a schimbat statutul juridic din întreprindere individuală în instituţie de învăţământ, Maria Petrenco a depus în fondul statutar al acesteia 500 mii lei. Legislaţia nu permite ca aceşti bani să fie retraşi pe parcursul activităţii instituţiei, dar Petrenco a ridicat suma întreagă chiar a doua zi. A motivat că ar lua un împrumut, pe care nu l-a mai întors. Printre cheltuielile anului 2009 figurează şi 268 mii lei, luaţi în gestiune tot de Maria Petrenco, dintre care 124 de mii ar fi fost returnaţi în fondul instituţiei din contul datoriei anterioare. Adică, îşi achita restanţele faţă de liceu din banii liceului”, mai scrie ziarul citat.
http://www.24h.md/ro/news/scandal-ca-sa-nu-ajunga-la-puscarie-mama-comunistului-petrenco-a-fugit-in-rusia-data-in-cautare-generala--19808/
 
0