955

Dan Dungaciu in dialog cu romanii

  • Întrebarea nr. 1 Dragos F  
    Buna ziua
    Cit de mare estimati a fi fost implicarea Rusiei in sustinerea comunistilor? Mai mare decit la precedentele alegeri?
    Dar Occidentul a facut ceva pentru sprijinirea AIE?

    multumesc

     


    • Dan Dungaciu Implicarea Rusiei este de fiecare prezenta in Republica Moldova si aceste alegeri nu au facut exceptie. Incepand de la televiziuni, fundatii, platforme civice, grupuri depresiune publica, biserica, tot arsenalul a fost prezent pe teren. Implicare a crescut dupa esecul inclusiv al Moscovei dupa 7 aprilie, incapacitatea comunistilor de a obtine votul de aur si venirea AIE la putere. La care s-a adaugat stupefactia Rusiei cand a constatat abundenta cererilor de cetatenie romana. Cat e mare e vom vedea insa in scurt timp, urmarind evolutia actorilor externi si interni fata de alegerile locale de la Chisinau, inclusiv actorii din interiorul AIE.
       



  • Întrebarea nr. 2 maryus315 buna ziua, am doua intrebari pentru dumneavoastra:

    1) nostalgia dupa "vremurile sovietice bune" ale electoratului in varsta are o influienta in mentinerea in viata a Partidului Comunist?
    2) "Divide et impera" Asa au castigat comunistii Chisinaul?

     


    • Dan Dungaciu 1. Electoratul nostalgic are o pondere semnificativa, dar electoratul urban sustinato ao PCRM nu este doar nostalgic, ci si rusofon. Acest amestec de nostalgie (in special in mediul rural si printre pensionarii urbani) plus resurectie a votului rusofon da compozitia electoratului PCRM.
      2. Comunistii au castiga - in cazul validarii alegrilor - pe greseala adversarului, inclusiv a electoratului AIE, care nu s-a mobilizat la vot pe masura electoratului comunist. In conditii de polarizare drastica, asa cum se intampla acum, mobilizarea conteaza enorm. Din pacate eletoratul AIE nu are constiinta ca este intr-o confruntare geopolitica si identitara, asa cum are electoratul comunistilor. Doar aspectele sociale sau economice nu pot epuiza explicatia electorala.

       



  • Întrebarea nr. 3 Analfabet Timpul.md citeaza pe presedintele CEC I Ciocan care dezminte ca ar fi fost numarate 99% din voturi si spune ca procentul real este de 43%. In aceste conditii puntem vorbi despre speranta?
    http://www.timpul.md/articol/gafa-de-proportii-doar-43--din-voturi-au-fost-numarate-nu-99--chirtoaca-43-dodon---52--23963.html

     


    • Dan Dungaciu Speranta moare ultima, dar in acest caz slabeste odata cu trecerea orelor. Oricum, chestiunea trebuie clarificata. Sau nimeni nu poate realiza la Chisinau sondaje de opinie cu nivel acceptabil de acuratete sau esrte vorba despr o alta defectiune, institutionala, adica de o fraudare a alegerilor. Fie una fie alta din cauza trebuie clarificata.
       



  • Întrebarea nr. 4 ab Buna ziua,
    Dupa parerea dvs. Europa Occidentala este interesata in atragerea Republicii Moldova catre spatiul european si este dispusa sa faca ceva concret in acest sens, sau Republica Moldova a fost deja "adjudecata" definitiv CSI, adica Federatiei Ruse.

     


    • Dan Dungaciu Europa Occidentala a fost extrem de interesata in conditiile cand Politica Europeana de Vecinatate a sucombat, practic, iar RM si existenta AIE-venita pe sacrificiul tinerilor din 7 aprilie - era singura scuza, singurul succes de vitrina. De aici si faptul ca RM intra in moda. Dar moda trece. Poate veni moda araba, planul Marshall pentru Orientul Mijlociu etc. si RM va iesi din moda asa de repede pe cat a intrat. Sigur, pe termen lung interesul va exista, dar pe termen scurt RM risca sa cada de pe harta.
      In ceea ce priveste adjudecarea catre CSI, asta nu se face asa de simplu. Pronblema este complexul de politici, tratate, contacte, aorduri care sunt directionate intr-o forma sau alta si care, ele, sunt ancorele care te tin de o directie sau alta. Ideea ca RM va ajunge in Vest valorizand, in acelasi mod, ambele directii, este o naivitate. Nimeni nu neaga necesitatea pietelor estice, dar depinde de pe ce pozitii abordezi chestiunea. Dupa 20 de ani de blans, Chisinaul este astazi unde este.

       



  • Întrebarea nr. 5 catalin_mattei O eventuala si previzibila infrangere a fortelor numite democratice credeti ca poate fi pusa doar pe seama amestecului Rusiei? Cat de mult influenteaza pozitia unei parti a electoratului miscarea manifest- unionista a unora din reprezentantii actualei puteri basarabene ? credeti ca populatia R Moldova are componenta majoritara filorusa sau filoromana?
     


    • Dan Dungaciu Nu, nici vorba. Iar in ceea ce priveste amestecul rus, cat de naiva era AIE sa nu se astepte la asta? Intreb retoric... Problema este ca AIE nu si-a mobilizat electoratul, ca era "moldovenist europenist", "unionist" etc. etc. Nu conteaza ce culoare are pisica, important e sa prinda soareci. Adica sa voteze AIE. A facut alianta asta?
      In ceea ce priveste componenta RM, chestiunea e mai complicata, vedeti in recenta aparitie Dan Dungaciu - "Basarabia e ROmania? Dileme identitare si (geo)politice in RM", recent apartua la Chisinau. Prima parte a cartii explica rezultatele electorale din 28 noiembrie si abordeaza tocmai chestiunea ridicata de dumneavoastra.

       



  • Întrebarea nr. 6 Roaman Care este procentul romanilor si care este procentul rusilor in Republica Moldova ?
     


    • Dan Dungaciu Nu e vorba de romani sau rusi, ci, eventual, de romanofoni sau rusofoni. Aici depinde, vorba lui Stalin, de cine numara si cum. Cred insa ca polarizarea masiva din RM are si dimensiune identitara pregnanta si explica, intr-un fel, si rezultatul electoral.
       



  • Întrebarea nr. 7 Vasile 1. Care credeti ca este jocul pe care Rusia si Germania il fac in privinta problemei transnistrene?

    2. Ca sociolog, cum explicati erorile catastrofale intre exit-poll-uri si rezultatele inregistrate nu doar la locale de ieri, ci si la precedentele alegeri parlamentare?

    3. Ce impact ar putea avea victoria lui Dodon asupa relatiilor din interiorul PCRM? Ma refer la relatiile de putere dintre grupurile Voronin, Tkaciuc, Dodon.

     


    • Dan Dungaciu 1. Neclar si netrasparent. De ce? Pentru ca nu e clar daca Chisinaul a dat vreun mandat de negociere Berinului pentru chestiunea transnistreana si in ce consta acesta. Daca l-a dat, de ce nu il face public, sa stie si populatie. Daca nu l-a dat, ce negocieaza Berlinul? Aici e dilema. Daca nu are mandat, exista riscul ca Berlinul sa fie pionierul din acel banc in care trece o babuta strada desi aceasta nu vrea. Si babuta e RM. Cine o fi Rusia in acest scenariu?....
      2. A fost o catastrofa totala.
      - exitpollul din 28 noiembrie 2010 a fost facut de IREX (unul din ele). Dancu a fost acuzat ca nu e din RM, nu stie spatiul, a avut esantionare proasta, nu cunosteau limba rusa etc. etc. De data asta exitpollul a fost facut de expertii locali (CBS AXA, IPP, Institutul European etc.) Si tot esec teribil a fost! De ce ? Cred ca ar trebui sa raspunda urgent.
      - sondajele dinainte de alegeri au aratat clar victoria lui Dorin Chirtoaca, chiar daca cu procente diferite si nu din turul I. Chiar siexpertii comunistilor incercau sa acrediteze ideea ca panta de crestere a lui Dodon este mai mare si ca il va devansa pe acesta pe 5 iunie. Asa o fi. Dar in asemenea conditii, e clar ca nu avea cum sa il devanseze... cu 10%! Asta e cam mult. De ce nu au prins si sociologii consacrati din RM (IPP-BOP, CBS-AXA, IMAS etc. acest trend?
      - deci nu eu trebuie sa le explic, ci sociologii de la Chisinau, ONG-uri de profil, institute de cercetare. Si asta cat mai urgent posibil.
      3. Dodon devine singurul lider ales de populatie, favoritul Moscovei, cel care ar putea da onorabilitate PCRM si sa il transforme in "social democratie" cu fata europeana. Si, cum altfel, patriotica! Voronin va face probabil un gest pe care a incercat sa il amane cat mai mult, iar in ceea ce il priveste pe Tkaciuc, el este reprezentantul unei grupari in PCRM de care nu cred ca partidul se va dispensa si care are obisnuinta compromisului si a supravietuirii. Nu mi-as face griji.

       



  • Întrebarea nr. 8 Straistaru Eugen 1. Cum explicati diferentele enorme intre acele sondaje si realitate; daca nu ma insel, la fel s-a intamplat cand televiziunea respectiva a comandat exit-poll pe alegerile parlamentare.
    La fel iarasi si cu alegerile prezidentiale din Ro, unde contracandidatul a crezut ca e presedinte pentru o seara

    2. Cum se poate aduce calitate si responsabilitate in felul in care institutele de cercetare lucreaza, cand se va diferentia intre statistica si numarat capre?

     


    • Dan Dungaciu 1. Am raspuns deja. Diferenta fata de ROmania este insa enorma. Acolo majoritatea sondajelor la iesirea de la urne erau in marja de eroare. La Chisinau diferenta e enorma. In plus, surprinde atitudinea calma si ferma a candidatului Dodon, care, fara sa tresara, a declarat ca sondajul este fals.
      2. Este sarcina corporatiei sociologilor sa decida reguli ale profesiei si sarcina pietii sa ii socata din joc pe cei compromisi iremediabil. Daca ma intrebati cum se face asta nu va pot raspunde, nici aici in Romania lucrurile nu functiioneaza cum ne-am dori...

       



  • Întrebarea nr. 9 alex Vorbim de implicarea Rusiei, eu ma intreb ce ar mai putea vrea Rusia de la Moldova? Poate fi Moldova un aliat strategic din punct de vedere al pozitiei pe harta ? Unul economic in nici un caz...
     


    • Dan Dungaciu 1. Rusia nu gandeste ca dumneavoastra. Ceea ce pare "irational" unor ne-imperii, gandirea imperiala acrediteaza imediat ca firesc sau rational. Rusii nu gandesc ca noi, nici noi ca ei. Ei au fost imperiu, au cei mai multi vecini din lume, negocieaza cu orcine le aduce profit politic, geopolitic sau de orice alta natura. In experienta lor imperiala au cunoscut toate rasele, religiile, culorile, viziunile politice etc.
      2. RM nu trebuie cedata... pentru ca exista. Si nu va fi cedata pana la un "schimb" profitabil.
      3. RM are importanta strategica pentru ca este un dosar de negociere intr-o dezbatere globala si ampla in care dosarele se pun pe masa. RM sau Transnistria sunt (doar)asemenea lucruri. De ce le-ar da din mana de bunavoie? Adaugati aici prezenta limbii ruse in zona, a rusilor si a rusofonilor, a bazelor americane si a Romaniei etc. etc.
      4. Economicul nu epuizeaza problema, desi economicul, in acest caz, ar putea ajuta la rezolvarea ei....

       



  • Întrebarea nr. 10 trei.culori Buna ziua, domnule Dungaciu. Intrebarea mea e simpla:

    Ce putem face noi, romanii de rand, pentru ca Basarabia sa se intoarca in granitele Romaniei, unde ii e locul?

     


    • Dan Dungaciu Daca majoritatea cetatelor din RM ar gandi asa, raspunsul ar veni de la sine... Conform sondajelor din Romania, cei de pe malul drept se pare ca gandesc.
       



  • Întrebarea nr. 11 Vlad Domnule Dungaciu, va rog sa-mi spuneti, ca sociolog, daca exista metode care sa masoare optiunile de vot ale populatiei? Este pentru a doua oara cand exit-poll-urile dau o eroare imensa in Basarabia. De ce se intampla doar aici asa ceva? Explicatiile referitoare la comportamentul duplicitar nu ma satisfac. Ar insemna ca basarabenii sunt mult diferiti fata de restul oamenilor. Nu exista metode de verificare, de calibrare, de control?
    Si totusi, cred ca ar trebui sa privim realiatea in fata. Ce fel de populatia traieste astazi pe teritoriul basarabean, ce valori impartasesc, cum se autoidentifica? Explicatiile referitoare la cauze lasati-le pentru o alta ocazie. Important este sa intelegem situatia de fapt de la acest moment.
    Va mai rog sa va referiti la felul in care populatia din Basarabia se raporteaza la Romania si la romanitate si de ce ii prefera in proportie asa de mare pe comunisti (se pare ca ne imbatam cu apa rece daca mai credem ca se falsifica grosolan alegerile). Sunt considerati comunistii mai capabili sa conduca, mai cinstiti sau are legatura si cum modelul identitar (sunt de-ai nostrii, moldoveni-rusofili)? Este adevarat ca in prezent in Basarabia traieste o populatie majoritar rusofila?

     


    • Dan Dungaciu 1. Am raspuns deja la chestiunea legata de sondaj.
      2. Duplicitatea se cheama in limbaj sociologic "spirala tacerii" (una spui public, alta votezi, pentru ca ai sentimentul ca nu este bine primita o asemenea opinie sau intentie de vot). Poate fi si asta. Dar daca ar fi asa ar fi dramatic. Cineva se poate intreba: de ce sa nu ii credem pe basarabeni cand spun ca voteaza anti-comunistii, dar sa ii credem ca vor integrarea europeana in proportie de 50-60%? Daca ne mint la exittpoll, de unde stim ca nu ne mint si cand vorbesc de Europa?...
      3. Pentru discursurile identitare si ce fel de populatie traieste in Basarabie, ma vad obligat sa trimit din nou la "Basarabia e Romania?..." (Cartier, 2011). In esenta, sunt patru discursuri acolo: moldovenist-sovietic, moldovenist-europenist, discursul multi-cultural si polietnic, discursul romanesc. Proportiile difera si ponderea lor publica.
      4. Poate ca acesta este singurul lucru bun din aceste alegeri locale derulate in circumstante mizerabile: pana la urma, indivizii si comunitatile sunt rezultatul deciziilor pe care le fac in viata. Inclusiv politice si identitare. Daca alegerile se vor dovedi corecte, vom vedea, pana la urma, cum gandeste astazi RM. Dincolo de retorica politica...

       



  • Întrebarea nr. 12 Laszlo Domnule profesor Dungaciu,

    Credeti ca este vreo asemanare intre regiunea transnireana si regiunea autonoma maghiara din Romania?

     


    • Dan Dungaciu In principiu, nu. In practica, se pare ca da. Cel putin pentru reprezentantii oficiali maghiari, care nu contenesc sa vorbeasca despre "autonomia teritoriala" a Transnistriei cam in aceeasi termeni precum cea a unei regiuni din Romania pe care ei o doresc autonoma. Se pot verifica aceste declaratii facute, culmea, chiar la scoli de vara desfasurate in Romania.
      Asadar, daca vrei sa gasesti asemanari, poti...

       



  • Întrebarea nr. 13 victor Negocierile privind viitorul R. Moldova se duc in realitate intre UE ( Germania), SUA si Rusia. Este actualul rezultat al alegerilor din Chisinau legat de scutul antiracheta instalat la Deveselu? Incearca astfel Rusia sa-si intareasca pozitia de negociere?
     


    • Dan Dungaciu Se duc intre Germania, Rusia, Franta, la care SUA a dorit sa se ralieze (vezi nuanta extrem de percutanta din Raportul Senatorului american Lueger, publicat, deloc intamplator, inainte de vizita lui Biden la Chisinau). Deci americanii vor sa fie si ei prin zona, avand prejudecate :)) ca orice parteneriat Rusia-Germania in regiune poate fi exploziv. Rezultatul nu este direct legat, dar face parte din acelasi dosar (influenta in RM, Transnistria etc.). Intrebarea pe care rusii ar trebui sa o puna este insa alta: cum se face ca de 200de ani de relatii ruso-romane la Bucuresti exista o animozitate constanta si o reticenta profunda. Cum se face ca romanii accepta senin doua baze americane in Romania iar politicienii care au relatii netransparente cu Moscova sunt suspecti? Iar Rusia nu reuseste sa isi legitimeze prezenta militara nici macar in RM, nici chiar in timpul celei mai pro-ruse guvrnari de la Chisinau, adica cea comunista?
      Rusia isi intareste pozitia de negociere, dar in nici un caz puterea de seductie.

       



  • Întrebarea nr. 14 Sondaj Dle Dungaciu,
    Explicati va rog cum poate fi posibila o discrepanta atat de mare in sondajele efectuate de catre institutele specializate din Moldova si datele reale?
    Cine este responsabil pentru aceste erori? Institutul care a efectuat sondajul sau o distributie cel putin bizara a decidentilor intervievati in sondaje?
    Aceste erori ascund o posibila fraudare a voturilor?
    Va multumesc!

     


    • Dan Dungaciu Am raspuns la aceasta chestiune. Sunt doar doua posibiliati: sau frauda, sau probleme cu sondajele. Daca e frauda, e problema institutionala cu rezonanta geopolitica. Daca e problema de sondaj, cine sa ii mai creada pe basarabeni, indiferent ce mai spun.
      In ambele cazuri, e nevoie de clarificari urgente.

       



  • Întrebarea nr. 15 Dan Din cate stiu eu exit-poll-urile nu acopera si voturile exercitate la urna mobila iar in episodul electoral precedent din Moldova exit-poll-urile au avut o eroare foarte mare justificata prin aparitia unor voturi numeroase pentru comunisti din urnele mobile.

    1. Credeti ca vorbim deja de o tehnica a urnei mobile pentru alterarea/falsificarea unor rezultate electorale?

    2. Aveti cunostinta daca aceasta tehnica a fost vreodata aplicata la modul serios si in Romania in ultimii 20 de ani?

     


    • Dan Dungaciu 1. este posibil, dar numai teoretic. Problema mare in acest caz ar fi putut fi rata de refuz - maricica - sau fenomenul de "spirala a tacerii" (refuzul de a recunoaste votul pro-comunist)
      2. nu am auzit deocamdata de acuzatii serioase in RM pe aceasta directie.
      3. Nu la proportiile unei diferente de atatea procente precum cea din RM.


0