470

"The Wall Street Journal" despre Republica Moldova

 
Şocurile economice şi politice datorate crizei financiare zguduie partea de est a Europei, NATO a decis prelungirea cu trei luni a misiunii în Libia şi Japonia este acuzată de AIEA de neglijare a riscului de producere a valurilor tsunami - teme de primă pagină ale presei internaţionale.

Publicaţia americană "The Wall Street Journal" realizează o radiografie a economiei ţărilor din Europa de Est. Şocurile economice şi politice datorate crizei financiare care s-a abătut asupra Europei Occidentale, zguduie şi acum partea continentului cel mai puţin prosperă.

Cum lucrătorii de la periferia Europei şi-au pierdut slujbele sau şi-au văzut salariile micşorate din cauza crizei, lichidităţile pe care le trimiteau acasă au scăzut simţitor, iar rata şomajului s-a mărit, şomerii au trebuit să se întorcă acolo de unde au plecat în căutarea unei vieţi mai bune.

Fosta republică sovietică a Moldovei, considerată drept cea mai săracă ţară din Europa, a devenit şi ea dependentă de banii trimişi în ţară de cetăţenii care lucrau în străinătate - în Occident, dar şi în Rusia. În urma crizei, numărul celor plecaţi în căutarea unui loc de muncă a scăzut rapid. Fenomenul a afectat grav gospodăriile şi bugetul ţării. În prezent, munca în străinătate pare să fie pentru mulţi moldoveni singura soluţie, conchide publicaţia americană "The Wall Street Journal".

NATO a decis prelungirea cu trei luni, până în septembrie, a misiunii Alianţei în Libia, anunţă "Le Matin", citând declaraţia secretarului general al organizaţiei, Anders Fogh Rasmussen. Acest fel de decizie reclamă susţinerea unanimă a celor 28 de state membre, care au avut nevoie de şedinţe interminabile pentru a cădea de acord asupra activării dispozitivului militar, comentează "El Mundo". "Comunitatea internaţională rămâne alături de poporul libian", titrează "La Repubblica".

"NATO este decisă să garanteze libienilor dreptul de a-şi decide singuri viitorul şi această zi se apropie", citează cotidianul sofiot "Dnevnik" declaraţia secretarului general, Fogh Rasmussen. Pe de altă parte, Ministerul Libian al Sănătăţii a dat publicităţii o estimare a guvernului cu privire la numărul victimelor provocate de atacurile aeriene ale NATO, anunţă The Wall Street Journal", însă NATO a negat că ar fi provocat moartea unui mare număr de civili.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică acuză Japonia de neglijenţă, scrie "La Vanguardia". Japonia a subestimat riscul valurilor tsunami pentru centralele sale nucleare, comentează la rândul său ziarul "Standart", Agenţia propunând şi rezolvarea problemei printr-o colaborare internaţională.

"Proiectanţii centralelor nucleare şi companiile operatoare trebuie să aprecieze corect protecţia împotriva riscurilor de producere a dezastrelor naturale şi trebuie impusă o reînnoire periodică a criteriilor şi metodologiilor de evaluare". Inspectori ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică afirmă că Tokyo Electric Power, forul tutelar ar resurselor energetice din Japonia, a subestimat riscurile pe care le-ar ridica valurile de tip tsunami, scrie şi "The Guardian".
 
Inspectorii Agenţiei i-au criticat pe cei care administrează centrala nucleară Fukushima Daiichi, considerând că ei nu au fost pregătiţi pentru eventualitatea unor valuri tsunami de amploarea celor care s-au abătut asupra instalaţiei. Pe de altă parte, "Le Matin" extrage din raportul AIEA aprecierea pozitivă. "Reacţia Japoniei la accidentul produs la centrala de la Fukushima a fost «exemplară». Corriere della Serra: "Reprezentanţii Agenţiei au fost profund impresionaţi de implicarea lucrătorilor japonezi în faţa incidentului nuclear fără precedent». În context: "Il Messaggero" anunţă organizarea unui referendum în Italia, pe 12 şi 13 iunie privind energia nucleară, cetăţenii italieni având posibilitatea să decidă dacă doresc sau nu centrale nucleare.

NATO şi Rusia vor efectua la începutul iunie un exerciţiu comun, în Marea Neagră, împotriva terorismului cu denumirea "Ceruri Vigilente 2011", anunţă cotidianul "Eleftherotypia". Potrivit NATO, obiectivul exerciţiului este prezentarea Iniţiativei de Colaborare în Spaţiul Aerian dintre NATO şi Rusia, care este proiectată să prevină atacuri asupra unor aeronave civile, aşa cum s-a întâmplat la data de 11 septembrie. Un nou sistem de securitate a spaţiului aerian permite schimbul de informaţii de radiolocalizare a traficului aerian dintre Rusia şi NATO şi semnalizarea activităţii aeriene suspecte, conform unor proceduri convenite, comentează publicaţia "Standart".
 
arena.md
0