887

The Wall Street Journal : Povestea unei familii din Republica Moldova, fosta republică sovietică, rămâne cea mai săracă ţar



 
The Wall Street Journal : Povestea unei familii din Republica Moldova
 
Republica Moldova, fosta republică sovietică, rămâne cea mai săracă ţară din Europa.

 
Când cererea pe piața de construcții din Italia a scăzut semnificativ, Vasile Mutu a pierdut locul de muncă. Acesta lucra în calitate de constructor în Milano şi a trebuit să se întoarcă în satul său mic din Republica Moldova, unde acum îşi câştigă cu greu existenţa.

 
 
02 iun 2011
În ultimul său articol dedicat țării noastre, cotidianul american The Wall Street Journal povestește istoria unei familii din Republica Moldova.

Când cererea pe piața de construcții din Italia a scăzut semnificativ, Vasile Mutu a pierdut locul de muncă. Acesta lucra în calitate de constructor în Milano şi a trebuit să se întoarcă în satul său mic din Republica Moldova, unde acum îşi câştigă cu greu existenţa. De ani de zile, Mutu trimitea acasă aproximativ 900 de dolari pe lună pentru a ajuta familia lui. "Nu avem de lucru aici, în Republica Moldova", declară Mutu.


Cotidianul reamintește că, "Republica Moldova, fosta republică sovietică, rămâne cea mai săracă ţară din Europa, mai este dependentă de remitențele trimise de cetăţeni care lucrează în străinătate. În 2008, acestea au atins un record de aproximativ 1.7 de miliarde de dolari, constituind mai mult de un sfert din produsul intern brut". În perioada de criză, remitențele au scăzut vertiginos.

 
Familia Mutu supraviețuiește crescând puii şi porumb pe un teren mic."Ne-am dori să cumpărăm o vacă, însă nu ne putem permite", spune Anastasia Mutu, soția lui Vasile. Fiul lor a absolvit facultatea de medicină, dar nu și-a putut găsi de lucru. Soția lui Vasile Mutu, Anastasia, declară că ar dori ca toată familia să plece vara la cules fructe de pădure în Norvegia, unde poate câștiga mai mult de 1.000 de euro pe lună. 


Noul prim-ministru moldovean, Vlad Filat, declară că dorește să schimbe lucrurile. Guvernul  încearcă să îmbunătăţească sistemul juridic, să eficientizeze birocraţia şi să combată corupția pentru a încuraja investiţiile. Premierul, de asemenea, depune eforturi ca moldovenii să poată lucra mai ușor legal în țările Uniunii Europene, dar și pentru a crea locuri de muncă în țară. 


Doamna Mutu recunoaște că ar dori să se întoarcă în Italia, la locul său vechi de muncă. "Aici nu avem nimic. Nici un loc de muncă, dar nici pensie", spune ea. "Mi-e dor de Europa atât de mult îcât visez în italiană.


Sursa: UNIMEDIA cu referire la online.wsj.com

http://online.wsj.com/article/SB10001424052748703784004576220292415000236.html#articleTabs=article

0