492

"Politica, în Republica Moldova, a devenit o afacere profitabilă"

Politica, în Republica Moldova, a devenit o afacere profitabilă. Constatarea aparţine analiştilor invitaţi în emisiunea Fabrika. Ei au explicat, astfel, de ce a crescut numărul oamenilor de afaceri care îşi fac apariţia pe scena politică.

"De ce businessmenii merg cu cârdul în politică? Pentru că pe parcursul acestor 8 ani, politica în Republica Moldova s-a prefăcut într-un business profitabil. Un adevărat businessman rămâne în business şi dacă la noi proporţia asta este aşa de mare, înseamnă că sistemul este putred. Ei vin în politică nu ca să facă dreptate, ci ca să facă business", susține Anatol Țăranu, analist politic.

Analistul politic, Igor Boțan, nu crede că businessmanii își lasă afacerile ca să facă politică. "Ce caută oamenii de afaceri în consiliile municipale? Ei acolo nu funcţionează în regim permanent, ei se ocupă de afaceri şi o dată la trei luni vin şi votează ce au de votat. La nivel naţional ei chipurile îşi lasă businessurile în administaraţia cuiva și cică fac politică", a explicat Boțan.

Potrivit directorului Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, societatea civilă trebuie să verifice activitatea politicienilor. "Nu este atât de periculoasă această accedere a oamenilor de afaceri în organele decizionale cât lipsa unui control din partea societăţii. Cetăţeanul să înveţe şi în perioada dintre alegeri să controleze consiliul", a punctat directorul Institutului de Politici Publice.
 
publika
0