607

Întâlnire Vlad Filat și Angela Merkel. Germania pune cuvântul pentru Moldova

Premierul R. Moldova, Vlad Filat și Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, au avut astăzi o întrevedere la Berlin. Potrivit serviciului de presă al executivului moldovean, cei doi au vorbit despre cursul european al R. Moldova, acțiunile pe care le întreprinde țara noastră în acest sens și perspectivele de dezvoltare pe termen scurt și mediu. 

Un subiect aparte l-a constituit problematica transnistreană și evoluțiile din ultima perioadă. Părțile au menţionat necesitatea reluării necondiționate a negocierilor în format 5+2. 

Merkel a salutat prezența lui Filat la Berlin, precizînd că aceasta este a doua vizită de acest fel.
Cancelarul german a spus că Moldova a demarat un amplu proces de reforme, economia țării fiind în proces de transformare spre una funcțională și că partea germană sprijină Moldova pe această cale. „Noi înțelegem situația Moldovei, deoarece Germania a fost afectată de scindare. Ne bucurăm mult că în luna iunie vor fi reluate negocierile în format 5+2, cu participarea tuturor părţilor implicate”, a menționat Merkel, spunând că în discuțiile purtate cu Președintele Federației Ruse, Dmitrii Medvedev, a pledat pentru accelerarea procesului de identificare a unei soluții care să conducă la reintegrarea Republicii Moldova.

Potrivit cancelarului german, soluția ce va fi identificată trebuie să asigure o viață mai bună tuturor cetățenilor Republicii Moldova într-o țară unită. Referindu-se la Parteneriatul Estic, Angela Merkel a spus că la finele lunii septembrie, Președenția Polonă a UE va organiza un summit al Parteneriatului Estic, iar Germania va depune toate eforturile pentru ca Moldova să fie pe agenda discuțiilor, anunță Serviciul de presă al Guvernului.

"Filat i-a mulțumit lui Merkel pentru atitudinea Germaniei față de R. Moldova. „Mizăm că în iunie vor fi reluate negocierile în format 5 + 2 pentru identificarea unei soluții viabile și durabile pentru problema transnistreană”, a spus premierul. Premierul moldovean a mai declarat că Moldova are mari așteptări de la Summit-ul Parteneriatului Estic și și-a exprimat speranța că, în cadrul acestui Summit, va fi prezentată o analiză amplă a dezvoltării Parteneriatului Estic, iar aprecierile date statelor vor fi făcute în baza meritelor fiecăreia dintre ţări", se mai precizează în comunicatul remis de Executivul moldovean.


unimedia.md

0