1301

Raportul Departamentului de Stat al SUA despre R. Moldova: "Corupţia în cadrul poliţiei şi justiţiei rămâne endem


 
Corupţia în cadrul poliţiei şi justiţiei, abuzurile şi discriminarea anumitor categorii sociale sunt în continuare probleme care afectează Republica Moldova, potrivit raportului privind Drepturile Omului pe 2010 al Departamentului de Stat al SUA, dat publicităţii vineri.
 
"Corupţia în cadrul poliţiei şi justiţiei rămâne endemică", notează raportul, adăugând că au existat informaţii privind bătăi aplicate de poliţie, detenţie arbitrară şi percheziţii ilegale.
 

Guvernul a influenţat presa, a intimidat jurnalişti, a restricţionat libertatea de întrunire şi a refuzat înregistrarea oficială a anumitor grupuri religioase. Au existat de asemenea informaţii referitoare la discriminări împotriva femeilor, a romilor, trafic de persoane, hărţuire şi abuzuri ale reprezentanţilor minorităţilor sexuale sau limitări ale drepturilor angajaţilor. Contrar anului anterior, nu au mai fost raportate omoruri comise de forţele de securitate.
 
Legislaţia prevede pedepse penale pentru oficialii corupţi, însă autorităţile nu au implementat aceste legi eficient, iar organizaţiile neguvernamentale şi internaţionale au afirmat că fenomenul corupţiei este extins la nivelul întregii societăţi.
 
Conform procurorilor, Ministerul de Interne a ignorat sau a examinat superficial sesizările referitoare la corupţia din poliţie. Procurorul responsabil de activităţile anticorupţie ale Ministerului de Interne a menţionat că fenomenul corupţiei este endemic şi este prezent la toate nivelurile, de la funcţionari până la miniştri.
 
Legislaţia prevede de asemenea o justiţie independentă, dar au existat cazuri în care oficiali guvernamentali nu au respectat această prevedere. Presiunile oficiale asupra judecătorilor continuă să pună probleme, existând informaţii credibile conform cărora procurorii şi judecătorii locali au cerut mită în schimbul reducerii unor acuzaţii sau pedepse. Judecătorii sunt uneori supuşi presiunilor politice, potrivit analiştilor, iar factorii politici joacă un rol inclusiv în numirea judecătorilor.
 
Raportul Departamentului de Stat mai notează că există o percepţie generală în Republica Moldova că autorităţile, inclusiv Ministerul de Interne, procurorii, Parchetul General şi Serviciul de Informaţii şi Securitate, continuă să efectueze percheziţii şi interceptări ilegale. În plus, tribunalele continuă să accepte dovezi obţinute ilegal.
 
http://www.gandul.info/international/raportul-departamentului-de-stat-al-sua-despre-r-moldova-coruptia-in-cadrul-politiei-si-justitiei-ramane-endemica-8142027
 


0