1645

Moldova mă doare; Mărturiile din infern ale lui Damian Hâncu .Examinarea dosarului lui Damian Hâncu a fost amânat


07 Apr 2011.
 
„Sunt unul dintre martorii oculari ai crimelor din aprilie 2009, săvârşite de acelaşi regim comunist de decenii. Cetăţenii din Moldova de Est continuă să plece de acasă, sute, mii... Aşa cum au plecat fetele violate la 7 aprilie 2009, hotărâte să nu mai audă de ţara de origine...


... Neputinciosă şi uitată, ţara tace şi sângerează... sângerează pe corpul meu, martirizat la 7 aprilie 2009. Medicii confirmă că organele interne mi-au fost şi îmi sunt afectate. Plămâni zdruncinaţi, comoţie cerebrală, tensiune intracraniană... Corpul mă doare şi astăzi ...


Sufletul mă doare... Moldova mă doare... Şi eu aştept schimbarea.”


Iată ce scrie Damian Hâncu, victimă a evenimentelor din 7 aprilie, în cartea „Moldova mă doare” pe care a lansat-o astăzi la Chişinău.


În locul lui Damian, care se află în Franţa, la eveniment a participat mama băiatului, care susţine că l-a încurajat să scrie despre experienţa pe care a trăit-o cu doi ani în urmă. Şi Damian a scris.


„Cu faţa la perete, fără puteri, am început să îngân: „Tatăl nostru, carele eşti în ceruri, sfinţească-se numele Tău...”, dar imediat, o lovitură puternică mi-a încleiat corpul de perete, apoi au urmat alte lovituri, amestecate cu sânge şi injurii în rusă. Când îmi acopeream capul, mă loveau în abdomen, peste genunchi, sub coaste. Când îmi acopeream abdomenul, mă loveau cu capul de perete. Apoi mi-au ataşat mâinile la spate. Astfel legat, eram bătut până nu-mi simţeam corpul. Când oboseau să mă bată cu patul armei, îşi potriveau arma de parcă o pregăteau pentru utilizare, creând intenţionat zgomotul care făcea să tresară orice tânăr maltratat.


În drum spre celulă, erau înşirate două coloane de torţionari mascaţi, de partea stângă şi de cea dreaptă a coridorului. Cei din stânga mă aruncau în mâinile mascaţilor din coloana dreaptă, care, la rândul lor, după ce îmi aplicau lovituri cu bastoanele de cauciuc, mă împingeau în mâinile celor din coloana stângă, aceştia primindu-mă tot cu lovituri.


Plin de sânge, am fost aruncat într-o celulă. Aici erau deja câţiva tineri. Stăteam toţi ghemuiţi, speriaţi. Căutam fiecare în ochii celuilalt solidaritate şi rezistenţă”, mărturiseşte tânărul în carte.


Damian îşi exprimă în lucrare regretul şi dezamăgirea faţă de modul în care au făcut „schimbarea” liderii opoziţie de atunci, ajunşi astăzi la guvernare.


„Am fost condamnaţi la uitare”, concluzionează el.


Referindu-se la cartea lansată, preşedintele Jurnal Trust Media, Vlad Butnaru, a declarat: „Damian Hâncu vorbeşte în cartea lui despre o ţară latină, independentă, dar uitată. Priveşte lucrurile în interior, îşi autoanalizează drama”.


Cartea „Moldova mă doare” este editată în limba română, franceză şi engleză.


Examinarea dosarului lui Damian Hâncu a fost amânată de 11 ori.
http://www.jurnal.md/ro/news/moldova-ma-doare-marturiile-din-infern-ale-lui-damian-hancu-203566/

0