823

Dezvaluiri WIKILEAKS... despre Romania




Ambasada SUA relateaza intr-o telegrama clasificata "Confidential" o discutie Traian Basescu - Nicholas Taubman din 5 iunie 2007 in care Basescu i-ar fi spus ca "atat timp cat va fi presedinte nu va avea loc alegerea unui avion de vanatoare european" (formularea ambasadorului).
 
"Ambasadorul s-a intalnit cu un Basescu bronzat, relaxat si increzator, pe 5 iunie la Palatul Cotroceni, la invitatia presedintelui. Aceasta a fost prima lor intalnire dupa ce Basescu s-a intors la putere ca urmare a referendumului din 19 mai", se arata in telegrama.

"Ca raspuns la intrebarea ambasadorului legata de inlocuirea flotei de avioane de vanatoare, presedintele roman a spus imediat ca stia despre curentul de opinie din guvernul Tariceanu care favoriza un avion de vanatoare european in locul scenariului F-16 / JSF pe care Basescu si fostul ministru al Apararii Sorin Frunzaverde l-au sustinut puternic. Basescu a spus ca stie ce incearca sa faca «Europenii» si actualul guvern, dar ca atat timp cat va fi presedinte nu va avea loc alegerea unui avion de vanatoare european. El a spus ca i-a cerut sefului Statului Major sa se vada pe 6 iunie pentru o actualizare a chestiunii si-i va ordona sa repuna abordarea F-16/F-35 pe tapet. Basescu a declarat in mod clar ca optiunea sa a ramas achizitionarea in leasing de avioane F-16, urmata de upgradarea la JSF (programul de dotare cu F-35 - n. red.)", se arata in telegrama trimisa la Washington.

Basescu a cerut o scrisoare din partea SUA pentru a o prezenta in fata CSAT. "In acelasi timp, el avea inca nevoie de o scrisoare din partea SUA care sa demonstreze sprijinul politic american pentru aceasta optiune; ar fi important, a spus el, cand va aduce chestiunea in discutie in fata Consiliului National pentru Apararea Tarii", mai scrie in telegrama.

"El nu va proceda - a subliniat Basescu - ca fostul premier Adrian Nastase, care a schimbat comanda «de 3 Boeinguri pe 2 Airbusuri» pentru a-l multumi pe un oficial francez ("trading an order of «3 Boeings for 2 Airbuses»", in original). Politica de aparare, a subliniat el, va fi bazata pe «prioritatile reale», inclusiv capacitatea Romaniei de a desfasura forte armate alaturi de SUA in locuri ca Afganistan", se mai arata in telegrama.

Intr-o alta telegrama, tot din 2007, clasificata "Confidential", oficialii ambasadei evalueaza pozitia fata de aceasta chestiune a ministrului Apararii de la acea data, Teodor Melescanu: "Melescanu a determinat Guvernul sa dea inapoi de la aprobarea inlocuirii flotei imbatranite de Mig-21 cu avioane F-16, in ceea ce multi experti in securitatea nationala a Romaniei (inclusiv un fost ministru al Apararii si doi experti din zona academica) vad drept o insistenta incercare de a creste sansele unor oferte mult mai lucrative din partea unor producatori europeni precum Gripen si Eurofighter. Ministerul Apararii a pus recent pe masa oferta Dassault Rafale in timpul ultimei sedinte CSAT (iunie), luand pe toata lumea prin surprindere intr-o chestiune care fusese deja studiaza de doi ani. In mediile militare este impamantenita ideea ca Melescanu va recomanda Gripen in defavoarea contractarii prin leasing a unor aparate F-16, urmate de achizitia de F-35, optiune pentru care si-au exprimat public sustinerea presedintele Basescu si seful Statului Major al Armatei".

 
 
0