1302

5 alimente care-ţi curăţă dinţii

Ce poate fi mai frumos sau sexy decât un zâmbet sănătos şi strălucitor? Programul aglomerat nu ne permite să ne spălăm pe dinţi după fiecare masă. Ce-i de făcut în acest caz? Apelăm la guma de mestecat. Ar putea fi unul dintre răspunsuri. Însă nu este singura soluţie.

Există alimente eficiente în curăţarea dinţilor şi împrospătarea respiraţiei. În plus, îţi aduc şi nutrienţi importanţi pentru sănătatea ta generală. Dacă eşti la muncă sau în vizită şi nu poţi folosi periuţa de dinţi, după masă consumă unul dintre aceste alimente:

1. Mere
2. Morcovi
3. Căpşuni
4. Ţelină
5. Pătrunjel

Consumate în stare crudă, fructele şi legumele îţi pot fi de mare ajutor în menţinerea sănătăţii orale, oferind protecţie împotriva plăcii bacteriene şi împrospătând respiraţia. Nu uita că nimic nu înlocuieşte periajul dentar şi optează pentru aceste soluţii doar când nu poţi folosi periuţa de dinţi.

Însă nu toate alimentele fac bine zâmbetului tău. Iată alimentele pe care stomatologii le recomandă în cantităţi limitate:

Ceaiul. Deşi este considerată o bautură sănătoasă, stomatologii susţin că ceaiul (în special cel negru) poate provoca mai multe pete chiar şi decât cafeaua.

Sosurile. În special cele colorate, precum cel de tomate, pot provoca pătarea dinţilor. Spală-ţi dinţii imediat dupa masă pentru a reduce efectul.

Băuturile energizante pentru sportivi. Atât bauturile cât şi alimentele acide pot duce la pătarea dinţilor, atacând smalţul. Optează pentru un consum mai mare de apă.

Vinul. Este una dintre cele mai periculoase băuturi când vine vorba de culoarea danturii tale. Nu doar vinul roşu, ci şi cel alb îţi poate afecta dinţii.

Alimentele acide. Aciditatea poate provoca serioase probleme danturii tale, în cazul în care sunt consumate frecvent. În plus, majoritatea conţin şi cantităţi mari de zahăr, dăunătoare dinţilor. Pentru a evita contactul bauturilor dulci carbogazoane direct cu dinţii, foloseşte paiul.

Dulciurile. Indiferent că vorbim de bomboane sau prăjituri, ştim că dulciurile reprezintă inamicul principal al dinţilor sănătoşi. Consumă-le cu moderaţie.

Stomatologul îţi recomandă...
  • Spală-te pe dinţi de două ori pe zi cu o periuţă cu capăt rotunjit şi peri moi;
  • Schimbă periuţa de dinţi la fiecare trei luni. Periuţele noi îndepărtează mai bine placa bacteriană dentară decât cele uzate;
  • Foloseşte aţa dentară zilnic pentru curăţarea spaţiilor interdentare (regiuni dificil de curăţat, în care placa bacteriană se acumulează rapid);
  • Consumă apă din plin;
  • Optează pentru cât mai multe legume şi fructe crude şi bogate în fibre pentru că îţi masează gingiile şi curăţă dinţii. În plus stimulează producţia de salivă care neutralizează acizii vinovaţi pentru eroziunea dentară;
  • Consumă cât mai multe alimente bogate în calciu;
  • Vizitează periodic medicul dentist (la fiecare 6 luni pentru un control şi o curăţare profesională).

eva.ro
0