Georgia, un exemplu pentru demnitarii moldoveni
09 Martie 2011.
Moldova niciodată nu va avea curajul să facă ceea ce a făcut Georgia din mai multe considerente, cum ar fi dependenţa economică de Rusia şi teama de un eşec; dacă nu-i reuşeşte, aceasta riscă să rămână fără suportul Federaţiei Ruse.
Cea din urmă vrea să fie superioară tuturor ţărilor mici care au făcut parte din fosta URSS şi au probleme de ordin politic, precum Georgia, chiar Republica Moldova, având în gaj problema transnistreană.
Este un capriciu al Rusiei de a-şi manifesta „marea sa putere” faţă de aceste ţări, ba chiar şi pe plan mondial. În faţa marilor puteri ale lumii, aceasta vrea să se manifeste ca un stat care „ajută” ţările slab dezvoltate din fosta URSS, însă având ca scop de a le manipula atât în plan extern, cât şi intern.
Totodată, Georgia, care mulţi ani la rând a fost sub tutorea Rusiei, acum poate să împiedice integrarea acesteea la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC).
În 2000, Georgia, aderând la OMC, a obţinut dreptul de a bloca admiterea unui nou membru. De aceea, Georgia a pus condiţia ca Rusia să fie acceptată numai dacă aceasta îşi schimbă politica, deşi SUA s-a arătat pentru aderarea Federaţiei Ruse în grupul comercial.Negocierile au eşuat în 2008, şi câteva luni mai târziu, când a izbucnit războiul asupra teritoriilor separatiste din Abhazia şi Osetia de Sud, alte discuţii au început să arate ca o cauză pierdută (New York Times).
Dacă în trecut, negociatorii georgieni au cerut dreptul de a avea un rol administrativ la vamele de la graniţele între teritoriile separatiste,acum aceştia ar dori ca „Uniunea Europeană să controleze activitatea regiunei separatiste transnistrene, şi să examineze activitatea Federaţiei Ruse pe acest teritoriu. Să evalueze circulaţia diferitor produse de contrabandă, a drogurilor, cât şi a mişcărilor de grad militar impuse de Rusia”, a spus Giorgi Kandelaki, vice-preşedinte al Comitetului pentru Relaţii Externe din Parlamentul Georgiei.
E bine că măcar pe străini îi preocupă conflictul transnistrean, dacă nu şi pe ai noştri.
„Este o problemă în curs de desfăşurare şi are consecinţe directe pentru securitatea euro-atlantică. Problema încănu a dispărut”, a spus domnul Kandelaki.
Anders Aslund, un specialist ruspentru Economie Internaţională de la Institutul Peterson din Washington, a spus că guvernul din Georgia ar trebui să preseze Moscova să ridice toate sancţiunile comerciale impuse în 2006, când un inspector sanitar din Rusia a interzis importul de vinuri georgiene şi apă minerală, o lovitură majoră pentru economiaGeorgiei. „Negocierele cu privire la chestiunile vamale şi cele de frontieră s-ar dovedi grave, deoarece ar atinge „recunoaşterea formală de frontieră, care este încă valabilă”, a spus domnul Aslund.
Georgienii sunt conştienţi că au rolul de levier şi că acesta va dispărea curând, de aceea se folosesc de acest lucru într-un mod eficient.
Dar Republica Moldova ce face pentru a obţine şi ea efectul de pîrghie asupra marii puteri ruse? Să-şi plângă de milă şi să aştepte doar ajutorul din exterior?
Deşi Moldova face şi ea parte din grupul comercial al OMC, aceasta nu poate să beneficieze de acest statut din simplul motiv că autoproclamatei Republici Moldoveneşti Nistrene îi convine să fie susţinută de Rusia.Vizita vicepreşedintelui SUA, Joe Biden, în Republica Moldova, programată pe 11 martie a anului curent, are ca scop calificarea Moldovei în problema transnistreană.
Evenimentul dat va fi un test şi pentru prim-ministrul Republicii Moldova, luând în consideraţie că este pentru prima dată când ne vizitează un vicepreşedinte al Statelor Unite, şi mai ales cu o chestiune atât de delicată.
De dialogul acestor doi demnitari depinde mult viitorul Moldovei, în special de „tema pentru acasă” a domnului Filat.
http://politicom.moldova.org/news/georgia-un-exemplu-pentru-demnitarii-moldoveni-218040-rom.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+moldova%2Fpoliticom%2From+%28Politicom+Moldova.org+%28Rom%C3%A2n%C4%83%29%29