854

România poate fi rezervorul de petrol şi gaze al Europei



Foto: mircea păun
Stephen Hurley, preşedintele Hunt Oil  


România are mai multe resurse de petrol şi gaze decât arată estimările oficiale, este convins Stephen Hurley, preşedintele companiei petroliere americane Hunt Oil. Americanii de la Hunt Oil, una dintre cele mai mari companii petroliere private din lume, şi-au stabilit în România centrul operaţiunilor din Europa şi Orientul Mijlociu şi se pregătesc să exploreze subsolul autohton.
 
Dacă ne uităm la estimărie oficiale, petrolul şi gazele româneşti vor fi de domeniul istoriei peste 15-20 de ani, iar una dintre cele mai răspândite teorii este că ne vom adânci şi mai mult dependenţa de resursele energetice de import, în special de cele ruseşti.
 
În realitate, lucrurile pot sta cu totul altfel, cred americanii de la Hunt Oil, companie cu sediul central în Dallas, Texas, care în urmă cu două zile au anunţat mutarea de la Londra la Bucureşti a biroului de unde coordonează toate operaţiunile din Europa şi Orientul Mijlociu.

 
„Cu siguranţă în România există mai mult petrol şi gaze decât se estimează. De obicei, când experţii previzionează care sunt rezervele care au mai rămas, se bazează pe resursele dovedite pe baza tehnologiei care a existat până acum. Noi credem că potenţialul este uriaş, din acest motiv am decis să intrăm pe piaţa din România. Parte a modelului nostru de business este să luăm cele mai bune practici şi tehnologii cu care am avut deja succes şi să le aplicăm în alte părţi", a declarat Stephen Hurley, preşedintele Hunt Oil, într-un interviu acordat în exclusivitate ziarului „Adevărul" în seara în care a avut loc recepţia oficială a reprezentanţei din România.
 

Model de business

Cu un accent texan care aminteşte de legendarul petrolist J.R. Ewing, Hurley s-a arătat extrem de încântat că discuţia are loc în limba sa maternă.

„Suntem foarte încântaţi că am venit în România şi foarte optimişti în acelaşi timp. Când intrăm pe o nouă piaţă, o studiem foarte bine înainte şi avem un business plan complex şi logic pentru activitatea noastră. Ce am văzut în România au fost câteva atribute care ne-au atras. Am văzut un mediu de afaceri stabil şi prietenos, iar modul de obţinere a licenţelor este competitiv şi corect având în vedere riscul pe care ni-l asumăm investind aici", a arătat el.

Hurley a amintit şi de tradiţia pe care o are România în acest domeniu, fiind prima ţară din lume cu o producţie de petrol înregistrată în statisticile oficiale încă din anul 1857. De asemenea, extracţia gazelor a început în 1909. „Vedem aici un sistem petrolier robust, geologic vorbind. Rocile au potenţial de aplicare a noilor tehnologii în acest domeniu, cum ar fi tehnici seismice şi de foraj orizontal, care ne vor ajuta să producem petrol din roci care, înainte de a aduce aceste tehnici, nu erau economice", a mai spus el.
Mai mult, există o infrastructură foarte bine dezvoltată şi o comunitate de companii furnizoare de servicii de care Hunt Oil are nevoie pentru a-şi dezvolta activitatea. Totodată, piaţa din România este renumită pentru specialiştii pe care îi are în sectorul petrolier.
În prezent, Hunt Oil colaborează cu Petrom pentru explorarea a două perimetre pe uscat, iar biroul din România are deocamdată zece angajaţi. Însă Hurley îşi doreşte mai mult. Vrea ca Hunt Oil să aibă propriile perimetre de explorare, iar numărul angajaţilor să crească odată cu afacerile din România.

Marea Neagră, o provocare

Pentru început, compania se va axa pe obţinerea de licenţe pentru explorarea perimetrelor terestre, pentru care există mai multe informaţii disponibile, şi nu exclude concesionarea unor zăcăminte la care Petrom renunţă din motive economice. Hurley a arătat că ţinta este dezvoltarea unui business de extracţie atât a petrolului şi a gazelor tradiţionale, cât şi a resurselor neconvenţionale. „Parte a planului nostru este să extragem hidrocarburi din rocile-mamă (resurse neconvenţionale - n.r.). Cu siguranţă acesta este viitorul", a explicat el.

Compania s-a interesat şi de perimetrele din Marea Neagră scoase la licitaţie anul trecut de ANRM. „Marea Neagră este foarte atractivă, dar este o propunere de ­business dificilă, întrucât costurile sunt uriaşe, pentru că vorbim de ape foarte adânci. Este o zonă pe care o luăm în consideraţie şi o vom studia foarte serios pe viitor", a mai spus Hurley. El este convins că România poate fi din nou unul dintre principalii producători de petrol şi gaze din Europa şi spune că a ţinut să intre pe această piaţă înaintea altor companii care vor veni aici din aceleaşi considerente.

Întrebat care crede că este latura negativă a pieţei româneşti de petrol şi gaze, Hurley a arătat că în afacerile cu petrol riscul face parte din cotidian. „Întotdeauna există o parte necunoscută. Ne place să fie stabilitate, dar, în acest business extrem de riscant, succesul sau eşecul nostru depinde în cea mai mare parte de decizia companiilor, a oamenilor, a managerilor. Probabil chiar acum vă uitaţi la veriga slabă", a glumit el, pentru a se face mai bine înţeles.
 

"Cu siguranţă există aici mai mult petrol şi gaze decât se estimează. Noi credem că potenţialul este uriaş, din acest motiv am venit în România."


Stephen Hurley
preşedintele Hunt Oil

 






0