Frica de a te declara roman
Foto: Harta romanilor despartiti de granite
Situatia romanilor din Basarabia istorica (Odessa, Ucraina) este "alarmanta" deoarece autoritatile ucrainene duc o politica dura de asimilare, a declarat marti seara secretarul de stat pentru romanii de pretutindeni, Eugen Tomac.
„Securitatea ma cauta in fiecare an"
Tania Barduk (de 24 de ani) este originara din zona, primul raion la frontiera cu Romania. A venit la facultate in Bucuresti desi parintii au sfatuit-o sa se duca in Moldova "ca sa nu avem probleme".
De ce ar avea cineva vreo problema ca Tania invata in Romania? "In fiecare an veneau cei de la Securitate si ma intrebau ce o sa fac dupa facultate", spune Tania, care a terminat intre timp Facultatea de Drept.
Studenta visa sa isi ia dubla cetatenie dar "mi-a fost teama la inceput ca daca fac asta nu mai pot sa merg la parinti".
"Cand ma urc pe deal, de acasa, vad Romania", spune Tania, dar la ea acasa pluteste o "teama" sa vorbesti romaneste, sa te declari roman, "sa ai legaturi cu Romania".
„Am jurat sa distrug imperiul sovietic"
Fostul premier moldovean, Mircea Druc, spune ca la 18 ani a facut un juramant, acela sa "distrug Imperiul Sovietic". "Am reusit", am supravietuit si daca vreti si voi sa supravietuiti, le spune Druccatorva zeci de moldoveni si ucraineni care il asculta inmarmuriti, "trebuie sa jurati, aici, acum, ca veti lupta pentru identitatea romanilor".
Ce crede Druc despre romanii din Basarabia? "Avem atatea istorii ca ne ratacim in ele, trebuie sa ne facem un plan si sa negociem cu ucrainenii in forta".
„M-a bantuit o intrebare"
Prezent la lansarea unui volum despre situatia dramatica a romanilor din sud-vestul Basarabiei (Bugeac), Tomac, originar din zona, a spus ca "m-am intalnit si eu cu multe din problemele prezentate in acest volum". Cartea "Romanii din Bugeac pe cale de disparitie" sustine ca romanilor din Basarabia le este distrus sistematic invatamantul in limba materna, bisericile ortodoxe sunt o raritate, sarbatorile romanesti sunt interzise.
"La ultimul recensamant sunt doar 700 de romani declarati in aceasta zona. De ce doar 700 au avut curajul sa infrunte duritatea functionarului ucrainean, care intr-un mod absolut brutal raspunde unui roman care vrea sa se declare ca atare ca nu exista rubrica cu identitatea? Stiu cazuri concrete. De aici apare problema cu moldovenismul". Moldovenismul se refera la faptul ca ucrainenii ii considera pe romanii din Basarabia istorica ca sunt moldoveni.
"Situatia este alarmanta", a adaugat secretarul de stat roman, potrivit caruia politica promovata de Stalin este dusa mai departe. "Este o politica interna de desnationalizare si de asimilare a populatiei romanesti", a declarat Tomac, in opinia caruia "realitatea este extrem de sumbra si dura".
„Copil fiind, tata imi spunea ca Rusia incearca sa ascunda de romani adevarul. Mereu m-a apasat aceasta intrebare. Care e adevarul pe care rusii il ascund? Mi-am dat seama ca Moscova si Kievul aplica un dublu standard impotriva romanilor", a mai povestit Tomac.
Ucrainenii nu au fost invitati
La evenimentul de lansare nu au fost invitati reprezentanti ai Ucrainei in Romania. Intrebati daca ar fi venit totusi, autorii au ras la gandul ca ar putea sa fie declarati persona non-grata in Ucraina.