850

Georgia (Gruzia) vs Moldova.

08 Feb 2011.

Moldova. Acum două săptămâni scriam asta. În versiunea iniţială prima frază arăta aşa:

O lume cu facturi în mână şi pupile dilatate şuieră imnuri patriotice. Deocamdată prin bucătării. Posibil că degrabă se va aruncă 1-2 exemple de luptă cu corupţia pentru a-mi dezbate atenţia de la cifrele din facturi.

Am scos ultima propoziţie fiindcă nu vroiam să desfăşor acel subiect. N-a trebuit să scot, fiindcă a urmat exact ca la carte – cazul Gorincioi chiar adăuza, peste alte 2-3 zile – cazul primarului de Străşeni. A urmat vâlva sub camerele de luat vederi şi gata! Cu asta şi s-a terminat lupta cu corupţia la etapa dată de scumpiri.

Georgia. M-am dus azi pe un link aruncat de cineva în FB sau Twitter – despre reformele din Georgia [+img] pe care o găsesc cu realităţi (deocamdată!) destul de aproape de noi.

Îmi place Georgia şi căile ei, m-am oprit de multe ori pe blog.

Textul e în rusă, am să vin cu unele teze din acel articol:

- cu reformele desfăşurate te ciocneşti chiar în clădirea modernă a aeroportului, viza se deschide pe loc în maxim 15 minute, oraşul Tbilisi – click pe imagine;

- în ratingul uşurinţei desfăşurării unei afaceri Georgia a “zburat” pe locul 11 în lulme cu toate consecinţele investiţionale rezultante;

- reformele lor în poliţie eu nu le pot numi chiar reforme – a fost construit ceva nou de la fundament;

- discuţiile actuale în tară se axează pe încoronarea în constituţie a unor principii de bază a libertăţii economice: cheltuielile bugetare <30% din PIB, deficit bugetar strict <3%, datoria externă max. 60% din PIB, reglamentările valutare se interzic, în general se interzic absoluta majoritate a reglamentărilor birocratice. Şi multe altele.

Autorii reformei afirmă că reţeta acestei căi a Georgiei este foarte simplă şi se compune din 3 elemente:

Voinţă politică de fier,
Liberalizare rapidă şi generalizată,
Decapitarea, distrugerea, pân la paranoie, a tuturor manifestărilor de corupţie. Atât!
Acum reciteşte prima parte a acestui text. Au „ai noştri” voinţă politică? Că votul (susţinere) de la mine au primit. Şi, dacă-i văd că mişcă, pot primi şi mai multă susţinere. Chiar dacă voi şti că 1-2 ani îmi va fi mai greu.

Care-s intenţiile la „ai noştri” referitor la corupţie? Poate-i timpul de-i luat la trei parale? Că timpul se scurge şi mâine-poimâne, hrănit pe săturate cu promisiuni euro-integraţioniste, o să mă uit la Georgia şi-mi “vor curge balele”. Tot aşa cum mă uit azi la ţările Baltice.

http://www.jurnal.md/ro/news/georgia-gruzia-vs-moldova-200622/

0