2315

Mafia din vama Siret decapitata!

In momentele in care scriu aproape toata vama Siret este decapitata. 77 de  politisti si vamesi sunt retinuti si au loc perechizitii domiciliare.
 
Exista un lung sir de astfel de retineri spectaculoase, precedate de luni bune de filaj, interceptari telefonice, ambientale, documente fiscale si contabile. Au fost destructurate sute de retele de crima organizata, trafic de fiinte umane, infractiuni informatice, trafic de tigari, inclusiv cu elicoptere de mici dimensiuni, teleghidate, care traverseaza granita la mica inaltime !
 
Prima concluzie pozitiva este ca se pot organiza astfel de actiuni care implica zeci, poate sute de persoane, fara ca secretul actiunii sa fie « vandut ».  Desi probabil ca astfel de “dezvaluiri” ar fi produs bani frumosi.
 
S-au folosit politisti si vamesi sub acoperire, infiltrati in randul lucratorilor vamali.
 
Sunt folositi politisti si procurori din intreaga tara, de ordinul sutelor, pentru a asigura eficienta si secretul actiunii. Traficul de frontiera a fost intrerupt pentru o perioada de timp, pentru ca de actiune n-a fost informata nici conducerea vamilor.
 
De mult timp vamile reprezentau adevarate “scoli” de coruptie, surse de mita si venituri uriase. Vilele si masinile vamesilor rasareau peste noapte, nejustificat, dar in lipsa unei activitati de control a averilor toate sesizarilor ramaneau fara efect.
 
In acest caz nu a intrat in actiune DNA ci DGA, Directia Generala Anticoruptie, aflata sub conducerea Procurorului General, Codruta Kovesi.
 
Problema  este acum daca cealalta jumatate de justitie, judecatorii, isi va face datoria.
 
Exista o discutie nesfarsita daca cercetarea penala sa se faca cu invinuitii in stare de libertate sau arestati.  Nefind specialist in materie imi ramane sa preiau explicatiile celor care se pricep. Ca cetatean obisnuit inclin sa cred ca mai potrivita este starea de arest preventiv, pentru ca invinuitii sa nu puna in functie pilele, banii, influentele politice care sa-i “ajute” in faza de cercetare penala si judecata.
 
Ajung banii din coruptia vamala si la partidele politice, la inalti functionari de stat? Iata o intrebare incitanta, la care procurorii ar trebui sa dea un raspuns explicit.
 
Solutia insanatosirii structurilor de stat ramane justitia. Care sa taie in carne vie, pana va reusi sa schimbe infrastructura mentala formata in sute de ani. Pana cand vom pricepe cu totii ca apartenenta la UE ne obliga sa ne dezbaram de obiceiuri balcanice. Daca vrem in spatiul Schengen, daca vrem stima si respect din partea celorlalti locuitori ai UE.
 
Presa si societatea civila ar trebui sa recunoasca eforturile facute de procurori si structurile de lupta anticoruptie. Ca nu e vina lor daca judecatorii ii elibereaza si nu-i condamna in termene rezonabile de timp.
 
Avem, cum spuneam, un sir de actiuni de acest fel. Pacat ca presa nu face un bilant, pentru 2-3 ani din urma, sa vedem cum s-au soldat actiunile parchetelor.
 
Ciudata este si declaratia presedintelui Basescu, care ne avertiza ca lupta anticoruptie va avea in februarie un varf de activitate. Ciudata, pentru ca, in mod normal, presedintele nu trebuie sa stie in ce faze de ancheta se afla diferitele dosare anticoruptie. Abia da apa la moara celor care il acuza ca se amesteca in actele de justitie. Candva, ar trebui sa explice populatiei ce a vrut sa spuna cu aceste declaratii. Au legatura declaratia si actiunile de acum cu intrarea Romaniei in spatiul Schengen ?
 
In concluzie, avem motive de optimism. In comparatie cu atmosfera din epoca Adrian Nastase, care va reveni odata cu intoarcerea la conducerea tarii a aliantei de centru-dreapta-stanga, PNL-PC-PSD, organele de cercetare penala au prins curaj, aresteaza si ancheteaza, asculta telefoane, fileaza persoane, fara mama, fara tata. Asa trebuia sa se intample de mult. Bine ca se intampla acum.
0