863

Nikolay Gueorguiev: Economia R.Moldova a înregistrat un ritm foarte bun de recuperare

 
Prim-ministrul Vlad Filat a avut în seara zilei de astăzi o întrevedere cu membrii misiunii Fondului Monetar Internaţional aflată în vizită în Republica Moldova . Misiunea este condusă de Nikolay Gueorguiev.
Discuţia s-a axat pe evoluțiile recente din economie şi acţiunile care urmează a fi întreprinse în anul 2011.

 
„Economia R.Moldova a înregistrat un ritm foarte bun de recuperare. Această relansare economică se datorează politicilor lansate de Guvern şi ele reprezintă un fundament sigur pentru progresele ce vor fi înregistrate de ţara Dumneavoastră mai departe", a spus Nikolay Gueorguiev.

 
El a îndemnat Republica Moldova să continue acţiunile lansate, precizînd că FMI este dispus să ajute Guvernului în acest sens.

 
Misiunea de evaluare a FMI va fi în vizită la Chişinău în perioada 2-16 februarie 2011. În timpul aflării sale în Moldova, misiunea va conduce discuţii cu autorităţile în contextul celei de-a doua evaluări a programului încheiat de Republica Moldova cu FMI, susținut prin mecanismele de finanțare ECF (Mecanismul extins de creditare) și EFF (Mecanismul de finanţare extinsă).

 
Misiunea va analiza evoluțiile recente din economie și progresul înregistrat în realizarea programului cu FMI,  va actualiza estimările macroeconomice și va discuta cu autoritățile politicile macroeconomice și structurale în vederea susţinerii stabilităţii macroeconomice şi promovării creşterii economice durabile pe perioada următoare.
Potrivit  Reprezentantei Permanente a Misiunii FMI in Moldova, programul Moldovei cu FMI este pe trei ani şi a fost aprobat la 29 ianuarie 2010. El este susținut de un credit în valoare totală de 369,6 milioane de drepturi speciale de tragere (DST), din care 120 milioane de DST (circa 180 milioane de dolari S.U.A.) au fost deja debursate.

 
Următoarea tranşă de 50 milioane DST (circa 77 milioane dolari S.U.A.) din cadrul programului va fi transferată după finalizarea celei de-a doua evaluări a programului. O jumătate din suma creditului este acordată în baza Mecanismului extins de creditare, care prevede rata dobânzii zero până la finele anului 2011, o perioadă de graţie de 5,5 ani și un termen de rambursare de 10 ani. Restul creditului este acordat în baza Mecanismului de finanţare extinsă, care prevede o rată anuală a dobânzii egală cu rata de bază a dobânzii pentru DST (la moment, 1,27 la sută), un termen de rambursare de 10 ani și o perioadă de graţie  de 4,5 ani.
 
TV 7
0