1409

Traian Băsescu, huiduit la Iaşi, în timpul Imnului Naţional şi al Slujbei

 Preşedintele Traian Băsescu a fost huiduit la Iaşi, la ceremoniile de Ziua Unirii. Contestarii nu şi-au oprit fluierăturile nici în timpul intonării Imnului naţional sau al rugăciunii "Tatăl nostru".  Şi ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a avut parte de fluierături. La Iaşi se sărbătoresc cu mare fast 152 de ani de la Unirea Principatelor Române. 

Preşedintele Traian Băsescu a fost întâmpinat de un cor copios de huiduieli la Iaşi, la festivităţile dedicate Zilei Unirii. Şefului statului a fost fluierat în timpul intonării Imului şi al onorului militar, dar şi în momentul în care un sobor de preoţi a început un ceremonial religios.


Oficialităţile l-au întâmpinat însă cu aplauze pe şeful statului. Flancat de primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, şi de preşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Simirad, Băsescu nu a schiţat nicio reacţie la adresa celor care l-au huiduit şi care potrivit Realitatea TV provin din rândurile veteranilor afectaţi recent de recalcularea pensiilor.


Preşedinte Traian Băsescu a părăsit locul de unde urmărea manifestările din Piaţa Unirii din Iaşi şi s-a îndreptat spre grupul de pensionari militari care l-au huiduit la începutul ceremoniei, potrivit NewsIn.

Şeful statului nu a vorbit cu aceştia decât două-trei minute. Mai mulţi pensionari scandau, în timp ce şeful statului vorbea cu cei din primele rânduri ale grupului, "demisia", în timp ce alţii îl făceau "mincinos" şi "hoţ".


Preşedintele s-a întors apoi la locul de unde urmărea manifestările din piaţă, fiind aplaudat de membrii PDL prezenţi.


Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a avut şi el parte de fluierături. Mai ales că a vorbit publicului despre manipulări.  Mitropolitul Teofan nu a reuşit să oprească scandările.


"Cred că o sărbătoare trebuie respectată şi trebuie să fie un pilon faţă de care ne gândim la viitor. Nimeni nu are secretele viitorului, dar privind în istorie, trebuie să observăm că marile momente ale istoriei noastre sunt legate de unitate, de responsabilitate faţă de înaintaşii noştri. Dacă privin la Unirea din 1859 este evident că ea a marcat un moment fundamental al românilor. Unirea nu ar fi fost valorificată dacă pe urmă nu ar fi fost Războiul de Independenţă la 1877 şi în sfârşit Marea Unirea de la 1918. Sigur, Marea Unire nu s-a realizat în birouri sau într-u oraş, ci prin sacrificii care a pus ţara mai presus de orice. Dacă istoria ne-a hărăzit aceste momente fundamentale, sunt episoade la fel de fundamentale pe care trebuie să le trecem cu bine. Ultimii ani reprezintă o perioadă în care toţi ar fi trebuit să înţelegem că modernizarea statului nu este o lozincă, ci o necesitate. Avem nevoie să continuăm reforma în sănătate, să implementăm reforma în educaţie, să facem reforma justiţiei, să ne modernizăm pe noi. În inima Moldovei, daţi-mi voie să vă spun "La mulţi ani!" şi putere să vă faceţi ţara aşa cum o vreţi", a declarat preşedintele Traian Băsescu în faţa mulţimii care a continuat să-l fluiere şi să scandeze împotriva sa.


Apoi preşedintele a vorbit cu câţiva oameni, a făcut câţiva paşi de horă, după care s-a retras. Elena Udrea însă s-a prins câţiva paşi în horă, după care a urcat pe aceleaşi scări pe care urcase şi preşedintele.


La manifestări participă şi  miniştri ai Guvernului, parlamentari, dar şi liderul PSD, Victor Ponta şi cel al liberalilor, Crin Antonescu, care au ajuns ieri în oraş.


Primăria a pregătit 5.000 de porţii cu fasole cu cârnaţi pentru cei care vor fi prezenţi la eveniment.


0