969

Teodor Baconschi despre o eventuala riposta la dosarul Schengen: Bucurestiul ar putea denunta unilateral monitorizarea pe Justit

Ministrul de Externe Teodor Baconschi avertizeaza, referitor la aderarea la spatiul Schengen, intr-un interviu acordat cotidianului Adevarul, ca drept raspuns la o eventuala neadmitere in spatiul Schengen, Bucurestiul ar putea denunta unilateral monitorizarea pe Justitie si conditiona aderarea Croatiei la UE.

Declaratia lui Baconschi vine dupa ce Traian Basescu declarase la 17 decembrie 2010 ca "Nu as vrea sa cred ca am gresit prin aceasta abordare constructiva si ca beneficiile in Uniune se obtin doar prin abordari confruntationale".

 



Avertismentul lui Baconschi legat de un posibil veto la aderarea Croatiei vine in contextul in care Germania, unul dintre cei mai importanti sustinatori ai aderarii Croatiei la UE - a anuntat oficial, prin vocea ministrului de Interne, ca vrea sa amine intrarea Romaniei in Spatiul Schengen.
  • "Scrisoarea ministrilor de interne francez si german are niste probleme de redactare. In primul rand, se adreseaza Comisiei, desi decizia se ia in Consiliul de Justitie si Afaceri Interne. Prin urmare, destinatarul e gresit. Apoi, e mentionat pericolul accesului Romaniei la baza de date SIS, in conditiile in care noi sunterm legati de facto la aceasta baza de date din 5 noiembrie 2010. Textul include niste abordari de eseu politic. Nu cred ca o formula de tipul <starea generala curenta din cele doua tari> poate fi acceptata ca model de lucru. Sunt generalitati care nu se sustin. Orice tara din lume are problemele ei, niciuna nu e perfecta", mai spune seful diplomatiei de la Bucuresti, referindu-se la aderarea la Schengen.
  • "Putem spune: dragi parteneri europeni, suntem stat membru, ne-am facut datoria. Daca vreti sa va faceti si voi datoria, asa cum e scris in Tratatul de Aderare a Romaniei, sunati-ne! Pentru ca este un contract acolo: scrie ca in momentul in care vom indeplini conditiile tehnice vom adera la spatiul Schengen", afirma Teodor Baconschi.
Ministrul de Externe nu a exclus varianta ca Bucurestiul sa denunte unilateral monitorizarea pe Justitie si sa conditioneze aderarea Croatiei la Uniunea Europeana, in cazul unei eventuale neadmiteri a Romaniei in spatiul Schengen:
  • "La fel si cu Mecanismul de Cooperare si Verificare ( MCV). Guvernul roman care a finalizat negocierile ne-a introdus in Uniunea Europeana cu aceasta ghiulea de picior. Acum, MCV-ul este folosit in alte domenii si devine un handicap. Si trebuie sa ne gandim foarte serios daca mai merita sa continuam acest lucru. Noi am facut progrese in reforma sistemului judiciar. Daca ele nu sunt incurajate mai departe, intr-o logica de cooperare, exista posibilitatea de a denunta unilateral Mecanismul de Cooperare si Verificare, ramanand sa informam Comisia cu privire la progresele noastre in domeniul reformei Justitiei."
  • "Daca MCV va fi folosit nu atat ca mijloc de cooperare, ci mai curand ca pretext de presiune in alte domenii, nu avem de ce sa-l mai mentinem. Haideti sa privim la situatia Croatiei. Noi sustinem orice extindere a Uniunii Europene in Balcanii de Vest. Dar nu putem accepta ca aceasta sa se faca fara MCV, in conditiile in care, in cazul nostru, se mentine MCV", a explicat Baconschi.
Avertismentul lui Baconschi legat de un posibil veto la aderarea Croatiei vine in contextul in care Germania, unul dintre cei mai importanti sustinatori ai aderarii Croatiei la UE - a anuntat oficial, prin vocea ministrului de Interne, ca vrea sa amine intrarea Romaniei in Spatiul Schengen.

Declaratia ministrului roman de Externe a fost comentata si de Horatiu Pepine de la Deutsche Welle, care o leaga de un avertisment dat de presedintele Traian Basescu in decembrie 2010. "Se pare că preşedintele Traian Băsescu nu a glumit deloc atunci când a sugerat că ar putea adopta faţă de UE o poziţie agresivă şi revendicativă. După încheierea Consiliului European de la finele anului trecut, preşedintele României făcuse această suprinzătoare declaraţie: <<Nu aş vrea să cred că am greşit prin această abordare constructivă şi că beneficiile în UE se obţin doar prin abordări confruntaţionale>>”, scrie Horatiu Pepine.  

0