905

Romania aloca 500000 euro pentru recensamantul agricol din Moldova

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României şi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) au semnat la 10 decembrie 2010 la sediul FAO din Roma, un acord privind efectuarea recensământului agricol în Republica Moldova în perioada 2011-2012, scrie Adevarul.

Potrivit unui comunicat de presă, România va aloca în acest scop o contribuţie de 500.000 Euro. Fondurile provin din bugetul de asistenţă pentru dezvoltare al MAE pentru anul 2010 şi vor acoperi asistenţa tehnică oferită de FAO.

Proiectul pentru realizarea recensământului agricol este co-finanţat de România şi Suedia şi implementat de FAO şi de Biroul Naţional de Statistică din Republica Moldova.

La ceremonia de semnare a acordului a participat şi ambasadorul Republicii Moldova la Roma, Gheorghe Rusnac în calitate de reprezentant al statului beneficiar. În acest an, Ministerul Afacerilor Externe al României a alocat în total o contribuţie de două milioane de euro pentru proiecte în Republica Moldova, finanţate din bugetul de Asistenţă Oficială pentru Dezvoltare.

La finele lunii noiembrie 2010 a fost semnat şi un acord între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Regatului Suediei, care prevede acordarea de către Suedia, prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare Internaţională, SIDA a unui grant în sumă de 20,4 milioane coroane suedeze, echivalent a 34 milioane lei (sau 2,1 milioane de euro). Bugetul total preconizat pentru desfăşurarea recensământului general agricol (RGA) în Republica Moldova este de 67,8 milioane lei. Astfel, Suedia va finanţa circa 52% din costurile operaţionale totale ale Recensământului. La realizarea RGA din Republica Moldova va contribui, de asemenea, Uniunea Europeană cu o sumă de circa un milion de euro. De la bugetul de stat al Republicii Moldova pentru realizarea recensământului vor fi alocate circa 17 milioane de lei. România va contribui astfel cu 12% din suma necesară pentru RGA în Republica Moldova.

Scopul RGA este de a asigura autorităţile publice centrale şi locale, cercul academic, agenţii economici, publicul larg cu informaţie complexă şi detaliată privind situaţia în sectorul agrar. Anterior s-a planificat realizarea recensământului pentru finele anului curent.

Guvernul Republicii Moldova a început pregătirea pentru desfăşurarea primului recensământ general agricol încă în 2007. Recensământului trebuiau să fie supuse întreprinderile agricole cu orice formă de proprietate, asociaţiile pomilegumicole, terenurile de livezi şi terenurile agricole, efectivul de animale, păsări şi de familii de albine. Atunci se aştepta ca desfăşurarea recensământului să coste 5,5 milioane de euro. Astfel, la elaborarea bugetelor pe 2008-2010 se planifica prevederea unor surse pentru finanţarea recensământului şi prelucrarea datelor colectate.

Ultimul recensământ general agricol în Moldova a fost efectuat în anul 1994. În cadrul acestuia au fost evaluate plantaţiile multianuale. În 1992 s-a desfăşurat recensământul animalelor, iar în 1985 — al suprafeţelor de semănat.

0