891

Tatarii din Romania vor avea o zi a limbii lor materne

Incepand de anul viitor, Ziua Limbii Tatare va fi sarbatorita in Romania la data de 5 mai, in toate comunitatile cu populatie in care traiesc membri ai acestei etnii, deci cu precadere in localitatile din Dobrogea.

La propunerea deputatului constantean al Uniunii Democrate a Turco-Tatarilor Musulmani din Romania, Aledin Amet, Parlamentul a adoptat (prin votul final din 23 noiembrie a.c.) legea privind instituirea Zilei Limbii Tatare, sarbatorita prin manifestari culturale pe care televiziunea si radioul publice vor avea misiunea de a le populariza in cadrul programelor pentru minoritati.

De asemenea, scolile in care se predau limba tatara ca limba materna si religia islamica vor organiza evenimente culturale pentru a marca aceasta zi.

Legea, care isi mai asteapta doar promulgarea, prevede posibilitatea ca autoritatile centrale si locale sa sprijine logistic sau financiar manifestarile organizate.

De fapt, dincolo de aspectul festiv, la originea acestei legi se afla ingrijorarea tatarilor fata de pericolul pierderii treptate a limbii lor, ca urmare a preferintei tot mai evidente pentru folosirea limbii romane in viata de zi cu zi. Idiomul tatar, caracterizat prin conservatorism in primele sale decenii de existenta pe teritoriul dobrogean, capata o tot mai larga deschidere fata de influentele limbii romane, din cauza urbanizarii, relatiilor sociale, culturale, scolarizarii in limba romana.

Si preferinta pentru asimilarea limbii turce, pe care o arata etnicii tatari, din ratiuni pragmatice, contribuie la abandonarea limbii tatare.

Predarea limbii tatare in  scoli, ca limba materna, poate preveni disparitia acestui idiom, iar o sarbatoare anuala a limbii ii poate stimula pe etnicii tatari sa-si pastreze mostenirea lingvistica.

Tatarii din Dobrogea sunt in numar de aproximativ 25 000 si cele mai mari comunitati etnice se gasesc in Constanta, Medgidia, Mangalia, Valu lui Traian, Techirghiol, Murfatlar, Ovidiu, Tulcea. Ei sunt urmasii tatarilor din hanatul Hoardei de Aur din Bugeac (Basarabia istorica) si Crimeea, colonizati aici. Limba lor, tatara, apartine familiei limbilor uralo-altaice, care cuprinde limbile turcice, mongole si tunguso-manciuriene. Tatara face parte din ramura limbilor turcice.
0