1293

românofobia

preluat din rubrica "Politica" la rugămintea lui Luchthaven
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Aproape fiecare al patrulea cetatean al Republicii Moldova au sentimente negative fata de romani. Cel putin asa arata datele unui studiu in acest sens, realizat de compania CBS-AXA.
"Nu trebuie sa ne mire acest fapt. Este o realitate pe care trebuie sa o intelegem, deoarece romanofobia a devenit aproape o politica de stat in anii de guvernare comunista", explica, pentru StireaZilei.md, analistul politic Igor Botan, directorul Asociatiei pentru Democratie Participativa (ADEPT).
Potrivit sondajului, doar 50% dintre respondenti au sentimente "pozitive" fata de romani, 28% "nici negative, nici pozitive", iar 22% - "negative". Un procent mai mic de negativism cetatenii nostri il au fata de gagauzi - 9%, ucraineni si rusi - 4%, cel mai pozitiv fiind priviti moldovenii.
Igor Botan spune ca aceasta stare de lucruri este legata de faptul ca in Republica Moldova societatea este divizata. "In perioada sovietica, pentru cei din Moldova nu exista un inamic mai important decat Romania si regimul burghezo-mosieresc roman. Aceste argumente au fost si o parte a educatiei in ultimii opt ani de zile. O politica cu elemente de romanofobie a fost adoptata la nivel de politica de stat", a spus experul.
Analistul aminteste in context despre reactiile bolnavicioase frecvente ale ex-presedintelui Vladimir Voronin la adresa Romaniei, despre impunerea regimului de vize pentru cetatenii romani, dar si despre acuzatiile la adresa statului vecim cum ca ar fi organizat evenimentele violente din 7 aprilie 2009.
Igor Botan mai spune ca o politica anti-romaneasca a dus-o si Partidul Democrat Agrar, inaintea comunistilor.
Cat despre sentimentul negativ al moldovenilor fata de gagauzi, cotat cu 9% in sondaj, directorul ADEPT spune ca aici ar fi vorba mai degraba despre necunoastere. "Gagauzii sunt un popor foarte simpatic, cu o cultura interesanta. Cred ca acest sentiment este un rezultat al ignorantei, iar autoritatile ar trebui sa nu treaca cu vederea acest fapt", mai spune analistul.
0