10574

Tigarile made in Moldova se vand ca painea calda pe piata neagra din Iasi

- Diferenta mare intre preturile la tigari din Republica Moldova si Romania a generat un business infloritor cu tutun de contrabanda. Fenomenul prospera in ciuda tuturor restrictiilor legale impuse de statul roman
- La piata neagra din Iasi, tigarile moldovenesti se vand ca painea calda, la un pret de patru ori mai mare fata de cel din Chisinau. Dupa aplicarea noilor taxe si accize la tutun, cele mai ieftine tigari romanesti – ”Carpatii”, se vand la pretul de 9 lei romanesti, iar “Plugarul”, adus ilegal in tara, valoreaza un leu


Reporterul ziarului „Evenimentul Zilei” a cautat caile prin care tigarile de contrabanda sunt scoase din Republica Moldova si cum ajung acestea sa fie comercializate in pietele din Iasi.

Tigarile de contrabanda, la mare cautare

Toata lumea stie ca la Iasi se vand cele mai ieftine tigari de contrabanda din Romania. Asta deoarece acesta este unul dintre primele puncte de escala ale contrabandistilor. Cu cat ne miscam spre vest, pretul tigarilor pe piata neagra creste simtitor. Fumatorii cunosc locurile unde se gasesc cele mai ieftine tigari la Iasi – la Targu Cucu, Bazarul Nicolina si alte cateva piete aglomerate, precum si in preajma Garii auto si a celei de trenuri. Oamenii cu venituri modeste, pensionarii, dar si cei care vor sa faca economii pe propriul viciu vin anume incoace ca sa-si ia doza de nicotina.
Chiar daca se feresc de politie, mai ales in ultima jumatate de an, cand au fost inasprite pedepsele pentru cei care practica vanzarea ilegala de tigari, vanzatorii reusesc sa-si promoveze marfa. Pentru ca sunt mereu sub lupa organelor de drept, comerciantii au devenit mai prudenti si cauta mereu cai sofisticate de a-si vinde produsul. Astfel, unii au inchiriat apartamente cu geamuri care dau in locuri aglomerate si arunca tigarile de vanzare peste geam, iar altii isi desfasoara comertul cu ajutorul copiilor.  

Tigari la ciorap

In Bazarul Nicolina, care pana nu demult era un fel de rai al vanzatorilor de tigari de contrabanda, nu mai gasesti atat de usor tigari ieftine. Si asta pentru ca locatia respectiva a fost tinta mai multor controale ale politiei, astfel incat vanzatorii au fost nevoiti sa-si caute alte locuri unde sa-si desfasoare comertul.
Dupa ce am umblat pret de vreo zece minute printre randurile cu boarfe turcesti si chinezesti, intr-un tarziu reusim sa depistam primul vanzator – o doamna, care isi doseste pachetele de tigari printre alta marfa – teancuri de lenjerie de pat si stergare.
„Se vede ca sunteti prima data, clientii permanenti ne gasesc usor. Mai veniti pe la noi”, ne indeamna femeia, in timp ce ne intinde doua pachete de Winston cu timbru verde al Republicii Moldova.
“Dar nu sunt iuti?” intreaba un alt client.
“Nu, acestea-s bune, sunt de la Chisinau, cele ucrainesti sunt iuti”, raspunde femeia. Barbatul se lasa convins si isi ia cateva pachete.
Un alt punct strategic al comerciantilor de tigari este Gara auto. In una din treceri stau doua femei care-si ascund marfa in buzunare. In numai cateva minute se apropie de ele trei cumparatori. La cativa metri de ele, o tanara sopteste repede:

“Tigari, tigari, tigari...”.

Comerciantii nu au mai mult de cinci-sase pachete asupra lor. Baxurile stau la adapost de politisti intr-o masina in apropiere si mai exista si un caraus. Ne-am convins de asta cand am incercat sa cumparam cantitati mai mari de tigari.
La intrarea intr-un magazin mic, un barbat isi desfasoara businessul cu ajutorul unui copil de vreo 10-12 ani.
“Avem “Plugarul”. Cate doriti? ne intreaba barbatul cu voce scazuta. Ii intindem banii si luam marfa – doua pachete, pe care copilul le scoate chiar din ciorapii in care era incaltat.
La o alta intrare, niste comercianti actioneaza in grup cu cei care le arunca tigarile de la etajul trei al unui bloc din preajma. Cumparatorul ii intinde bancnota celui de jos, iar un alt individ ii arunca pachetul de la geam. In vreo douazeci de minute cat i-am putut urmari, pana ca acestia sa ne ia la intrebari, cinci clienti s-au apropiat de ei.
Vanzatorii stradali sunt ultima veriga intr-un lant vast de persoane implicate in businessul cu tigari de contrabanda, ei isi cumpara marfa de la angrosisti si o vand mai apoi la bucata, incercand sa castige un ban.  

Contrabanda la tir si la cutie

Insa cum ajung tigarile in Romania? In Republica Moldova, tigarile se vand liber si nu exista nicio restrictie privind numarul de pachete pe care oricine le poate cumpara, fie la chioscurile amplasate cu zecile in capitala si in centrele raionale, fie de la piata sau bazele angro. Astfel, dupa achizitionarea tigarilor, afaceristii trebuie sa dea marea lovitura, adica sa gaseasca cai de scoatere a tigarilor din tara in asa fel, incat sa nu fie retinuti la vama. Inainte de a trece pe la frontiera, cei care transporta tigari de contrabanda se pregatesc temeinic pentru a nu fi descoperiti. Surse din cadrul Politiei de Frontiera Iasi ne-au spus ca tigarile sunt ascunse in locasul rotii de rezerva al masinii, in rezervor, in aripile autoturismului, in grilajul din fata ori intr-un spatiu camuflat dintre motor si bord. De asemenea, frecvente sunt si cazurile in care politistii au gasit pachete de tigari camuflate in cutii cu alte produse. De exemplu, dupa un rand de prajituri ori conserve.  
Alte ascunzatori preferate de contrabandisti sunt scaunele masinilor, tavanul si podeaua autoturismului. Tigari ascunse au fost gasite la motor si chiar in faruri.
In timpul inundatiilor din vara curenta, contrabandistii transportau tigarile cu ajutorul unor barci cu motor silentios. „Profitand de faptul ca fasia verde a fost inundata, ei au racolat cetateni cu gradini ce ajungeau pana la digul de protectie, care preluau tutunul la ei in gospodarie”, ne-a spus Stefan Alexa, seful Politiei de Frontiera Iasi. Ulterior, pachetele de tigari erau transportate cu masinile pana la un depozit clandestin, dupa care urmau sa fie vandute.

Volumul contrabandei creste constant

Dupa cum vedem, reteaua de contrabanda este un lant imens care consta din mai multe persoane. Incepand de la cei care scot tigarile din tara si terminand cu cei care le comercializeaza, fiecare are partea sa de castig in afacere.
Nimeni nu poate estima cate tigari se vand la negru in Iasi sau cate tranziteaza aceasta localitate in drum spre Occident. Iar cifrele cu care opereaza autoritatile sunt foarte aproximative, asta deoarece numai o parte din marfa este confiscata, o buna parte ajungand pe piata. Potrivit datelor Autoritatii Nationale a Vamilor din Romania, cantitatea de tigarete de contrabanda confiscata in primele sase luni ale anului curent este aproape egala cu cea confiscata pe tot parcursul anului 2009. Asta inseamna ca in decurs de un an, volumul contrabandei s-a majorat de aproape doua ori.
Contrabanda bate exportul

Conform datelor Biroului National de Statistica, in 2009, Republica Moldova a exportat in Romania circa 47 mln bucati de tigarete, asta inseamna ca volumul contrabandei retinute este de numai doua ori mai mic decat a exportului. Tinand cont de faptul ca Serviciul Vamal recunoaste ca nu reuseste sa retina mai mult de 10 % din contrabanda, constatam ca, in realitate, contrabanda bate exportul.  
In anul 2009, cele mai importante cantitati de tigarete retinute la frontiera cu Republica Moldova au fost brandurile L&M, Karelia Slims, Marlboro, Plugarul. In anul 2010, preferintele contrabandistilor s-au schimbat, pe primele pozitii situandu-se Doina, Classic, Winston, L&M.
In topul tigarilor de contrabanda din anul curent nu se mai regaseste ”Plugarul”, un soi de tigarete fara filtru, ieftine, dar preferate de fumatori pentru pretul lor redus. Acest fapt are si o explicatie – res-
pectivele tigari nu mai sunt de gasit in vanzare. Mai multi vanzatori de tigari din Chisinau ne-au spus ca nu il mai accepta spre vanzare pentru ca este prea ieftin si nu il cumpara nimeni.

Profit triplu de la vanzarea unui pachet de tigari

De la comercializarea unui pachet de tigari de contrabanda profitul este triplu. De exemplu, pretul mediu al unui pachet de tigari in Romania este de 9,9 RON sau circa 41 de lei moldovenesti, in timp ce pretul mediu al unui pachet de tigarete de contrabanda este estimat la 5,9 RON (circa 25 de lei moldovenesti). Pe piata moldoveneasca, pretul mediu este de 4-5 ori mai mic. Aceasta diferenta constituie factorul principal ce stimuleaza contrabanda cu tigari. Potrivit unor calcule ale politiei de frontiera din Romania, un traficant de tigari castiga aproximativ 200-300 de euro pe zi.  
Fenomenul prospera in ciuda tuturor restrictiilor

De la micii traficanti, care-si dosesc pachetele printre lucrurile personale, si pana la cei care fac contrabanda cu tirul, afaceristii nu se lasa descurajati nici macar de penalizarile pe care autoritatile romane le inaspresc constant, incercand sa-si protejeze piata. Conform noilor prevederi ale Codului vamal din Romania, contrabanda cu tigari poate fi calificata ca infractiune penala, iar mijloacele de transport cu ajutorul carora s-a transportat marfa sunt confiscate. Numai in primele sase luni ale anului curent, Politia de frontiera Iasi a confiscat 25 de automobile ale traficantilor de tigari.  

Statul roman pierde un miliard de euro din urma contrabandei

Din cauza traficului de tigari, statul roman poate inregistra, in 2010, pierderi de un miliard de euro. Un studiu efectuat la inceputul anului de Novel Research, la cererea principalilor producatori de tutun din Romania, arata ca aproape patru din zece pachete de tigari provin din contrabanda.
Conform studiului, cel mai mare nivel al fenomenului se inregistreaza in zonele de nord si de vest ale tarii, acolo unde contrabanda cu tigari a ajuns sa reprezinte jumatate din vanzarile totale de tigarete. Astfel, pe primul loc se afla zona de vest a Romaniei, cu 58% tigari de contrabanda din totalul de tigarete vandute, pe locul doi fiind zona Moldovei, cu 49,1% din totalul vanzarilor. Totodata, Novel Research a mai stabilit ca principalele state care alimenteaza piata neagra de tigarete din Romania sunt Republica Moldova, Ucraina, Rusia si Serbia.
 
Sursa: EVENIMENTUL ZILEI

0