1510

Studenţii USM ameninţă cu proteste


 
Reprezentanţii Senatului Studenţesc al Universităţii de Stat din Moldova, anunţă că vor recurge la organizarea manifestărilor de protest şi acţiuni de sensibilizare a opiniei publice, dacă nu vor fi satisfăcute o serie de revendicări ale studenţilor. Declaraţia a fost făcută marţi, 26 octombrie, de preşedintele Senatului Studenţesc al USM, Alexandru Filipschi.

Sursa citată a specificat că rectorul Universităţii de Stat, Gheorghe Ciocanu, nu ţine cont de doleanţele studenţilor în mai multe chestiuni. “Senatul Studenţesc al USM solicită administraţiei universitare să păstreze modalitatea veche de organizare a examenelor, cel puţin pentru anii de studiu 2 şi 3 şi anume 6 examene la sesiunea din luna decembrie“, a specificat Filipschi.

Totodată, Senatul Studenţesc a solicitat “ministerului Educaţiei să-şi revadă Hotărârea cu privire la organizarea activităţii didactice pentru semestrul I de la 15 la 14 săptămâni de studiu şi pentru semestrul II de la 15 la 16 săptămâni de studiu“.

Membrii Senatului Studenţesc au solicitat rectorului USM să “accepte Senatul Studenţesc ca organ de autoguvernare studenţească a USM şi să înceapă activitatea sa conform regulamentului“ pe care, potrivit lui Filipschi, rectorul refuză să-l aprobe.

În acelaşi timp, reprezentanţii Senatului Studenţesc au cerut “Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor, ministerului Educaţiei, ministerului Tineretului şi Sportului, Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, precum şi Procuraturii Generale să se autosesizeze în privinţa reţinerii unui procent din bursa studenţilor fără acordul acestora“.

În context, studenţii au acuzat rectorul USM de administrare ineficientă a instituţiei, de împiedicarea liberei activităţi a Senatului Studenţesc, precum şi de sfidarea deschisă a Senatului.

De menţionat că rectorul Universităţii de Stat din Moldova, Gheorghe Ciocanu, a fost unul dintre  conducătorii instituţiilor de învăţământ superior care, în vara curentă, au aderat la Partidul Liberal Democrat din Moldova, condus de actualul Premier, Vladimir Filat.
 
Sursa: OMEGA

0