769

Despre "duhovnaste"

Mii de spectatori aşteptaţi la concertul din Peştera Româneşti Autor:  Georgeta Petrovici
Aproximativ 5.000 de spectatori sunt aşteptaţi weekendul acesta la cea de-a XXVI-a ediţie a tradiţionalului concert simfonic din Peştera Româneşti.
Sursa: Adi Pîclișan
Duminică, de la ora 13.00, în inima munţilor Poiana Ruscăi, vor concerta Cvartetul "Venus" al Filarmonicii Banatul şi Big band-ul Timişoara, care, sub coordonarea dirijorului Franz Hoffner vor interpreta lucrări de Mozart, Rossini, Piazzolla, Verdi, Beethoven, Last, Fucik şi alţii. Lor li se alătură soliştii Diana Pap, Sorina savii, Radu Guti şi Marta Teglas.
Accesul la concert este gratuit, cei interesaţi putând ajunge în localitatea Româneşti fie cu trenul, fie cu maşina. Din localitate şi până la peşteră traseul durează aproximativ o oră.

Manifestare unică

Povestea concertelor din peştera bănăţeană a început în anul 1975, când, în jurul psihiatrului Constantin Lupu, s-a format primul club speologic de şes, Speotimiş. Nouă ani mai târziu, în 1984, a XIV-a ediţie a întâlnirii speologilor din România, Speosport republican, a avut loc la Tomeşti, localitate din apropierea celebrei peşteri.
"Voiam să le oferim ceva deosebit invitaţilor noştri, iar într-o noapte am visat ceva cu muzică şi lumini în peşteră. Aşa mi-a venit ideea unui concert în inima muntelui Poiana Ruscă", povesteşte dr. Lupu, iniţiatorul speo-concertelor. S
uccesul a fost remarcabil, despre muzica din adâncimea muntelui s-a scris şi în străinătate, ziarele din Elveţia şi Berlinul de est titrând "Mozart într-o peşteră din Carpaţi".
După revoluţie, Fundaţia Academică şi Culturală Timişoara – FACT – şi-a asumat perpetuarea concertelor. "FACT şi marele Gârboni (Ioan Gârboni, preşedintele FACT şi directorul Filarmonicii Banatul – n.r.) au preluat partea materială a organizării speoconcertelor, astfel că reuşim să continuăm însufleţirea, toamnă de toamnă a peşterii. Această manifestare unică în România este gândită ca un moment de întâlnire a omului cu natura, cu aurul luminos al munţilor toamna, cu muzica clasică, adevărată şi cu peştera", a mai spus dr. Constantin Lupu.

Sală de concerte veche de 100 de milioane de ani

Peştera Româneşti are o vechime de o sută de milioane de ani, timp care i-a trebuit pârâului Pustini să sape muntele format din calcar dolomitic (calcar şi magneziu).
Acum peştera are patru nivele, cel de-al doilea, unde se găseşte şi sala liliecilor, fiind folosită pentru concertele simfonice, şi permite intrarea unui public de până la 5.000 de persoane.
În cei 25 de ani de speoconcerte cât au trecut până acum, aici au cântat nu numai orchestre din România, ci şi Orchestra Regală din Copenhaga, artişti din Sorento (Italia), din Franţa, Canada, Japonia, SUA etc, iar în public deseori s-au numărat înalţi demnitari şi diplomaţi români şi străini.
Melomanii care au ascultat muzică în peşteră provin din 32 de ţări ale lumii, de la Rusia la Africa de Sud. Cea mai numeroasă orcestră ce a cântat la Româneşti a fost cea a municipalităţii din Szeged, Ungaria, care a numărat 88 de instrumentişti.

0